Antena Meniu Search
x

"Credeam că suntem în rai, dar eram în iad". Mărturii terifiante ale victimelor unuia dintre cei mai influenţi pastori din istoria Africii. Abuzurile comise timp de 20 de ani

Dovezi de abuzuri şi tortură comise de fondatorul uneia dintre cele mai mari biserici creştine evanghelice din lume au fost descoperite de BBC, care relatează că zeci de foşti membri ai Bisericii Sinagogă a tuturor Naţiunilor susţin că nigerianul TB Joshua a comis atrocităţi.

de Redactia Observator

la 08.01.2024, 09:37

TB Joshua, care a murit în 2021, a fost un predicator şi teleevanghelist carismatic şi de mare succes, care a avut un număr imens de adepţi la nivel mondial
TB Joshua, care a murit în 2021, a fost un predicator şi teleevanghelist carismatic şi de mare succes, care a avut un număr imens de adepţi la nivel mondial - Profimedia Images

Faptele ar fi fost comise într-un complex secret din Lagos pe parcursul a aproape 20 de ani. TB Joshua, care a murit în 2021, a fost un predicator şi teleevanghelist carismatic şi de mare succes, care a avut un număr imens de adepţi la nivel mondial.

Tortura săvârşită de Joshua: cazuri de abuzuri asupra copiilor şi oameni biciuiţi şi înlănţuiţi

Constatările BBC pe parcursul unei investigaţii de doi ani includ:

  • Zeci de mărturii ale martorilor oculari despre violenţa fizică sau tortură săvârşită de Joshua, inclusiv cazuri de abuzuri asupra copiilor şi oameni biciuiţi şi înlănţuiţi.
  • Numeroase femei care spun că au fost agresate sexual de Joshua, unele dintre ele susţinând că au fost violate în mod repetat timp de ani de zile în interiorul complexului.
  • Numeroase acuzaţii de avorturi forţate în interiorul bisericii în urma presupuselor violuri comise de Joshua, inclusiv o femeie care spune că a făcut cinci întreruperi de sarcină.
  • Multiple mărturii care detaliază modul în care Joshua a înscenat "vindecările miraculoase", care au fost transmise către milioane de oameni din întreaga lume.

"Cu toţii credeam că suntem în rai, dar eram în iad"

Una dintre victime, o femeie britanică, pe nume Rae, avea 21 de ani când şi-a abandonat studiile la Universitatea din Brighton în 2002 şi a fost recrutată în biserică. Ea a petrecut următorii 12 ani ca unul dintre aşa-numiţii "discipoli" ai lui Joshua în interiorul complexului său de beton din Lagos.

"Cu toţii credeam că suntem în rai, dar eram în iad, iar în iad se întâmplă lucruri teribile", a declarat ea pentru BBC.

Rae spune că a fost agresată sexual de Joshua şi supusă unei forme de izolare timp de doi ani. Abuzurile au fost atât de grave, încât ea spune că a încercat să se sinucidă de mai multe ori în interiorul complexului.

Biserica Sinagogă a Tuturor Naţiunilor are un număr mare de adepţi la nivel mondial

Biserica Sinagogă a Tuturor Naţiunilor [Scoan] are un număr mare de adepţi la nivel mondial, operând un canal de televiziune creştin numit Emmanuel TV şi reţele de socializare cu milioane de urmăritori. De-a lungul anilor 1990 şi la începutul anilor 2000, zeci de mii de pelerini din Europa, America, Asia de Sud-Est şi Africa au călătorit la biserica din Nigeria pentru a fi martori la "miracole de vindecare" ale lui Joshua. Cel puţin 150 de vizitatori au trăit cu el ca discipoli în interiorul complexului său din Lagos, unii timp de zeci de ani.

Peste 25 de foşti "discipoli" au vorbit pentru BBC - din Marea Britanie, Nigeria, SUA, Africa de Sud, Ghana, Namibia şi Germania - oferind mărturii puternice despre experienţele lor în cadrul bisericii, cele mai recente fiind cele din 2019. Multe dintre victime erau adolescente când s-au alăturat pentru prima dată bisericii. În unele dintre cazurile britanice, transportul lor la Lagos a fost plătit de Joshua, în coordonare cu biserici din Marea Britanie.

Suferința unei tinere de 17 ani, obligată să facă cinci avorturi forțate din cauza pastorului

Jessica Kaimu, din Namibia, spune că suferinţa ei a durat mai mult de cinci ani. Ea spune că avea 17 ani când Joshua a violat-o pentru prima dată şi că următoarele violuri comise de TB Joshua au determinat-o să facă cinci avorturi forţate în timp ce se afla acolo. "Acestea erau tratamente medicale de tip backdoor... tratamente medicale prin care treceam... ne-ar fi putut ucide", a declarat ea.

Alte persoane intervievate spun că au fost dezbrăcate şi bătute cu cabluri electrice şi cu biciul, iar somnul le era refuzat în mod obişnuit.

La moartea sa, în iunie 2021, TB Joshua a fost prezentat ca unul dintre cei mai influenţi pastori din istoria Africii. Crescut din sărăcie, el a construit un imperiu evanghelic care număra printre apropiaţii săi zeci de lideri politici, celebrităţi şi fotbalişti internaţionali.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » "Credeam că suntem în rai, dar eram în iad". Mărturii terifiante ale victimelor unuia dintre cei mai influenţi pastori din istoria Africii. Abuzurile comise timp de 20 de ani