Antena Meniu Search
x

Coronavirusul suferă tot mai multe mutaţii. Ce este tulpina Gamma? A fost descoperită în SUA, face ravagii în Brazilia

De aproape doi ani, coronavirusul ne-a schimbat vieţile şi se pare că nu vom scăpa foarte curând de ameninţarea Covid-19. Cu atât mai mult cu cât coronavirusul a suferit deja diverse mutaţii, iar specialiştii sunt îngrijoraţi în ceea ce priveşte eficienţa vaccinurilor în unele dintre aceste cazuri.

de Redactia Observator

la 23.06.2021, 16:17

Coronavirusul suferă tot mai multe mutaţii. Ce este tulpina Gamma? A fost descoperită în SUA, face ravagii în Brazilia
- Profimedia

Până acum au fost identificate nu mai puţin de 5 mutaţii ale coronavirusului: Alpha, Beta, Gamma, Delta şi Lambda. Tulpinele Gamma şi Lambda par a fi cele mai periculoase, avertizează specialiştii.

Tulpina Gamma. Ce este tulpina Gamma?

Tulpina Gamma, cunoscută şi sub numele de P.1, a apărut pentru prima dată în anumit zone din Statele Unite ale Americii, dar face ravagii în Brazilia. Din acest motiv a fost supranumită şi "tulpina braziliană". Potrivit primelor informaţii, tulpina Gamma poate rezista tratamentelor cu anticorpi.

"Dacă nu ești vaccinat deloc sau dacă ești imunizat doar cu o singură doză de ser, ești mult mai vulnerabil", a declarat Peter Hotez, decan la Colegiul de Medicină Baylor, pentru CNN. Specialistul american a precizat şi că o dată ce virusul suferă mutaţii, tulpinile nou apărute sunt greu de recunoscut de anticorpi.

Pe acelaşi subiect

Tulpina Gamma. Rezistenţă ridicată la anticorpi

Tulpina Gamma are o rezistenţă mai puternică la anticorpi decât varianta Alpha şi este comparabilă din acest punct de vedere cu tulpina Delta. Specialiştii recomandă vaccinarea pentru că doar aşa poate creşte protecţia împotriva tulpinii Gamma.

O trecere prin boală nu oferă garanţia că anticorpii pot lupta cu tulpina Gamma, avertizează medicii. "Cele două vaccinuri, Pfizer și Moderna, ar trebui să poată face față acestei variante destul de bine, deoarece sunt foarte eficiente. Johnson&Johnson ar putea avea unele probleme, însă tot ar fi un ser benefic", a declarat John P. Moore, profesor de microbiologie și imunologie la Facultatea de Medicină din New York.

În prezent, OMS recunoaște ca ”variante îngrijorătoare”:

  • Varianta Alpha (B.1.1.7 - varianta britanică)
  • Varianta Beta (B.1.351 - varianta sud-africană)
  • Varianta Gamma (P.1 - varianta braziliană)
  • Varianta Delta (B.1.617.2 - varianta indiană)

OMS recunoaște ca ”variante de interes”:

  • Lambda (C.37. - varianta din Anzi, descoperită în august 2020)
  • Episilon (B.1427/B.1429 - varianta din SUA, desemnată pe 5 martie 2021 )
  • Zeta (P.2 - varintă braziliană)
  • Eta (B.1.525 - varinată din mai multe țări, desemnată pe 17 martie 2021)
  • Theta (P.3 - varianta din Philipine)
  • Iota (B.1.526, variantă americană, desemnată pe 24 martie 2021)
  • Kappa (B.1.617.1, variantă din India)

Noile variante de Covid, redenumite cu litere greceşti

Varianta coronavirusului descoperită în India are un nou nume: Delta. Variantelor li se vor atribui litere din alfabetul grecesc în ordinea în care sunt desemnate potențiale amenințări de către OMS. Acestea nu le vor înlocui pe cele din limbajul medical, de specialitate, dar vor fi folosite pentru a fi mai ușor de identificat și de înțeles pentru publicul larg.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Coronavirusul suferă tot mai multe mutaţii. Ce este tulpina Gamma? A fost descoperită în SUA, face ravagii în Brazilia