Antena Meniu Search
x

Foto Companie IT revoluționară în Argentina: angajații decid salariile între ei și nu există directori sau șefi

O firmă din Argentina, care produce tehnologie software pentru companii mari precum Starbucks sau Burger King, a ales o abordare neconvențională în organizarea ierarhică și stabilirea salariilor. Angajații fac trei ședințe pe an în care își stabilesc între ei cât vor câștiga în perioada următoare, iar activitatea este coordonată de "parteneri seniori", nefiind posturi de manageri. 

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 05.05.2021, 17:31

angajați
10Pines definește abordarea ca fiind o "sociocrație" - Shutterstock (imagine ilustrativă)
  • Potrivit BBC, compania 10Pines își propune să fie transparentă și democratică

Bazată în capitala Argentinei, Buenos Aires, 10Pines a ales o abordare radicală în modul în care își tratează angajații. Cu excepția noilor veniți și care încă sunt în probe, toți ceilalți discută la comun despre cât merită să câștige fiecare și, astfel, creează o ierarhie în mod natural, nu pe baza unor organigrame cu posturi de conducere.

Potrivit BBC, unul dintre angajați chiar a refuzat o mărire de salariu de 7% în decembrie 2020, simțind că nu o poate justifica în fața colegilor. Iar asta pentru a doua oară în ultimii cinci ani. "M-am simțit nesigur și expus fiind aproape sau chiar mai sus decât oameni despre care consideram că au avut o performanță mai bună decît mine", a explicat Ariel Umansky. "E ușor să te simți ca un impostor", a spus el.

Salariile sunt decise de trei ori pe an în compania argentiniană, în ședințe la care participă toți angajații. Aceștia, sau mentorii lor, decid dacă cer o mărire, iar apoi urmează o dezbatere colectivă.

Jumătate de profitul companiei de software din Argentina, împărțit între angajați

"Un aspect-cheie al salariilor deschise nu este a ști cât câștigă ceilalți, ci a ști cine câștigă mai mult decât cine", a fost de părere Umansky. Iar asta pentru că 10Pines aspiră la o ierarhie "plată" și transparență între angajați, pe cât posibil. După o perioadă de probă de trei luni, noii recruți se alătură echipei în ședințe lunare în care se iau decizii cruciale cu privire la noii clienți, cheltuieli, finanțe și, desigur, salarii.

Mai mult, nu există un CEO care să coordoneze activitatea și nici manageri în sensul clasic al cuvântului, între echipe, deși sunt anumiți "seniori" considerați ca fiind "asociați" sau "maeștri". "Pentru că nu ai șefi care să decidă măririle de salarii, delegăm puterea oamenilor", a declarat Jorge Silva, fondator al companiei 10Pines și "maestru". "Nu vrem o diferență de salarii ca în Statele Unite", a spus el.

Cei mai noi dintre angajați își pot negocia până la un punct salariul, a explicat Silva, ceea ce poate fi o problemă la început. Apoi salariul propus este discutat cu cei asemănători ca experiență și care trebuie să-și dea consimțământul. La interviul final candidatul se întâlnește cu toată echipa de peste 80 de oameni, o introducere în dinamica grupului. Nu se pun întrebări tehnice la această etapă, ci e mai mult despre a învăța ce interese are fiecare și o oportunitate de a înțelege cum funcționează 10Pines - o companie ce numește această abordare organizațională drept o "sociocrație".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Companie IT revoluționară în Argentina: angajații decid salariile între ei și nu există directori sau șefi