Antena Meniu Search
x

Cum a reuşit mama de 83 de ani a lui Prigojin să conteste cu succes sancțiunile UE la adresa ei: E o victorie rară

Mama șefului Grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a câștigat miercuri o bătălie legală pentru a anula sancțiunile Uniunii Europene împotriva ei. O instanță a stabiit că nu există nicio dovadă că femeia este responsabilă pentru acțiunile fiului ei, relatează Reuters. 

de Redactia Observator

la 09.03.2023, 17:17

Cum a reuşit mama de 83 de ani a lui Prigojin să conteste cu succes sancțiunile UE la adresa ei: E o victorie rară
Violeta Prigojina - english.nv.ua

Decizia în favoarea Violetei Prigojina, în vârstă de 83 de ani, este un rar caz rar de succes în contestarea sancțiunilor impuse de UE unor cetăţeni ruşi după invadarea Ucrainei, relatează Reuters. UE a sancţionat aproape 1.700 de persoane și entități ruse. 

A doua cea mai înaltă instanță a UE a stabilit că Bruxellesul nu a reușit să aducă dovezi cu privire la rolul Violetei Prigojina în acțiunile fiului său, iar includerea ei pe lista neagră se bazează doar pe relația de rudenie. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al UE a declarat că decizia instanței se referă doar la o listă de sancțiuni din 23 februarie anul trecut.

O decizie de reînnoire a sancţiunilor la adresa ei din 14 septembrie 2022 este încă în vigoare. Prin urmare, Violeta Prigojina rămâne în continuare cu activele îngheţate şi cu o interdicţie de călătorie. Purtătorul de cuvânt a adăugat că blocul analizează hotărârea și implicațiile acesteia.

Decizia de miercuri intră în vigoare dacă expiră o fereastră de apel de două luni și 10 zile sau dacă decizia este menținută după apel, a declarat un purtător de cuvânt al instanței. "Acest lucru este îngrijorător, desigur toată lumea din UE ar prefera să vadă o decizie inversă”, a spus un oficial al UE care a vorbit fără a fi numit din cauza naturii juridice a cazului. "Trebuie să analizăm decizia și să înțelegem justificarea. Poate că nu totul este pierdut." Oficialul a spus că opțiunile UE acum sunt de a o elimina pe femeie de pe listă, de a face apel la hotărâre sau de a o include din nou pe listă cu mai multe dovezi.

Pe acelaşi subiect

Prigojin, căruia îi place să se joace cu presa internaţională, a răspuns cu ironie când a fost întrebat despre hotărârea de miercuri. "Din păcate, sunt într-o călătorie de afaceri pe teritoriul Donbasului. Mă voi informa în detaliu despre procesul pe care mama l-a câștigat, din moment ce s-a ocupat singură de asta. În ceea ce privește contestarea sancțiunilor impuse mie și grupului militar privat Wagner, nu am de gând să le contest și cred că în momentul de față sunt impuse cu deplină justificare.”

De ce a anulat Tribunalul UE sancţiunile mamei şefului grupului paramilitar rus Wagner

"Chiar dacă (şeful Wagner, Evgheni Prigojin) este responsabil de acţiuni ce au compromis integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, legătura dintre dna (Violeta) Prigojina şi fiul său, stabilită la momentul adoptării de măsuri restrictive, nu se bazează decât pe legătura lor de rudenie şi prin urmare nu este suficientă pentru a justifica înscrierea ei pe listele litigioase", a anunţat miercuri Tribunalul UE într-un comunicat.

Violeta Prigojina se află sub incidenţa unei interdicţii de intrare în UE şi a îngheţării activelor sale de pe 23 februarie 2022, la scurt timp după recunoaşterea de către Moscova a independenţei regiunilor separatiste proruse din estul Ucrainei şi cu o zi înainte de declanşarea invaziei ruse asupra acestei ţări.

Pentru a decide să o sancţioneze, Consiliului UE indicase că ea era "proprietara Concord Management and Consulting LLC, ce aparţine grupului Concord, fondat şi deţinut până în 2019 de fiul ei" şi "de asemenea proprietara altor întreprinderi legate de acesta din urmă". Şi că, prin urmare, ea "a susţinut acţiuni şi politici ce compromit integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei".

Însă "rezultă din dosar că dna Prigojina nu mai este proprietara Concord Management and Consulting din 2017, chiar dacă ea deţinuse părţi" din acesta, a anunţat miercuri Tribunalul UE, care estimează de asemenea că "nu este demonstrat de Consiliu că ea deţinea alte întreprinderi legate de fiul său la data adoptării de acte litigioase".

Prin urmare, Tribunalul a decis anularea sancţiunilor, subliniind că legătura de rudenie dintre Prigojina şi fiul său "nu ar fi suficientă pentru a justifica înscrierea ei pe listele litigioase".

În total, 1.473 de persoane şi 205 entităţi sunt vizate de o îngheţare de active şi/sau o interdicţie de a intra pe teritoriul UE, în contextul războiului din Ucraina. Aceste măsuri fac obiectul unor importante litigii în faţa justiţiei europene: o sute de plângeri au fost înaintate în 2022 privind sancţiunile UE în general.

Aceasta este prima decizie pe fond în ceea ce priveşte sancţiunile adoptate în cadrul dosarului ucrainean. Pe 1 martie, preşedintele Tribunalului a adoptat o ordonanţă provizorie ce suspendă o parte din sancţiunile ce îl vizează pe pilotul rus Nikita Mazepin, pentru a-i permite să concureze la Formula 1.

Prigojin a trecut de controalele de spălare a banilor din UK cu factura la gaze a mamei lui

Potrivit Financial Times, Evgheni Prigojin a reușit să scape în Marea Britanie de controalele de spălare a banilor depunând o factură la utilități cu numele mamei lui. Potrivit unor e-mailuri scurse în presă şi consultate de Financial Times, firma de avocatură din Londra Discreet Law a cerut în 2021 documente de identificare de la Evgheni Prigojin în cadrul controalelor împotriva spălării banilor, înainte de a-l prelua drept client.

În acel moment, șeful Wagner era sancționat de SUA, UE și Marea Britanie și era inclus pe lista celor mai căutați fugari internaționali de către FBI. Avocații săi ruși au înaintat firmei de avocatură o copie a pașaportului său și o factură de gaz pe numele mamei sale Violeta, la o adresă în Sankt Petersburg. "Factura este emisă pe numele mamei reclamantului (Violeta Prigojina), care locuiește la adresa de reședință a clientului și plătește facturile" au scris avocaţii ruşi în mail. Un avocat de la Discreet Law a răspuns pe mail: "Suntem mulțumiți de documente".

Potrivit publicaţiei britanice companiile de mercenari controlate de Prigojin au continuat să genereze venituri de sute de milioane de dolari, în ciuda faptului că se află sub sancțiuni occidentale din 2018. Prigojin a angajat Discreet Law în 2021 pentru a-l da în judecată pe jurnalistul britanic Eliot Higgins pentru calomnie. Acesta a scris atunci că Prigojin are legături cu grupul Wagner, legături negate atunci, dar asumate public de rus între timp. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Cum a reuşit mama de 83 de ani a lui Prigojin să conteste cu succes sancțiunile UE la adresa ei: E o victorie rară