Antena Meniu Search
x

Conservatorul Ulf Kristersson, ales prim-ministru al Suediei cu voturile deputaţilor de extremă-dreaptă

Şeful conservatorilor suedezi, Ulf Kristersson, a fost ales luni prim-ministru prin votul majorităţii absolute a parlamentarilor, sprijinul inedit adus noului guvern de către Democraţii Suediei (SD), de extremă-dreaptă, marcând o nouă eră politică în regatul scandinav, transmit AFP şi dpa.

de Redactia Observator

la 17.10.2022, 15:34

Ulf Kristersson, ales prim-ministru al Suediei
Ulf Kristersson, ales prim-ministru al Suediei - Profimedia

Kristersson, liderul partidului Moderaţii, artizanul unei apropieri fără precedent a dreptei tradiţionale şi taberei naţionaliste în scrutinul legislativ din septembrie, a întrunit 176 de voturi pentru alegerea sa ca şef al guvernului, faţă de 173 împotrivă. Votul a fost salutat cu aplauze în băncile celor trei partide de dreapta (Moderaţii, Creştin-Democraţii şi Liberalii) care vor forma viitorul guvern, şi ale SD, formaţiune foarte influentă cu cele 73 de mandate ale sale.

Ulf Kristersson, ales prim-ministru în Suedia

Ulf Kristersson, în vârstă de 58 de ani, îi va succeda social-democratei Magdalena Andersson, după opt ani în care la putere s-a aflat stânga. Marţi, el va face o declaraţie şi îşi va prezenta cabinetul, după care schimbarea de guvern va fi aprobată oficial de regele Carl al XVI-lea Gustaf, relatează Agerpres.

Vineri, după mai multe săptămâni de negocieri, Kristersson a prezentat un acord politic cu ceilalţi trei şefi ai partidelor majorităţii, printre care liderul SD, Jimmie Akesson. SD a fost marele câştigător al alegerilor din septembrie, cu un scor record de 20,5% din voturi, cu care a devenit al doilea partid în Suedia, după social-democraţi.

În foaia de parcurs de 62 de pagini prezentată vineri, cele patru formaţiuni prevăd mai ales măsuri de luptă împotriva infracţionalităţii şi de reducere a imigraţiei, precum şi o relansare a energiei nucleare în Suedia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Conservatorul Ulf Kristersson, ales prim-ministru al Suediei cu voturile deputaţilor de extremă-dreaptă