Antena Meniu Search
x

Criza refugiaților: Ungaria, o nouă decizie pentru protecția în fața imigranților

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a cerut vineri, în cadrul unei vizite în Grecia, să fie sporit controlul la frontierele acestei țări, pentru a nu lăsa Europa 'fără apărare' în fața afluxului de imigranți.

 Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a cerut vineri, în cadrul unei vizite în Grecia, să fie sporit controlul la frontierele acestei țări, pentru a nu lăsa Europa 'fără apărare' în fața afluxului de imigranți.

'Europa trebuie să-și regăsească posibilitatea de a-și controla frontierele', a declarat ministrul ungar, a cărui țară și-a multiplicat în ultimele săptămâni criticile împotriva Greciei, acuzată că nu face nimic pentru a încetini afluxul de refugiați și imigranți care își continuă drumul spre Europa centrală și de nord.

Însă, 'a spune că aceste frontiere sunt fără apărare nu înseamnă să critici sau să denigrezi Grecia', pentru că 'îi este imposibil să asigure de una singură' acest lucru, dat fiind inclusiv lunga sa frontieră maritimă cu Turcia, a adăugat Szijjarto, la finalul unei întrevederi pe care a avut-o, la cererea sa, cu omologul grec Nikos Kotzias.

'Acesta este un argument pentru ca instituțiile europene să acționeze pentru a plasa forțe europene' la frontierele UE, a opinat ministrul ungar.

Potrivit lui Peter Szijjarto, instituțiile europene 'nu trebuie să se limiteze la vorbe, ci să treacă la fapte', susținând de asemenea țările vecine Siriei, 'garantând readmisiile' imigranților respinși de țările lor de origine și luptând împotriva rețelelor de traficanți.

El i-a reproșat Uniunii Europene că a întârziat, în pofida apelurilor repetate ale Budapestei, dar și ale Atenei, 'să se concentreze asupra rutei din Balcani și nu doar asupra celei pe la Marea Mediterană'.

Anterior, premierul grec Alexis Tsipras a exclus din nou, în fața parlamentului, orice respingere a migranților sosiți pe mare, acțiune interzisă de legislația internațională, după ce o serie neagră de naufragii ale unor ambarcațiuni cu imigranți, între Turcia și Grecia, s-au soldat, începând de miercuri, cu 56 de morți, potrivit unui bilanț încă provizoriu.

Liderul grec a criticat de asemenea Ungaria pentru faptul că a ales să 'ridice garduri și bariere și să-și închidă frontierele', și pe care UE ar trebui, în opinia sa, să 'o condamne oficial'.

Făcând apel la păstrarea 'sângelui rece', ministrul Nikos Kotzias a declarat, la rândul său, că a convenit cu omologul său ungar asupra faptului că 'întreaga Europă trebuie să participe' la preluarea afluxurilor actuale de imigranți, fără ca 'statele membre să considere că revine doar unui număr de cinci sau șase țări' să se ocupe de această problemă.

Sursa: AGERPRES

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Criza refugiaților: Ungaria, o nouă decizie pentru protecția în fața imigranților