Antena Meniu Search
x

Video Corespondență din Londra: Momente unice în capitala Regatului Unit, după ce Charles al III-lea a fost proclamat oficial ca nou rege

Charles al III-lea a fost proclamat oficial ca nou rege sâmbătă, la Palatul St. James din Londra, de către Consiliul de Ascensiune, un organism ceremonial istoric care se reuneşte pentru a desemna pe fiecare dintre noii monarhi ai Regatului Unit. Mădălina Iacob, corespondent special Observator, a urmărit desfășurarea evenimentelor chiar din punctul zero al capitalei britanice.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 10.09.2022, 21:08

Vezi și

"Am participat de dimineață la evenimentele proclamării Regelui Charles al III-lea, așa cum pe vremuri, în anul 1952, britanicii participau la proclamarea Reginei Elisabeta a II-a. De data aceasta, însă, ați putut urmări evenimentele de acasă pentru că a fost prima oară când proclamarea unui rege a fost un eveniment televizat. Este o lecție de istorie pentru mine și pentru toți cei prezenți aici. Astăzi, în fața Palatului St. James, oamenii l-au aplaudat pe rege și au strigat "God Save the King". Emoții și bucurie imense au fost în acele momente, dar să știți că în continuare ziua de astăzi, în Londra, a fost una sobră. Drapelul va coborî în bernă mâine, după orele prânzului. Și la această oră oamenii încearcă să ajungă la Palatul Buckingham, iar străzile sunt pline de oameni - foarte multe restricții la această oră - și dacă nu au putut să ajungă la Palatul Buckingham, mulți oameni, părinți cu copii, s-au oprit în Hyde Park, cu buchetele de flori, sau la Turnul Londrei. Am stat de vorbă astăzi chiar și cu o familie de români, pe care îi puteți urmări în reportajul următor", a transmis reporterul Observator Mădălina Iacob.

Emoţii, lacrimi, dar şi promisiunea unui nou început, după proclamarea Regelui Charles al III-a

A fost dimineaţa în care britanicii şi-au întâmpinat cu adevărat noul rege

Mădălina Iacob, corespondent special Observator: Prima proclamaţie a Regelui Charles al III-lea are loc la balconul Palatului St. James din centrul Londrei. În acelaşi timp, salve sunt trase în Hyde Park şi la Turnul Londrei.  

Pe acelaşi subiect

Mulţimea şi-a primit noul suveran intonând în cor "God Save the King". A fost ziua în care monarhia britanică a întors o pagină nouă în propria carte de istorie. Iar martor i-a fost o lume întreagă. Inclusiv românii stabiliţi în Regat de ani întregi au umplut aleile Palatului Buckingham. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: Vreau să vă întreb ce înseamnă şi ce a însemnat Regina pentru oamenii de aici, pentru britanici mai ales şi pentru dumneavoastră, locuitorii. 

Român stabilit în Marea Britanie: A fost ca şi mama lor, ca să spun aşa. 

Iar emoţia nu a ţinut cont de vârstă. De mână cu părinţii sau bunicii, copiii au venit să omagieze Regina pe care n-au apucat să o cunoască poate cât şi-ar fi dorit.

Funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a vor avea loc pe 19 septembrie la ora locală 11:00 (10:00 GMT) la Westminster Abbey din Londra, a anunţat sâmbătă Palatul Buckingham, conform agenţiilor internaţionale de presă.

Prințul William, omagiu pentru Regina Elisabeta a II-a, bunica sa

William, Prinţul de Wales, moştenitorul tronului britanic, i-a adus un omagiu bunicii sale, Regina Elisabeta a II-a, într-o declaraţie publicată sâmbătă de Palatul Kensington.

''Joi, lumea a pierdut un lider extraordinar, al cărui angajament faţă de ţară, regate şi Commonwealth a fost absolut. Se vor spune atât de multe în zilele următoare despre semnificaţia domniei sale istorice.

Eu, însă, am pierdut o bunică. Şi, deşi voi plânge pierderea ei, mă simt totodată incredibil de recunoscător.

Am beneficiat de înţelepciunea şi reasigurarea Reginei până în al cincilea deceniu de viaţă. Soţia mea a beneficiat timp de 20 de ani de îndrumarea şi sprijinul ei. Cei trei copii ai mei au avut ocazia să petreacă vacanţe cu ea şi să creeze amintiri care vor dura toată viaţa lor.

A fost alături de mine în cele mai fericite momente ale mele. Şi a fost alături de mine în cele mai triste zile din viaţa mea. Ştiam că această zi va veni, dar va trece ceva timp până când realitatea vieţii fără Grannie va fi cu adevărat reală.

Îi mulţumesc pentru bunătatea pe care a arătat-o familiei mele şi mie. Şi îi mulţumesc în numele generaţiei mele pentru că a oferit un exemplu de devotament şi demnitate în viaţa publică, care era de altă epocă, dar care a fost întotdeauna relevant pentru noi toţi.

Bunica mea spunea că durerea este preţul pe care îl plătim pentru iubire. Toată tristeţea pe care o vom simţi în următoarele săptămâni va fi o mărturie a iubirii pe care am simţit-o pentru extraordinara noastră Regină.

Îi voi onora memoria susţinându-l pe tatăl meu, Regele, în orice mod posibil''.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Corespondență din Londra: Momente unice în capitala Regatului Unit, după ce Charles al III-lea a fost proclamat oficial ca nou rege