Antena Meniu Search
x

Politico: Cine va prelua conducerea Ucrainei dacă Volodimir Zelenski ar fi asasinat de ruși?

Război în Ucraina. De la începutul războiului din Ucraina, Volodimir Zelenski a fost una dintre figurile centrale ale evenimentelor care s-au petrecut din 24 februarie. Energia de care a dat dovadă de la începutul conflictului a fost un factor determinant în rezistenţa de care au dat dovadă cetăţenii săi în primele zile. De asemenea, apelurile sale constante ale liderului de la Kiev au fost cele care au determinat statele occidentale să condamne acţiunile lui Vladimir Putin şi să ofere ajutoare umanitare şi militare chiar şi în prezent. Cu toate acestea, încă de la începutul luptelor persistă o întrebare: Cine va prelua conducerea Ucrainei dacă Volodimir Zelenski ar fi asasinat de ruşi?

de Adrian Popovici

la 01.08.2023, 18:48

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei
Politico: Cine va prelua conducerea Ucrainei dacă Volodimir Zelenski ar fi asasinat de ruși? - Profimedia

După cum arată o analiză Politico, pe măsură ce războiul a continuat, multe figuri din spaţiul politic şi online rus au cerut din ce în ce mai des ca preşedintele ucrainean să fie asasinat. După cum a explicat Mihail Podoliak, consilier prezidenţial, Volodimir Zelenski a fost ţinta unor tentative de asasinat din partea mercenarilor Wagner şi a trupelor cecen. Chiar dacă ameninţările la adresa vieţii lui Zelenski sunt acum mai mici decât în februarie 2022, acestea rămân în continuare ridicate.

Având în vedere miza acestui război problemele suplimentare pe care le-ar aduce asasinarea lui Zelenski, nu este de mirare că oficialii ucraineni tind să ignore cererile jurnaliştilor de a oferi informaţii despre un astfel de scenariu. Totuşi, după cum arată informaţiile oferite de-a lungul timpului, există un plan pus la punct pentru un astfel de scenariu. După cum a explicat Antony Blinken, Kievul are o serie de planuri prin care vrea să asigure "continuitatea guvernării".

Formal, în conformitate cu Constituția Ucrainei, succesiunea puterii este clară. "Când președintele nu își poate îndeplini atribuţiile, președintele Radei Supreme îi preia responsabilitățile", a declarat un parlamentar de opoziție. "Prin urmare, nu ar exista un vid de putere." În acest caz, Ruslan Stefanchuk, membru al partidului de la putere, ar prelua conducerea Ucrainei după o eventuală asasinare a lui Volodimir Zelenski de către ruşi. O astfel de tranziţie a puterii se dovedeşte problematică şi asta deoarece politicianul nu se bucură de încrederea publicului, având o cotă de încredere de mică şi nici încrederea parlamentarilor din opoziţie.

Cine îl va înlocui pe Zelenski?

Adrian Karatnicki, un analist de la Atlantic Council este de părere că dacă Volodimir Zelenski ar fi asasinat de ruşi, conducerea Ucrainei ar fi preluată de un consiliu la conducerea căruia s-ar afla şeful Radei Supreme. Pe lângă acesta, din acest organism de conducere colectivă ar mai putea face parte Dmitro Kuleba, actualul ministru de Externe, Oleksii Reynikov, ministrul Apărării şi Andrii Zermak, şeful de cabinet al lui Zelenski. Valeri Zalujnii ar urma să rămână la conducerea forţelor armate.

"Țara a ajuns la un punct de solidaritate și unitate națională foarte substanțiale, așa că, dacă s-ar întâmpla ceva groaznic cu Zelenski, nu ar fi atât de decisiv pe cât ați putea crede", argumentează Karatnicki. El a menționat că Ucraina şi-a creat "o mașină administrativă, militară și diplomatică bine conturată". "Nu vreau să spun că Zelenski nu are relevanță în această discuţie", a adăugat el. "Dar cred că unitatea țării este un lucru indispensabil."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Politico: Cine va prelua conducerea Ucrainei dacă Volodimir Zelenski ar fi asasinat de ruși?