Filmul operaţiunii IDF în Gaza. Tancurile au înaintat 4 km în enclavă, prin nord, iar 100 de avioane de luptă au lovit ţintele teroriste
Război Israel - Hamas. Conflictul a intrat într-o nouă fază - Israelul a extins operaţiunile la sol şi a intrat cu tancurile patru kilometri în enclavă. Fâşia Gaza este lăsată în întuneric şi fără comunicaţii. Familiile ostaticilor israelieni cer urgent o întâlnire cu liderii politici. Se tem că din cauza atacurilor, cei dragi nu vor mai putea fi salvaţi. Într-un discurs fără precedent, preşedintele Turciei, ţară membră NATO, numeşte Israelul ocupant şi spune că Hamas nu este organizaţie teroristă. În faţa a două milioane de turci, Erdogan arată cu degetul către Occident şi vorbeşte despre un război între Cruce şi Semilună. Israel şi-a retras diplomaţii din Turcia.
Recep Erdogan, preşedintele Turciei: Fac apel la tine, Occident! Vreți din nou un război între Semilună şi Cruce?
Atacul dezlănţuit al lui Erdogan la adresa Occidentului şi a Israelului a avut loc în faţa a zeci de mii de oameni adunaţi pe stadionul Ataturk din Istanbul.
Recep Erdogan, preşedintele Turciei: Cei care au vărsat ieri lacrimi de crocodil pentru civilii măcelăriți în războiul dintre Ucraina și Rusia asistă în tăcere la moartea a mii de copii nevinovați astăzi.
Discursul preşedintelui turc vine după o noapte în care cerul din gaza a fost luminat de bombardamente feroce. Armata israeliană a extins şi operaţiunile la sol şi a intrat cu tancurile în regiune.
- Miting uriaş pro-Palestina în Turcia. Erdogan: Vom declara Israelul criminal de război. Occidentul e de vină...
- Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Momentul în care tancurile au intrat în Gaza: "Pământul s-a cutremurat"....
- Familiile îngrijorate ale ostaticilor cer explicaţii guvernului israelian după ce IDF a început o operaţiunea...
Filmul operaţiunii IDF în Gaza
La ora 21.00, convoiul de blindate a pornit ofensiva terestră. Atacurile au fost susţinute din aer de avioane de luptă. Dar si de pe mare. Tancurile au intrat în enclavă prin nord. Şi au înaintat spre oraşul Jabalia, adică 4 kilometri în interior. Jabalia, Beit Hanun şi Beit Lahia au primit lovituri din toate părţile - uscat, aer şi terestru.
Bombardat a fost şi oraşul Gaza. Iar atacuri au fost în centrul Fâşiei - spune presa din Israel, dar și în sud. 100 de avioane de luptă au lovit azi noapte 150 de ţinte teroriste, conform Armatei israeliene, în special tuneluri.
Israelienii acuză teroriştii Hamas că ar folosi un spital din oraşul Gaza drept centru de comandă, iar sub el s-ar afla o reţea imensă de astfel de tuneluri. În urma bombardamentelor ar fi fost eliminaţi doi comandaţi importanţi ai Hamas, unul dintre ei fiind coordonatorul atacurilor de pe 7 octombrie. Un nou avertisment a fost dat civililor.
Daniel Hagari, purtător de cuvânt IDF: Fereastra în care puteţi să acţionaţi se închide rapid. Plecaţi spre sud, pentru siguranţa voastră!
Informaţiile din Fâşie sunt tot mai puţine: au fost tăiate comunicaţiile, iar familiile ostaticilor se tem pentru vieţile celor dragi.
Remus, cetăţean român din Israel: Sper să fie o înţelegere, cel puţin să elibereze femeile şi copiii. Dacă nu se face asta înainte de a începe toată invazia asta pe teren, n-am multe speranţe că o să mai putem să-i vedem în viaţă.
300 de români din Gaza au cerut să fie evacuaţi
În Gaza sunt şi aproape 300 de români, care au cerut să fie evacuaţi din enclavă încă de la începutul războiului.
Marcel Ciolacu, premier România: Este un efort comun al mai multor ţări. Erau solicitări, 260 de cetăţeni români cu dubla cetăţenie din Fâşia Gaza care voiau să îi elibereze, dar erau şi foarte mulţi palestinieni care vor să părăsească, nu e uşor de gestionat toată situaţia.
În spitalele din Gaza, medicii se chinuie să ţină în viaţă zeci de nou născuţi. Combustibilul este însă pe terminate, iar incubatoarele nu vor mai funcţiona mult timp. Doctorii spun că mulţi dintre bebeluşi sunt deja orfani.
Medic: A trebuit să facem o naștere prematură a fătului din pântecele mamei în timp ce aceasta era pe moarte. Nu știm soarta rudelor acestor copii și nici nu avem informații despre identitățile lor.
Spitalele sunt pline de răniţi şi de oameni care fug din calea bombelor. Sunt aproape 8000 de morţi de la începutul conflictului, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza. Calea diplomatică e departe de a aduce o soluţie.
La New York, Adunarea Generală a ONU a aprobat o moţiune propusă de Iordania prin care se cere un "armistiţiu umanitar imediat, durabil și sustenabil".
Osama Abdel Mahmoud, ambasadorul Egiptului la ONU: Avem un singur standard cunoscut de noi toți: nu țintirii civililor, nu terorismului, nu încălcării dreptului internațional umanitar, nu bombardării spitalelor și centrelor medicale.
120 de ţări au votat în favoarea rezoluţiei, în timp ce alte 45, printre care şi România, s-au abţinut. Israelul şi 13 ţări aliate au fost împotrivă şi au spus că rezultatul e o infamie. peste 300 de evrei care cereau încetarea focului au fost arestaţi după ce au blocat Gara Centrală din New York. Alte manifestaţii au avut loc în Cisiordania, Indonezia, iar la Roma sute de oameni s-au rugat pentru pace.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰