Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Corespondență Observator din Chișinău. Motivul pentru care nu se fac sondaje exit poll în Republica Moldova

Zi decisivă în Republica Moldova, cu efect şi în România. Peste trei milioane de oameni au fost chemaţi să îşi aleagă preşedintele care îi va duce spre Uniunea Europeană sau spre Rusia. Este o luptă strânsă între pro-europeana Maia Sandu şi fostul procuror Alexandr Stoianoglo, susţinut de tabăra socialistă pro-rusă. După acuzaţii grave, conform cărora Moscova a încercat să cumpere voturi, secţiile de votare sunt păzite acum de poliţişti. 

de Clara Mihociu

la 03.11.2024 , 20:37

"A fost o zi tensionată. La capitolul incidente vorbim despre tentative de cumpărare a votului, dar mai ales faptul ca încă de dimineață se vorbește despre transporturi de persoane făcute din Rusia către Republica Moldova, autocare și avioane cu cetățeni moldoveni care ar fi fost aduși gratuit la vot. 

De asemenea Serverele Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova au fost ţinta unui atac cibernetic astazi in timpul alegerilor. 

Continua votarea și aici la Chișinău, dar și în restul țării. Am observat de la primele ore o dorință mare a oamenilor de a veni la urne, o prezență mare la vot, inițial în rândul vârstnicilor. Spre după amiază au început să crească în procente și numărul tinerilor și adulților până în 50 de ani care au mers să voteze. 

Vezi și

Vorbim deja de o prezență cât cea din primul tur, de aproximativ 50%, dar mai avem 2 ore până la închiderea secțiilor de votare în Republica Moldova.

Pe acelaşi subiect

Din cauza suspiciunilor de fraudă nu avem exit-poll-uri, așadar e greu de spus acum în favoare cui înclină balanța, vom afla abia spre dimineață. 

Mulţi localnici se tem, însă, că indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale, drumul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană va fi dificil, la fel ca slalomul printre piedicile puse de Rusia", a transmis reporterul Observator Clara Mihociu.

Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu vs. Alexandr Stoianoglo

La al doilea tur de scrutin, alegătorii din Republica Moldova au fost mai hotărâţi. Şefa statului, Maia Sandu, a votat în jurul prânzului, dar contracandidatul ei pro-rus Alexandr Stoianoglo a fost mai grăbit. A intrat în secţia de votare dimineaţa la ora nouă. 

"Eu am votat cu Moldova, am încredere că cetăţenii noştri vor alege bine pentru ţara noastră. Ei de fiecare dată au dus ţara înainte, ei au protejat-o de rele", a spus Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova.

"Împreună cu familia mea am votat pentru o Moldova liberă, stabilă, prosperă. Moldova care se respectă indiferent de etnie, limba vorbită, viziuni politice", a declarat Alexandr Stoianoglo, candidat.

Ziua alegerilor a stat sub semnul controverselor. Suspiciuni de fraudă

Există temeri că Rusia a încercat să cumpere voturile cu sume uriaşe prin intermediul oligarhului Ilan Şor. "Hoţii vor să ne cumpere votul, hoţii vor să ne cumpere ţara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârşăvie a lor", a spus Maia Sandu.

"Niciodată nu am participat la cumpărarea voturilor. Nu a participat la cumpărarea voturilor nici partidul care mă susţine în aceste alegeri. Nu am relaţii nici cu Kremlin, nici cu reprezentanţii altor state, nici cu serviciile speciale", a declarat Stoianoglo.

Locuitorii din autoproclamata republică Transnistria care au mers să voteze în Moldova au stat la cozi kilometrice pe drum. Circulaţia pe un pod a fost blocată după o ameninţare cu bombă.  "Federaţia Rusă încearcă să deturneze procesul european şi procesul democratic al Republicii Moldova. În funcție de votul de azi vom avea o continuitate a parcursului european sau, dimpotrivă, vom intra într-o stagnare sau într-un regres", a explicat Ion Tabârță, analist politic.

Alegeri în Republica Moldova. Votul diasporei ar putea înclina balanța

La fel ca la referendumul pentru introducerea direcţiei europene în Constituţie, votul diasporei ar putea înclina balanţa. Peste 200 de secţii de vot au fost deschise în lume, primele, în Japonia. La Craiova şi Bucureşti alegătorii au stat la cozi încă de dimineaţă la secţiile de votare. La Constanţa, moldovenii au încins hora în faţa secţiei de votare.

Cu răsunet a fost şi votul de la Moscova. Coada de la ambasada Republicii Moldova s-a întins pe mai mult de 200 de metri, iar, până să intre în cabine, alegătorii au ascultat muzică populară. 

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aveți încredere în influencerii de pe rețelele de socializare?
Observator » Ştiri externe » Corespondență Observator din Chișinău. Motivul pentru care nu se fac sondaje exit poll în Republica Moldova