Video Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Armata israeliană a înaintat 3 km în Gaza. SUA cere Israelului să facă "distincţie" între Hamas și civilii palestinieni
Război Israel - Hamas. "Principalii vinovaţi de masacrele din (Fâşia) Gaza sunt occidentalii. Cu excepţia câtorva conştiinţe care au ridicat vocea, (aceste) masacre sunt în totalitate opera Occidentului”, a acuzat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la un ”miting de susţinerea Palestinei”, la care au luat parte câteva sute de mii de oameni, pe fostul Aeroport Atatürk, la Istanbul, relatează AFP, citată de news.ro.
UPDATE 21:40 Sute de musulmani furioși, instigați, au luat cu asalt un aeroport din Daghestan ca sa "vâneze" evrei
Sute de protestatari musulmani au luat cu asalt duminică un aeroport din Daghestan, una din republicile componente ale Federației Ruse, în timp ce strigau "Allahu Akbar" atacând un avion care venea de la Tel Aviv. Primele informații din presa rusă indică faptul că incidentul ar fi pornit de la o serie de mesaje de pe Telegram care susțineau faptul că în aeronavă s-ar afla refugiați din Israel.
UPDATE 19:10 Trupele israeliene au înaintat 3 km în Gaza
- Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Netanyahu anunţă că a început a doua etapă a războiului. Hamas cere...
- Filmul operaţiunii IDF în Gaza. Tancurile au înaintat 4 km în enclavă, prin nord, iar 100 de avioane de luptă...
- Miting uriaş pro-Palestina în Turcia. Erdogan: Vom declara Israelul criminal de război. Occidentul e de vină...
Trupe israeliene au înaintat aproximativ trei kilometri în Fâşia Gaza, estimează CNN, pe baza analizei unei înregistrări video publicate de presa israeliană. În această înregistrare video, realizată duminică, militari ridică un steag israelian pe acoperişul unui hotel, în Fâşia Gaza. CNN scrie că a geolocalizat înregistrarea video într-o zonă care se află la aproximativ trei kilometri de bariera de securitate.
"Militari din al 52-lea Batalion al al Brigăzii 401 flutură steagul israelian în inima (Fâşiei) gaza, în apropiere de plajă", declară un militar în înregistrarea video, filmată la câţiva kilometri nord de centrul oraşului Gaza.
"Nu vom ierta şi nu vom uita şi nu ne vom opri până la victorie", spune el.
Această înregistrare video este unul dintre primele indicii despre locul unde au fost forţe terestre israeliene şi ceea ce au făcut în timpul lărgirii operaţiunilor terestre în Fâşia Gaza. Tăierea comincaţiilor în Fâşia Gaza a împiedicat ieşirea unformaţiilor din enclavă, însă furnizorii au anunţat o restabilire treptată duminică.
Înregistrarea video a fost publicată de către ziarul Israel Hayom. CNN a cerut Tsahalului să comenteze videoul şi de ce militari israelieni ridică un steag israelian pe acoperişului hotelului. O echipă CNN a auzit duminică, în oraşul Sderot, situat în apropierea Fâşiei Gaza, focuri de mitralieră la intervale regulate. Tirui s-au auzit în partea de nord a enclavei palestiniene, în apropiere de forntieră, în contextul în care armata israeliană a continuat tiruri de artilerie şi mortier din afara enclavei, mai de la sud.
Tancuri şi vehicule blindate de transport s-au apropiat duminică de bariera de securitate, survolate de elicoptere, drone şi avioane de vânătoare. O coloană importantă de vehicule a fost observată în nordul Fâşiei Gaza. Zone situate mai departe de bariera de securitate în care se aflau numeroase tancuri şi vehicule blindate în urmă cu câteva zile sunt, în prezent, aproape goale, un lucru care arată că trupele israeliene s-au apropiat mai mult de bariera de securitate.
UPDATE 17:20 SUA cere Israelului să facă "distincţie" între Hamas și civilii palestinieni
SUA au afirmat duminică că Israelul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a face "distincţie" în operaţiunile sale militare între Hamas şi civilii palestinieni, în contextul în care armata israeliană îşi intensifică bombardamentele şi operaţiunile terestre în Fâşia Gaza, relatează AFP.
"Ceea ce credem noi este că, în fiecare oră, în fiecare zi a acestei operaţiuni militare, guvernul israelian ar trebui să ia toate măsurile posibile la dispoziţia sa pentru a face distincţie între Hamas - teroriştii care sunt ţinte militare legitime - şi civilii care nu sunt", a declarat pe postul CNN consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.
"Este sfatul pe care li-l dăm. Este ceea ce comunicăm şi continuăm să o facem la cele mai înalte niveluri", a adăugat el, precizând că preşedintele Joe Biden urma să discute din nou duminică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.
UPDATE 16:15 Netanyahu își cere scuze după ce a acuzat serviciile secrete că nu l-au anunțat de intențiile Hamas
Premierul Benjamin Netanyahu şi-a retras duminică o postare de pe reţeaua de socializare X în care acuza serviciile de informaţii ale Israelului că au eşuat în a-l avertiza în privinţa planurilor Hamas de a ataca ţara şi în locul acesteia a pus o postare în care îşi cere scuze, relatează DPA.
"Am greşit. Lucruri pe care le-am spus după conferinţa de presă (de sâmbătă) nu ar fi trebuit să fie spuse şi îmi cer scuze pentru ele", a precizat Netanyahu în postarea în ebraică.
Anterior, Netanyahu postase că nu a fost primit niciun avertisment în niciun stadiu. "Dimpotrivă, toţi oficialii din domeniul securităţii, inclusiv şefii informaţiilor militare şi Shin Bet (serviciul de informaţii interne) au estimat că descurajarea împotriva Hamas este eficientă şi că funcţionează în direcţia unui aranjament", a menţionat el în postarea care a fost ştearsă.
"Îmi exprim sprijinul deplin pentru toţi şefii forţelor de securitate. Îl susţin pe şeful marelui stat major, pe comandanţii şi pe soldaţii Forţelor de apărare israeliene (IDF) care sunt pe front şi luptă pentru noi. Împreună vom câştiga", a afirmat şeful guvernului în noua postare.
UPDATE 14:30 Situaţia din Gaza,"din ce în ce mai disperată"
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a tras un semnal de alarmă duminică în legătură cu o situaţie "din ce în ce mai disperată" în Fâşia Gaza, deplângând faptul că Israelul şi-a "intensificat operaţiunile militare acolo", relatează France Presse.
"Situaţia în Gaza devine din ce în ce mai disperată de la o oră la alta. Regret că în loc de o pauză umanitară atât de necesară, susţinută de comunitatea internaţională, Israelul şi-a intensificat operaţiunile militare", a declarat Guterres în cursul unei vizite în Nepal, după o alta de patru zile în Qatar.
El a calificat drept "total inacceptabil" numărul civililor ucişi şi răniţi în războiul între Israel şi Hamas, declanşat prin atacul sângeros al grupării islamiste în 7 octombrie pe teritoriul israelian.
UPDATE 13:25 Armata israeliană a lovit peste 450 de ținte în ultima zi
Armata israeliană (IDF) a lovit peste 450 de ținte în ultima zi, inclusiv centre de comandă, posturi de observare și puncte de lansare a rachetelor, potrivit unui comunicat difuzat duminică. „Ca parte a extinderii activităților terestre, forțele de luptă combinate au lovit celule teroriste care au încercat să atace forțele și celule teroriste care plănuiau să efectueze lansări de rachete antitanc”, se arată în declarația citată de CNN.
IDF a anunțat că un ofițer a fost grav rănit de un obuz în nordul Fâșiei Gaza și a fost evacuat pentru tratament medical. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că a început a doua fază a războiului, forțele israeliene urmărind să „distrugă” Hamas, în ceea ce va fi un război „lung”.
UPDATE 12:35 ONU avertizează împotriva prăbuşirii "ordinii publice" în Fâşia Gaza după o serie de jafuri
Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni a avertizat duminică împotriva unei prăbuşiri a "ordinii publice" în Fâşia Gaza, la o zi după jefuirea unor depozite şi centre de distribuire a ajutoarelor alimentare pe care le administrează, relatează France Presse. "Mii de persoane au intrat în mai multe depozite şi centre de distribuire ale UNRWA în centrul şi sudul Fâşiei Gaza", a afirmat această agenţie a ONU într-un comunicat. "Este un semn îngrijorător că ordinea publică începe să se prăbuşească după trei săptămâni de război şi un asediu strict asupra Fâşiei Gaza", a declarat directorul pentru operaţiunile UNRWA în Gaza, Thomas White. "Oamenii sunt înspăimântaţi, frustraţi şi disperaţi".
În timp ce situaţia umanitară în Fâşia Gaza, deja catastrofală - potrivit unor organizaţii neguvernamentale - nu încetează să se deterioreze, un jurnalist de la AFP a văzut sâmbătă zeci de palestinieni jefuind unul dintre centrele de distribuire ale UNRWA la Deir el-Balah (centru). Palestinienii strămutaţi din nordul teritoriului Fâşiei Gaza (în centru şi în sud) ieşeau din aceste centre, unul purtând un sac cu făină pe umăr, altul cu sticle de ulei sub braţ şi pungi de linte şi zahăr. De obicei, raţiile alimentare sunt distribuite celor mai nevoiaşi dintre refugiaţi. "Aprovizionarea pe piaţă se epuizează, iar ajutorul umanitar care intră în Fâşia Gaza cu camioane venind din Egipt este insuficient. Necesităţile populaţiei sunt enorme, chiar dacă ne referim doar la stricta supravieţuire, în timp ce ajutorul pe care îl primim este puţin şi incoerent", a adăugat White.
Potrivit lui, "puţin peste 80 de camioane" cu ajutoare au sosit în Gaza prin terminalul de la Rafah de când a început livrarea acestei asistenţe umanitare în 21 octombrie. "Sistemul actual al convoaielor este sortit eşecului. Foarte puţine camioane, procese lente, inspecţii stricte, aprovizionări care nu corespund necesităţilor UNRWA şi ale altor organizaţii caritabile şi mai ales interdicţia continuă asupra carburanţilor, toate acestea constituie o reţetă pentru un sistem în faliment", a avertizat el.
UPDATE 12:00 Mii de palestinieni au spart depozitele ONU
Mii de locuitori din Gaza au pătruns prin efracție în depozitele și centrele de distribuție ale Agenției Națiunilor Unite pentru refugiați palestinieni (UNRWA), luând făină și „articole de bază pentru supraviețuire”, a transmis ONU, duminică, potrivit Reuters. „Acesta este un semn îngrijorător că ordinea civilă începe să se destrame după trei săptămâni de război și un asediu dur asupra Gaza”, a declarat într-un comunicat Agenția Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA). Unul dintre depozite, situat în Deir al-Balah, este cel în care UNRWA depozitează proviziile provenite din convoaiele umanitare care trec în Gaza dinspre Egipt.
„Proviziile de pe piață se epuizează, în timp ce ajutorul umanitar care intră în Fâșia Gaza cu camioanele din Egipt este insuficient”, a mai transmis UNRWA, adăugând că actualul sistem de intrare a convoaielor umanitare în Gaza este „orientat spre eșec”. „Nevoile comunităților sunt imense, fie și numai pentru supraviețuirea de bază, în timp ce ajutorul pe care îl primim este slab și inconsistent”. UNRWA a declarat că abilitatea sa de a ajuta oamenii din Gaza a fost complet îngreunată de atacurile aeriene care au ucis peste 50 dintre angajații săi și au restricționat circulația proviziilor. Chiar și înainte de conflict, organizația afirmase că mandatul său este pus în pericol din cauza lipsei de finanțare.
UPDATE 11:50 Iranul avertizează Israelul cu posibila "intrare în acţiune" a altor părţi
Preşedintele iranian Ebrahim Raissi a apreciat - duminică - că Israelul a depăşit "liniile roşii" intensificându-şi ofensiva în Fâşia Gaza, ceea ce "ar putea" decide alte părţi "să treacă la acţiune", relatează France Presse, citată de Agerpres. Iranul este un fidel susţinător al grupării palestiniene Hamas, aflată în prezent în război cu Israelul din 7 octombrie, data unui atac sângeros fără precedent al combatanţilor grupării islamiste în sudul Israelului. Drept represalii, Israelul desfăşoară de atunci bombardamente neîncetate asupra Fâşiei Gaza, iar recent le-a intensificat.
"Crimele regimului sionist au depăşit liniile roşii, ceea ce ar putea determina pe toţi ceilalţi să treacă la acţiune", a avertizat preşedintele Raissi într-un mesaj postat pe X (ex-Twitter). "Washingtonul ne-a cerut să nu facem nimic, dar ei continuă să aducă un sprijin amplu Israelului", a adăugat el. Într-un interviu acordat canalului Al Jazeera, Raissi a precizat că "Iranul consideră de datoria sa" să susţină "axa rezistenţei", care cuprinde grupări armate precum Hamas şi Hezbollah în Liban. Dar, a adăugat el, "grupările de rezistenţă sunt independente în opiniile lor, deciziile lor şi acţiunile lor".
UPDATE 11:05 IDF îşi intensifică şi mai mult ofensiva terestră în Fâşia Gaza
Forţele de apărare israeliene (IDF) au anunţat duminică că au atacat noi poziţii ale grupării islamiste Hamas, în timp ce îşi intensifică operaţiunile terestre în Fâşia Gaza, potrivit dpa. Avioanele de vânătoare israeliene au bombardat peste 450 de ţinte în ultimele 24 de ore, inclusiv centre de comandă, posturi de observare şi rampe de lansare a rachetelor antitanc, au indicat IDF duminică dimineaţa pe Telegram. Unităţi de luptă israeliene au atacat celule teroriste care a încercat să atace şi să tragă cu rachete antitanc, a declarat IDF.
Un ofiţer israelian a fost grav rănit în timpul nopţii, când a fost lovit de un obuz de mortier în nordul Fâşiei Gaza, a adăugat armata. În acelaşi timp, un soldat israelian a fost rănit într-o ciocnire cu teroriştii, tot în nordul ţării, a indicat armata, adăugând că ambii sunt spitalizaţi. Totodată, armata israeliană şi-a extins operaţiunile terestre în Fâşia Gaza în cursul nopţii trecute, cu forţe suplimentare care au intrat, potrivit The Times of Israel. Drone, avioane de război şi rachete israeliene au lovit fără încetare Fâşia Gaza, controlată de Hamas, de la începutul războiului. Ministerul Sănătăţii din enclavă, coordonat de Hamas, a anunţat un bilanţ al morţilor de 7.326 de palestinieni de la începutul conflictului.
UPDATE 10:25 IDF insistă ca palestinienii să se deplaseze în sudul Fâşiei Gaza, unde sunt aşteptate noi ajutoare
Forţele de apărare israeliene (IDF) le-au cerut din nou palestinienilor să meargă în sudul Fâşiei Gaza, unde sunt aşteptate noi ajutoare umanitare duminică prin eforturile Egiptului şi ale SUA, potrivit unui mesaj al IDF postat pe X (ex-Twitter), relatează duminică AFP, citată de Agerpres. "Civilii din nordul Fâşiei Gaza şi din oraşul Gaza ar trebui să se deplaseze temporar la sud de Wadi Gaza, într-o zonă mai sigură, unde vor putea primi apă, hrană şi medicamente. Mâine (duminică), Egiptul şi SUA îşi vor creşte eforturile umanitare în Gaza", a declarat armata israeliană care a bombardat neîncetat Fâşia Gaza de la atacul sângeros al Hamas în sudul Israelului în 7 octombrie.
La 9 octombrie, Israelul a impus un "asediu total" asupra Fâşiei Gaza şi a întrerupt aprovizionarea cu apă, electricitate şi produse alimentare, în timp ce teritoriul cu o populaţie de 2,4 milioane de locuitori era supus deja unei blocade israeliene terestră, aeriană şi maritimă, după accederea Hamas la putere în 2007. În total, 84 de camioane cu ajutor umanitar au putut intra în Fâşia Gaza prin Egipt de la 21 octombrie, potrivit ONU, în timp ce organizaţia estimează că ar fi nevoie de 100 de camioane cu ajutoare pe zi. Armata israeliană face apel din 15 octombrie la populaţia din nordul Fâşiei Gaza, unde bombardamentele sunt cele mai intense, să se evacueze spre sud.
Cu toate acestea, loviturile continuă să afecteze şi sudul enclavei, unde sunt concentrate mai multe sute de mii de civili în apropierea frontierei cu Egiptul, în continuare închisă. Mii de palestinieni s-au întors însă în nord, din cauza lipsei de adăpost şi ajutor în sud, potrivit ONU. De asemenea, reţeaua de internet şi comunicaţiile telefonice erau în curs de restabilire duminică în Fâşia Gaza, după ce vineri au fost întrerupte în timpul unor intense bombardamente israeliene, au anunţat organizaţia de monitorizare a reţelei Netblocks şi compania palestiniană de telefonie Paltel.
În acelaşi timp, gruparea islamistă Hamas susţine că a fost aproape de a ajunge la un acord cu Israelul cu privire la ostaticii răpiţi, dar Israelul "a încercat să câştige timp", după cum a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al aripii militare a Hamas, citat de Reuters. Abou Oubaida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Al Qassam, a mai spus într-un mesaj video că Hamas va elibera toţi ostaticii doar în schimbul eliberării tuturor prizonierilor palestinieni aflaţi în mâinile israelienilor. Totuşi el nu a exclus şi un acord "parţial" cu privire la ostatici, conform Reuters.
UPDATE 09:35 Qatar: Operațiunea terestră israeliană complică eforturile de eliberare a ostaticilor
Operațiunea terestră israeliană din Gaza, care a început sâmbătă, complică eforturile de eliberare a ostaticilor luați de Hamas, a declarat guvernul din Qatar. „Această escaladare îngreunează considerabil situația”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed al-Ansari, citat de BBC. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că a început a doua etapă a războiului împotriva Hamas, cu scopul de a distruge armata și guvernul Hamas și de a elibera ostaticii reținuți în Gaza.
„Luptătorii noștri eroici au un singur scop: să distrugă acest inamic și să asigure existența țării noastre. Să nu se mai întâmple niciodată”, a declarat Netanyahu. Israelul a confirmat că 229 de persoane au fost luate ca ostatici de către Hamas.
UPDATE 09:12 Israelul ar putea "forţa pe toată lumea să acţioneze", anunţă preşedintele Iranului
Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, afirmă că acţiunile Israelului au ”depăşit liniile roşii, ceea ce ar putea forţa pe toată lumea să acţioneze”, relatează BBC. Raisi a arătat, pe reţeaua X (fosta Twitter), că: ”Washingtonul ne cere să nu facem nimic, dar ei continuă să ofere sprijin extins Israelului. SUA a trimis mesaje către Axa Rezistenţei, dar a primit un răspuns clar pe câmpul de luptă”.
”Axa rezistenţei” se referă la o reţea de forţe sprijinite de Iran din Orientul Mijlociu, din care face parte şi Hamas. Autorităţile SUA au avertizat Iranul să stea deoparte în războiul dintre Israel şi Hamas, dorind să împiedice un conflict regional mai amplu. Gruparea Hezbollah, care are baza în Liban şi este sprijinită şi de Iran, a avut schimburi de focuri cu Israelul în ultimele săptămâni.
Într-un discurs virulent, şeful statului turc a interpelat puterile occidentale, pe care le suspectează de ”crearea unei atmosfere de cruciadă” împotriva musulmanilor. ”Întreb Occidentul: veţi crea o nouă atmosferă de cruciadă împotriva Semilunei?”, emblema religiei musulmane, a lansat el. ”Oricine ştie că Israelul nu poate face un pas fără ei”, a tunat el, acuzând marile puteri din Occident de faptul că nu au îndemnat la un armistiţiu. ”Aţi plâns copiii ucşi iîn Ucraina. Ce e cu tăcerea asta faţă de copiii din (Fâşia) Gaza?”, a lansat el.
Aceste declaraţii au deteminat Israelul să-şi retragă diplomaţii din Turcia
Recep Tayyip Erdogan a dat asigurări că la miting participă 1,5 milioane de oameni şi a acuzat Israelul de ”crimne de război”. ”Israelule, vă declarăm în faţa întregii lumi criminal de război”, a declarat şeful statului turc. ”Israelule, voi sunteţi ocupanţii, invadatorii”, a tunat el. ”Bineînţeles, fiecare ţară are dreptul să se apere, dar unde este dreptatea? Ceea ce se întâmplă în (Fâşia) Gaza nu este autopărare, ci un masacru”, a continuat preşedintele turc.
Aceste declaraţii au deteminat Israelul să-şi retragă diplomaţii din Turcia. ”Având în vedere declaraţiile grave din Turcia, am ordonat chemarea reprezentanţilor diplomatici, pentru a reevalua relaţiile dintre Israel şi Turcia”, a anunţat ministrul israelian de Externe Eli Cohen într-o postare, sâmbătă seara, pe X. Israelul a cerut, la 19 octombrie, diplomaţilor săi aflaţi în post în Turcia să părăsească temporar această ţară, ”ca măsură de securitate”.
Preşedintele turc i-a îndemnat pe israelieni la dialog. ”Ascultaţi-ne apelurile la dialog, faceţi un pas în direcţia bună pentru voi şi copiii voştri. Noi credem că nu vor exista perdanţi într-o pace dreaptă”, a îndemnat el. Recep Tayyip Erdogan şi-a înăsprit tonul, în ultimele zile, împotriva bombardamentelor Istraelului în Fâşia Gaza ca represalii faţă de atacul sângeros al Hamas la 7 octombrie, soldat cu 1.400 de morţi.
El a anunţat miercuri că renunţă la toate planurile sale de a efectua o vizită în Israel şi a denunţat incapacitatea Occidentlui de a opri Războiul din Fâşia Gaza, unde peste 7.700 de palestinieni au fost ucişi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas. ”Hamasul nu este o grupare teroristă, este o grupare de eliberatori care-şi apără pământul”, declara el, înfuriind Israelul.
Netanyahu anunță că a început a doua etapă a războiului împotriva Hamas
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că a început a doua etapă a războiului împotriva Hamas, cu scopul de a distruge armata și guvernul Hamas și de a elibera ostaticii reținuți în Gaza. „Luptătorii noștri eroici au un singur scop: să distrugă acest inamic și să asigure existența țării noastre. Să nu se mai întâmple niciodată”, a declarat Netanyahu, citat de CNN.
Premierul a confirmat, de asemenea, că a vorbit cu familiile ostaticilor deținuți de Hamas și a spus că le-a promis că va epuiza toate opțiunile pentru a-i aduce înapoi pe cei dragi lor. Și șeful armatei israeliene a spus că ziua de sâmbătă marchează o nouă etapă în războiul țării împotriva Hamas și că aceasta necesită o ofensivă terestră. „Acesta este un război cu mai multe etape. Astăzi, trecem la următoarea”, a declarat generalul-locotenent Herzi Halevi, șeful Statului Major al Forțelor de Apărare ale Israelului, într-o înregistrare video publicată de IDF. „Forțele noastre operează în prezent pe teren în Fâșia Gaza”, adăugat el.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰