Antena Meniu Search
x

Victimele din piata Tiananmen, comemorate la Hong Kong

Chinezii nu i-au uitat pe tinerii care au iesit, acum 24 de ani, in Piata Tiananmen de la Beijing, pentru a cere libertate si democratie. Sute de oameni au fost ucisi fara mila dupa ce armata a fost trimisa sa puna capat protestului, pe 4 iunie 1989.

Vezi și

Tragicul eveniment a fost comemorat la Hong Kong, singurul oras unde sunt permise asemenea manifestari.

Peste 50.000 de persoane au infruntat ploaia pentru a omagia memoria victimelor din piata Tiananmen, dar si pentru a cere respectarea drepturilor omului. Datorita statutului sau special, fosta colonie britanica Hong Kong este singurul oras din China unde poate fi comemorata represiunea sangeroasa din iunie 1989.

Participantii au aprins lumanari pe care le-au protejat cu umbrele. Printre ei se aflau multi tineri care nici nu erau nascuti acum 24 de ani, dar si oameni de varsta mijlocie pentru care situatia din China nu s-a schimbat prea mult de atunci.

Adunarea s-a incheiat cu un moment de reculegere in amintirea victimelor.

Conducerea chineza a tolerat manifestatia din Hong Kong, dar s-a straduit sa previna orice alta comemorare. Cenzura a intervenit chiar si pe motoarele de cautare si retelele sociale, pentru a bloca toate cuvintele asociate cu evenimentele din piata Tiananmen.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Victimele din piata Tiananmen, comemorate la Hong Kong