Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Criză acută a forței de muncă în Ucraina. Companiile au început să ofere salarii mai mari și să angajeze mai multe femei și adolescenți

Întreprinderile din Ucraina se confruntă cu o criză acută a forței de muncă, determinată de războiul cu Rusia, care a dus la pierderi semnificative. În acest context, companiile au început să angajeze tot mai multe femei și adolescenți pentru a ocupa locurile de muncă vacante.

de Redactia Observator

la 12.09.2024 , 11:35

Criză acută a forței de muncă în Ucraina. Companiile au început să ofere salarii mai mari și să angajeze mai multe femei și adolescenți
Criză acută a forței de muncă în Ucraina. Companiile au început să ofere salarii mai mari și să angajeze mai multe femei și adolescenți - Profimedia Images

Liliia Shulha, în vârstă de 40 de ani, a reușit să își îndeplinească visul de a deveni șofer de camion după ce a petrecut ani de zile în roluri considerate „plictisitoare” în birouri.

„Acum situația este de așa natură încât ei iau oameni fără experiență și îi instruiesc. Am fost norocoasă,” a declarat ea pentru Reuters. Fozzy Group a angajat deja șase femei ca șoferițe de camion și continuă să recruteze pentru alte poziții tradițional dominate de bărbați, cum ar fi încărcătoare și agenți de securitate.

Ucraina a pierdut peste un sfert din forța sa de muncă de la începutul invaziei

Articolul continuă după reclamă

Conform datelor băncii centrale, Ucraina a pierdut peste un sfert din forța sa de muncă de la începutul invaziei, iar aproape 60% dintre întreprinderi se confruntă cu dificultăți în a găsi lucrători calificați.

Tetiana Petruk, director pentru dezvoltare durabilă la Metinvest, a subliniat că deficitul de personal afectează producția și că toate companiile din regiune simt această presiune.

Companiile au început să ofere salarii mai mari

Pentru a atrage candidați, companiile au început să ofere salarii mai mari și să elimine prejudecățile de gen și vârstă în procesul de recrutare. Salariul mediu lunar a crescut de la aproximativ 14.500 de grivne la 20.000 de grivne (aproximativ 470 de dolari) în ultimul an.

În plus, tinerii devin o prioritate pentru angajatori. Fozzy Group și alte companii implementează programe de formare și stagii pentru adolescenți, oferindu-le oportunități de a câștiga experiență profesională.

De exemplu, Vodafone a recondiționat programul său pentru tineri, creând oportunități pentru aproximativ 50 de adolescenți din 12 orașe.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » Criză acută a forței de muncă în Ucraina. Companiile au început să ofere salarii mai mari și să angajeze mai multe femei și adolescenți