Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Copii sub 16 ani nu vor mai putea deschide conturi pe Facebook, Instagram şi TikTok. Cum va fi verificată vârsta în Australia

Guvernul australian pregătește o lege prin care să interzică copiilor cu vârste sub 16 ani să deschidă conturi pe rețelele sociale, pentru a le proteja sănătatea mintală.

de Redactia Observator

la 10.09.2024 , 17:01

Copii sub 16 ani nu vor mai putea deschide conturi pe Facebook, Instagram şi TikTok. Cum va fi verificată vârsta
Copii sub 16 ani nu vor mai putea deschide conturi pe Facebook, Instagram şi TikTok. Cum va fi verificată vârsta - Profimedia

Australia va fixa între 14 şi 16 ani vârsta minimă pentru utilizarea reţelelor sociale, potrivit unui proiect de lege ce ar urma să devină efectiv în acest an, a anunţat marţi premierul Anthony Albanese.

Test de verificare a vârstei la logare

Acesta a calificat aplicaţiiile de social media drept un ''flagel'' pentru tineri. Albanese a afirmat că legea federală ce introduce această limită se va aplica în 2024, precizând că vârsta minimă pentru conectarea la Facebook, Instagram şi TikTok ar trebui să fie fixată între 14 şi 16 ani.

Articolul continuă după reclamă

Un test de verificare a vârstei în momentul conectării va fi desfăşurat în următoarele luni, înainte ca textul să intre în vigoare, a adăugat şeful executivului australian.''Vreau să văd copiii departe de ecranele lor şi (mai degrabă) pe terenurile de fotbal, în piscine şi pe terenurile de tenis. Vrem ca ei să aibă experienţe adevărate cu oameni adevăraţi, întrucât ştim că reţelele sociale fac rău societăţii'', a mai spus demnitarul australian pentru postul naţional de televiziune ABC.

Pe acelaşi subiect

Legea, criticată

Liderul opoziţiei conservatoare, Peter Dutton, şi-a exprimat sprijinul pentru proiectul de lege al guvernului. ''Fiecare zi de amânare lasă vulnerabili copiii la pericolele reţelelor sociale'', a declarat el. Analiştii sunt de părere totuşi că stabilirea unei limite de vârstă nu îi va ajuta pe tinerii aflaţi în dificultate din punct de vedere social.

În opinia lui Daniel Angus, profesor la Universitatea de Tehnologie din Queensland, planul guvernamental este ''imprudent şi nechibzuit'', întrucât el intervine chiar înainte de prezentarea raportului final de anchetă parlamentară cu privire la efectele reţelelor sociale asupra societăţii australiene.

Acest proiect ''subminează ancheta şi principiile democraţiei deliberative şi ameninţă să cauzeze greşeli prin excluderea tinerilor de la o participare importantă şi sănătoasă la lumea digitală'', adaugă expertul.

Potrivit lui Toby Murray, profesor asociat de informatică la Universitatea din Melbourne, nu este deloc sigur că în prezent există mijloacele tehnice pentru a aplica o asemenea limită. ''Guvernul este pe cale să testeze o tehnologie de verificare a vârstei. Dar se ştie deja că metodele actuale nu sunt fiabile, sunt uşor de ocolit şi riscante pentru viaţa privată a utilizatorilor'', afirmă el.

Un proiect de lege asemănător, care fixează la 13 ani vârsta minimă pentru a accesa reţelele sociale, a fost aprobat în iulie de Senatul SUA, dar textul nu a fost deocamdată votat de Camera Reprezentanţilor. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » Copii sub 16 ani nu vor mai putea deschide conturi pe Facebook, Instagram şi TikTok. Cum va fi verificată vârsta în Australia