Antena Meniu Search
x

Cum a fost eliminat Evgheni Prigojin de Nikolai Patrușev, mâna dreaptă a lui Putin: Bombă plantată sub aripă. Reacţia Kremlinului

The Wall Street Journal a dezvăluit noi detalii despre asasinarea lui Evgheni Prigojin, precum și despre rolul lui Nikolai Patrușev, mâna dreaptă a lui Putin, în uciderea fostului lider al grupării paramilitare Wagner. Publicaţia financiară americană citează reprezentanți ai serviciilor speciale occidentale și ruse și foști oficiali ai Moscovei. Kremlinul a reacţionat repede spunând că WSJ publică "pulp fiction".

de Redactia Observator

la 22.12.2023, 16:27

Cum a fost eliminat Evgheni Prigojin de Nikolai Patrușev, mâna dreaptă a lui Putin: Bombă plantată sub aripă. Reacţia Kremlinului
Cum a fost eliminat Evgheni Prigojin de Nikolai Patrușev, mâna dreaptă a lui Putin: Bombă plantată sub aripă. Reacţia Kremlinului - Getty Images

Asasinarea lui Evgheni Prigojin a fost pusă la cale timp de două luni și aprobată de cel mai vechi aliat și confident al președintelui rus, Vladimir Putin, un fost spion pe nume Nikolai Patruşev, potrivit oficialilor de informații occidentali și a unui fost ofițer de informații rus, citaţi de WSJ. Deşi presa internaţională a speculat că Vladimir Putin a decis uciderea lui Prigojin, nu se ştiea nimic despre rolul jucat de Patruşev în asasinat. 

Avionul privat în care se afla Prigojin a fost doborât prin detonarea unei mici bombe plasate sub o aripă

La începutul lunii august, în timp ce cea mai mare parte a Moscovei pleca în vacanță, Patrușev, în biroul lui din centrul Moscovei, a dat ordine asistentului său să facă planul unei operațiuni de eliminare a lui Prigojin, a spus fostul ofițer de informații rus. Ulterior lui Putin i s-au prezentat planurile iar liderul de la Kremlin nu a avut nicio obiecţie, scrie WSJ. 

Câteva săptămâni mai târziu, după turneul său prin Africa, Prigojin aștepta pe un aeroport din Moscova în timp ce inspectorii din aviaţie îi controlau avionului. A fost momentul în care o mică bombă a fost amplasată sub aripă, au spus oficialii serviciilor secrete occidentale.

Pe acelaşi subiect

Reacţia Kremlinului: WSJ produce pulp fiction

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că a văzut articolul, dar că nu îl va comenta. "În ultimul timp, din nefericire, Wall Street Journal a fost foarte ataşată de producţia de pulp fiction", a adăugat el totuşi, referindu-se la un anumit tip de ficţiune senzaţionalistă şi şocantă publicată în revistele americane din hârtie de proastă calitate încă înainte de sfârşitul secolului al XIX-lea. "Pulp Fiction" este şi titlul unui film de Quentin Tarantino din 1994, care s-a bucurat de un succes mondial.

Prigojin, şeful grupului de mercenari care a luptat alături de armata Rusiei în Ucraina, a avut o dispută de durată cu conducerea militară a ţării care a culminat cu o revoltă pe faţă la sfârşitul lui iunie. Aceasta a luat repede sfârşit, dar a fost percepută drept cea mai serioasă provocare pentru controlul pe care Putin îl exercită asupra puterii de un sfert de secol.

Prigojin a murit într-un accident de avion exact două luni mai târziu. Kremlinul a respins anterior drept "o minciună absolută" sugestia că acesta ar fi fost ucis la ordinele lui Putin. Liderul de la Kremlin a sugerat în octombrie că prăbuşirea a fost provocată de detonarea unor grenade de mână în interiorul avionului. Alte nouă persoane şi-au pierdut viaţa în accident: alţi doi responsabili de top ai Wagner, patru gărzi de corp ale lui Prigojin şi trei membri ai echipajului.

Patruşev, în vârstă de 72 de ani, este un fost şef al serviciului de securitate FSB care acum este secretarul Consiliului rus de securitate şi este considerat unul dintre cei mai influenţi adepţi ai unei linii dure dintre consilierii apropiaţi ai lui Putin. Cei doi se cunosc încă de când lucrau împreună în KGB sovietic la Sankt Petersburg, în anii 1970.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Cum a fost eliminat Evgheni Prigojin de Nikolai Patrușev, mâna dreaptă a lui Putin: Bombă plantată sub aripă. Reacţia Kremlinului