Antena Meniu Search
x

Claudia Sheinbaum, aleasă prima femeie președinte din Mexic după o campanie marcată de asasinate şi violenţe

Alegeri prezidențiale în Mexic. Primele rezultate oficiale indică o victorie a Claudiei Sheinbaum, candidata partidului aflat la guvernare. Devine, astfel, prima femeie care va conduce țara. Sheinbaum va prelua oficial mandatul pe 1 octombrie.

de Redactia Observator

la 03.06.2024 , 11:10

Claudia Sheinbaum, aleasă prima femeie președinte din Mexic după o campanie marcată de asasinate şi violenţe
Claudia Sheinbaum, aleasă prima femeie președinte din Mexic după o campanie marcată de asasinate şi violenţe - Profimedia

Candidata stângii, aflate la putere şi fost primar al capitalei Ciudad de Mexico, Claudia Sheinbaum, a câştigat alegerile prezidenţiale din Mexic, potrivit rezultatelor preliminare raportate de Institutul Electoral Național.

Mexic a ales-o pe Claudia Sheinbaum drept prima femeie președinte

Claudia Sheinbaum, 61 de ani, a câștigat între 58,3% și 60,7% dintre voturi. Pe locul al doilea se situează Xochitl Galvez, candidatul coaliției de opoziție, care a obținut între 26,6% și 28,6% dintre voturi. Şi exit-pollurile realizate de Institutul Enkoll, Televisa şi El Financiero au anunţat, de asemenea, victoria candidatei partidului de stânga Morena.

Articolul continuă după reclamă

"Mulțumesc poporului din Mexic, acesta este triumful tău, în 2 iunie am făcut din nou istorie. Trăiască Mexic!" este mesajul postat pe reţelele de socializare de Claudia Sheinbaum. Într-un mesaj imediat după închiderea tuturor secţiilor de votare, Xochitl Galvez şi-a avertizat susţinătorii împotriva "autoritarismului" celor de la putere, adăugând: "Sunt capabili de orice".

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cel puţin 27 de candidaţi au fost ucişi începând din septembrie

Pe listele electorale au fost înscrişi aproape 100 de milioane de oameni de alegători. De asemenea, mexicanii au votat pentru Congres şi Senat, guvernatori în nouă din cele 32 de state, deputaţi locali şi primari. Din Tijuana până în Ciudad de Mexico, trecând prin Guadalajara, ziua a fost marcată de cozi lungi în faţa secţiilor de votare sub un soare arzător, potrivit fotografilor AFP.

"A fost emoţionant să văd cozile lungi de cetăţeni aşteptând ore întregi în soare pentru a vota", a spus candidata opoziţiei Galvez. "Eu însămi am stat la coadă trei ore la secţia mea de votare pentru a putea vota", a adăugat ea.

Campania electorală a fost însă umbrită de violenţe. Cel puţin 27 de candidaţi, majoritatea candidați pentru primari sau consilii orășenești, au fost ucişi începând din septembrie, când s-a deschis faza de depunere a candidaturilor. Autorităţile spun că grupări criminale care se luptă pentru influenţă în unele regiuni se află în spatele multora dintre atacuri.  Violența cartelurilor și economia au fost principalele probleme din campania electorală.

Cine este Claudia Sheinbaum

Claudia Sheinbaum, climatolog şi fost primar al capitalei Ciudad de Mexico, este considerată o aliată de lungă durată a preşedintelui în funcţie, Andrés Manuel López Obrador, care nu mai are dreptul să candideze după şase ani de mandat.

Sheinbaum a promis că va continua politicile lui López Obrador, precum pensia universală pentru bătrâni sau programul prin care tinerii sunt plătiţi pentru a învăţa meserii. Totodată este o activistă care luptă împotriva schimbărilor climatice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Credeţi că sunt pregătite autorităţile să facă faţă codului roșu de caniculă?
Observator » Stiri externe » Claudia Sheinbaum, aleasă prima femeie președinte din Mexic după o campanie marcată de asasinate şi violenţe