Condiții de la Bruxelles pentru Londra privind amânarea Brexitului

De Redactia Observator.
Publicat: 22.03.2019, 19:59.
Actualizat: 23.03.2019, 00:08

Marea Britanie a primit ultima şansă de la Uniunea Europeană pentru un divorţ amiabil. Amânarea Brexit-ului a fost aprobată la Bruxelles doar cu anumite condiţii.

Marea Britanie a primit ultima şansă de la Uniunea Europeană pentru un divorţ amiabil. Amânarea Brexit-ului a fost aprobată la Bruxelles doar cu anumite condiţii. În ţara în care trăiesc sute de mii de români urmează o nouă perioadă plină de incertitudini. Iar britanicii par să se fi răzgândit. Trei milioane de oameni au semnat, într-un timp record, o petiţie prin care cer să rămână în Uniune.

După ore lungi de discuţii, liderii UE şi premierul britanic au ajuns la o înţelegere cu două variante.

Dacă Parlamentul de la Londra aprobă acordul deja negociat, Regatul Unit va părăsi blocul comunitar pe 22 mai. În cazul unei noi respingeri a documentului, data stabilită pentru Brexit va fi 12 aprilie.

THERESA MAY, Premierul Marii Britanii: Azi-noapte mi-am exprimat nemulţumirea şi ştiu că şi membrii Parlamentului sunt la fel. Au o misiune dificilă. Sper că putem fi toţi de acord este timpul deciziilor.

Prezent la summitul UE de la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre situaţia românilor din Marea Britanie.

KLAUS IOHANNIS, Președintele României: Chiar eu am discutat în repetate rânduri cu doamna prim-ministru May pentru a avea siguranţa că şi în cazul unui nou deal ajungem în bilateral la o înţelegere care este foarte bună pentru cetăţenii noştri.

După trei ani de la referendum, aproape trei milioane de britanici, inclusiv vedete, au semnat în doar 48 de ore, o petiţie care solicită rămânerea Marii Britanii în Europa.

Speriaţi că regulile jocului se vor schimba dramatic, sunt britanici care îşi fac provizii. Unii chiar de... hârtie igienică. Un bărbat a cumpărat aproape 150 de suluri. Marea Britanie este cel mai mare importator de hârtie igienică din Uniunea Europeană.

În lipsa unui acord de retragere din UE, locuitorii din Regat se tem că verificările de la graniţă ar putea lăsa supermarketurile cu rafturile goale pentru o bună perioadă. Brexit-ul va schimba toate regulile în privinţa călătoriilor, a afacerilor şi a controalelor vamale.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.