Antena Meniu Search
x

Controverse după eliberarea a 5 cetățeni americani deținuți în Iran. Suma uriașă deblocată pentru regimul de la Teheran

Cinci cetățeni americani încarcerați în Iran au fost eliberați și au părăsit țara, ca urmare a unui acord mai larg între SUA și Iran, transmite CNN, care citează un oficial din Qatar. Washingtonul a insistat că cei cinci cetățeni au fost lipsiți de libertate fără temei.

de Redactia Observator

la 18.09.2023, 16:34

cetățeni americani deținuți în Iran
Controverse după eliberarea a 5 cetățeni americani deținuți în Iran. Suma uriașă deblocată pentru regimul de la Teheran

Vorbind la o conferință de presă transmisă de Press TV, o organizație media afiliată regimului de la Teheran, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Iran a declarat că "speră" că eliberarea deținuților "va fi finalizată" odată cu celelalte părți ale negocierii. Americanii au fost trimiși de pe aeroportul din Teheran în Qahar, la Doha, în cursul zilei de luni.

Eliberarea americanilor ar aduce sfârșitul unui coșmar care a durat ani de zile. Trei dintre cei care ar face parte din acord - Emad Shargi, Morad Tahbaz și Siamak Namazi - au fost închiși timp de peste cinci ani. Namazi a fost reținut din 2015. Identitățile celorlalți doi americani nu sunt cunoscute publicului.

În conformitate cu acordul dintre SUA și Iran, suma de 6 miliarde de dolari din fonduri iraniene care erau ținute în conturi restricționate din Coreea de Sud va fi transferată în conturi restricționate la bănci din Qatar. Oficialii iranieni și americani au fost notificați de către Qatar că suma a fost transferată din Elveția în conturile bancare din Qatar, conform unor surse informate cu privire la detaliile acestei negocieri.

SUA neagă că "a răscumpărat" cei cinci deținuți

Pe acelaşi subiect

Casa Albă a respins miercurea trecută ideea că Statele Unite ar fi plătit o "răscumpărare" prin deblocarea acestor fonduri iraniene în valoare de şase miliarde de dolari, în schimbul eliberării a cinci deţinuţi americani din Iran, transmite AFP.

"Nu este sub nicio formă o plată. Nu este o răscumpărare", a declarat presei John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, potrivit Agerpres. El a insistat că nu este vorba de un "cec în alb" oferit Iranului, iar utilizarea fondurilor respective se va face "sub strictă supraveghere", exclusiv "în scopuri umanitare". "Beneficiarul acestor fonduri va fi poporul iranian, nu regimul" de la Teheran.

Preşedinţia de la Washington încearcă să pună capăt polemicilor după ce a confirmat tot săptămâna trecută că a autorizat transferul a şase miliarde de dolari blocate în Coreea de Sud, în cadrul unui acord încheiat luna trecută pentru un schimb de prizonieri între SUA şi Iran. 

Republicanii critică decizia administrației Biden

Opoziţia republicană cu care se confruntă preşedintele democrat Joe Biden a acuzat că s-a plătit o "răscumpărare" Iranului, deşi este vorba de un stat considerat oficial de SUA ca susţinător al terorismului.

Conducerea de la Teheran a susţinut că poate utiliza fondurile respective cum doreşte, nu doar pentru achiziţia de medicamente şi hrană.

Kirby a afirmat că "aducerea acasă a unor americani necesită luarea unor decizii, de multe ori luarea unor decizii foarte dificile", însă a subliniat că sancţiunile SUA împotriva Iranului nu au fost relaxate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Controverse după eliberarea a 5 cetățeni americani deținuți în Iran. Suma uriașă deblocată pentru regimul de la Teheran