Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Costul real al unei case la 1€ din Italia, explicat de un tânăr care a dat Londra pe un sătuc din Sicilia: M-a costat cât chiria pe 5 luni

Dorindu-și să devină proprietar, dar descurajat de prețurile locuințelor din Marea Britanie, un tânăr de aproape de 30 de ani a decis să se orienteze către piața imobiliară de pe continent. La o simplă căutare pe internet a descoperit că în anumite țări din Europa ar putea deveni proprietarul unei case cu mai multe camere, situată într-o locație pitorească, cu bani puțini, potrivit Euronews.  

de Redactia Observator

la 05.08.2024 , 10:08

Costul real al unei case la 1€ din Italia, explicat de un tânăr care a dat Londra pe un sătuc din Sicilia: M-a costat cât chiria pe 5 luni
Costul real al unei case la 1€ din Italia, explicat de un tânăr care a dat Londra pe un sătuc din Sicilia: M-a costat cât chiria pe 5 luni - George Laing

George Laing se ocupă de licitații online și comerț cu antichități în Marea Britanie. Tânărul a decis că este timpul să se mute în propria locuință, însă prețurile exorbitante pentru apartamente cât niște cutii de chibrituri l-au descurajat. 

Având în vedere că jobul său nu-l condiționează să fie prezent fizic în Marea Britanie, George a început să caute locuințe și pe continent. După ce a luat în considerare și Bulgaria, Laing a aflat despre ofertele de case la un 1€ din Italia.

Londra era scumpă, așa că am cumpărat o casă în Sicilia

Articolul continuă după reclamă

„Locuiam în Londra și dădeam peste 30% din salariu pe chirie. Când am decis că vreau să investesc în proprietăți, nu aveam cum să economisesc pentru avans,” spune Laing. „Chiar dacă voiam să cumpăr o casă, scorul meu de credit nu ar fi fost suficient de mare pentru a obține un credit ipotecar.”

Pe acelaşi subiect

Cu un buget de aproximativ 5.000 €, tot ce avea în cont în acel moment, britanicul a renunțat la ideea de a cumpăra o locuință în Londra și a ales să se concentreze pe ofertele puse la dispoziție de autoritățile italiene.

„Nu am nicio legătură specială cu Sicilia. Am fost acolo într-o excursie școlară când aveam aproximativ 14 ani și nu-mi amintesc mare lucru,” spune el. „Pur și simplu mi-am dorit foarte mult să dețin propria casă, iar în lume nu sunt multe locuri unde poți face asta cu doar câteva mii de euro.”

Deși părea că și-a îndeplinit visul, Totuși, la momentul investiției, George a ajuns în Mussomeli fără nicio informație prealabilă despre noua sa casă. „Nu am luat o decizie foarte inspirată deoarece nu am văzut niciuna dintre case înainte. Când ajungi acolo în ziua vizitei, ești cu alți 10 oameni și o femeie te plimbă prin oraș cu un mănunchi de peste 100 de chei, iar alegerea caselor pe care ți le arată este pur noroc.”

Proprietatea pe care a ales-o Laing era la vânzare pentru 1€ și se afla într-o stare relativ bună. „Acoperișu părea destul de solid,” spune el. „În plus, numărul meu norocos este 11 și acesta era numărul casei. Când plătești aproximativ 5.000 € în total, inclusiv taxele notariale, pentru o casă, nu poți fi prea pretențios.” Însă oferta autorităților italiene vine și cu o condiție. George nu poate vinde casa timp de 3 ani trei ani de la data achiziției. După această perioadă, este liber să facă ce dorește cu proprietatea.

După ce a achitat taxele către agenția imobiliară și avocat, plus obținerea unui certificat energetic, Laing a devenit proprietarul unei case în satul Mussomeli pentru 5.000 €. „Nu ai putea cumpăra nici măcar un coteț în Londra pentru banii ăștia,” spune el. „Plăteam peste 1.000 € pentru chirie, așa că această casă m-a costat doar chiria pentru cinci luni.”

Schema în care a investit Laing cerea renovarea acoperișului și a exteriorului proprietății în termen de trei ani. „Poți fi amendat cu 5.000 € dacă nu respecți termenul, dar consiliile sunt indulgente din cauza întreruperilor cauzate de COVID,” spune el.

Care este costul real al cumpărării unei case de 1€ în Italia

George și-a documentat procesul achiziționării și renovării locuinței din schema de 1 euro pentru a-i ajuta și pe alți doritori. Pe lângă costurile de achiziție de 5.000 €, Laing spune că a cheltuit aproximativ 300 € pe materiale, până acum, și economisește bani făcând cât mai multe lucrări pe cont propriu. „Fac totul cu un buget restrâns,” spune el.

El menționează că cea mai mare cheltuială de până acum au fost costurile de călătorie și cazare, care s-au ridicat la aproximativ 1.500 €. La sfârșitul renovării, care va include instalarea a două băi noi și a unei bucătării, precum și transformarea subsolului într-un apartament autonom, estimează că va cheltui sub 15.000 €.

Laing spune că este deja interesat să cumpere o altă proprietate în zonă și speră să aibă 10 proprietăți în Italia până la vârsta de 35 de ani.

„Îi încurajez cu tărie pe toți cei interesați să facă acest pas,” spune el. „Oamenii cred că ai nevoie de sute de mii de euro pentru a intra pe piața imobiliară, dar aici nu este cazul. Nu trebuie să rămâi blocat unde ești. Acum am mai multe șanse să îmi permit un apartament în Londra, după ce am renovat această proprietate. Asumă-ți riscul!”

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi dus flori sau alte cadouri în prima zi de şcoală?
Observator » Ştiri externe » Costul real al unei case la 1€ din Italia, explicat de un tânăr care a dat Londra pe un sătuc din Sicilia: M-a costat cât chiria pe 5 luni