Condiții de viață ''TERIBILE'' pentru civilii din Siria care fug de gruparea Statul Islamic
Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a afirmat luni că civilii care fug din ultimele bastioane ale grupării Stat Islamic în Siria trăiesc în condiții ''teribile'' în circa zece tabere improvizate, prost echipate, relatează AFP, citat de Agerpres
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a afirmat luni că civilii care fug din ultimele bastioane ale grupării Stat Islamic în Siria trăiesc în condiții ''teribile'' în circa zece tabere improvizate, prost echipate, relatează AFP, citat de Agerpres
Jihadiștii sunt asediați în orașul Raqqa (nord) de o alianță kurdo-arabă susținută de SUA și se află sub o puternică presiune în centrul și estul Siriei, unde trupele regimului lui Bashar Al-Assad se apropie de Deir Ezzor. Din cauza luptelor, zeci de mii de persoane sunt strămutate, dintre care o mare parte și-au găsit adăpost în tabere improvizate instalate în provinciile Raqqa și Hassake.
Potrivit purtătoarei de cuvânt a CICR la Damasc, Ingy Sedky, în cele două provincii se află peste 40 de tabere și în fiecare dintre ele trăiesc între 2.000 și 10.000 de persoane, taberele fiind amplasate în zone izolate, ceea ce complică accesul ajutoarelor și al proviziilor.
''Corturile se află efectiv în plin deșert. Șerpii și scorpionii reprezintă o amenințare zilnică pentru acești oameni'', a explicat dna Sedky pentru AFP, după o vizită pe care a efectuat-o pentru evaluarea de către CICR a condițiilor de trai.
''Jumătate din populația acestor tabere o reprezintă copiii. Ei trăiesc în condiții teribile din cauza căldurii, deoarece temperatura poate ajunge la 50 grade în timpul zilei'', a spus oficialul CICR, precizând că aproximativ 70.000 de persoane se află în taberele respective, dintre care multe nu au echipamente elementare, precum corturile, și că nou-sosiții trebuie să doarmă sub cerul liber uneori și zece zile în așteptarea unui adăpost.
Conform declarațiilor lui Ingy Sedky, CICR urmează să acționeze pentru ameliorarea accesului la apă și medicamente în taberele respective. ''Prioritatea o constituie apa. Este esențial ca oamenii să aibă apă potabilă, deoarece ar putea apărea maladii'', a spus ea.
Alianța kurdo-arabă, susținută de SUA, controlează în principal provincia Raqqa și jumătate din capitala ei cu același nume.La rândul lor, forțele guvernamentale avansează din două direcții către provincia Deir Ezzor, având drept obiectiv să spargă asediul impus de ani de zile de către gruparea Stat Islamic unei părți a orașului Deir Ezzor care este controlată de regim. Ingy Sedky a afirmat că numărul de locuitori care fug din acest oraș este în creștere.
Sursă: Agerpres
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰