Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Continuă aşa-zisele referendumuri în cele 4 regiuni ucrainene ocupate de armata rusă. Lider separatist: Cetăţenii îşi vor exprima, cu siguranţă, dorinţa de alăturare

În patru regiuni ucrainene ocupate de armata rusă continuă, astăzi, aşa-zisele referendumuri pe tema unirii cu Rusia. Liderii separatişti şi sustinatorii lor de la Moscova susţin că localnicii sunt nerăbdători să se pronunţe pentru integrarea în federaţia rusă. Dar, dincolo de festivităţile puse în scenă, situaţia este cu totul alta. Urnele mobile sunt duse din casă în casă, iar oamenii sunt obligaţi să-şi dea votul în prezenţa unor soldaţi înarmaţi. 

de Redactia Observator

la 24.09.2022 , 09:15

Liderii separatişti din Doneţk şi Luhansk par să fi uitat că s-au proclamat conducători ai unor republici independente. Ei susţin, acum, că viitorul nu poate fi decât anexarea la Federaţia Rusă. 

Leonid Pasecinik, liderul separatist din Luhansk: Cetăţenii îşi vor exprima, cu siguranţă, dorinţa ca Republica Populară Lugansk să se alăture Federaţiei Ruse. 

Vot cu sodaţi înarmaţi

Vezi și

Votarea, ale cărei rezultate sunt cunoscute dinainte, are loc şi în zonele ocupate din provinciile Herson şi Zaporojie. Moscova susţine că şi locuitorii de aici aşteaptă cu nerăbdare să se alăture Rusiei. Dar pe reţelele sociale au apărut imagini ale echipelor care merg din casă în casă cu urna mobilă, însoţite de soldaţi înarmaţi. Desigur, dacă oamenii ar fi atât de entuziasmaţi de referendum, prezenţa soldaţilor nu ar avea niciun rost. 

Pe acelaşi subiect

La fel ca pe vremea regimului comunist, votarea este sărbătorită prin mari petreceri în stradă, cu cântece şi dansuri. Numai că acestea nu au loc în teritoriile unde se votează, ci la Moscova şi în alte oraşe ruseşti, ca şi în Crimeea. 

În schimb, la Kiev şi mai ales în oraşele ucrainene recent eliberate de sub ocupaţie, nimeni nu consideră legitime pretinsele referendumuri. 

Natalia, refugiată: Aşa ceva nu poate fi legal, în niciun caz. Oamenii de acolo se duc la referendum sub ameninţarea armelor. 

Volodimir Zelenski: Comunitatea internaţională va reacţiona absolut corect la aşa-zisele referendumuri: le va condamna cu fermitate. 

Condamnarea internaţională este aproape unanimă. Grupul celor şapte mari puteri economice occidentale a condamnat, într-o declaraţie, referendumurile calificate drept "false" şi a subliniat că nu le va recunoaşte niciodată rezultatele. Preşedintele Biden a difuzat în nume propriu un comunicat în acelaşi sens. Iar la Naţiunile Unite, reprezentantul Uniunii Europene a cerut pur şi simplu suspendarea Rusiei din Consiliul de Securitate. 

Charles Michel, preşedinte Consiliu European: Când un membru permanent al Consiliului de Securitate declanşează un război neprovocat şi nejustificat, condamnat de Adunarea Generală (a ONU), suspendarea sa din Consiliul de Securitate ar trebui, după părerea mea, să se facă automat. 

O surprinzătoare opinie contrară a venit de la fostul premier italian Silvio Berlusconi, cunoscut, în trecut, ca prieten al lui Putin, căruia se străduieşte, acum, să-i găsească scuze.

Silvio Berlusconi: Putin a fost chemat de populaţia rusă, de partidul său, de miniştri să inventeze această "operaţiune specială", ca, într-o săptămână, (armata) să ajungă la Kiev şi să înlocuiască, printr-un guvern de oameni cumsecade, guvernul lui Zelenski. 

La 85 de ani, Berlusconi speră să revină la putere, ca partener minor într-o coaliţie, după alegerile de duminică. Dar declaraţia sa i-ar putea afecta şansele. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Continuă aşa-zisele referendumuri în cele 4 regiuni ucrainene ocupate de armata rusă. Lider separatist: Cetăţenii îşi vor exprima, cu siguranţă, dorinţa de alăturare