Antena Meniu Search
x

Cum au reușit talibanii să recâștige controlul în Afganistan, după 20 de ani

După 20 de ani de prezență americană în Afganistan, mii de decese și cel puțin o mie de miliarde de dolari, talibanii au reușit să se întoarcă la putere la mai puțin de o lună înainte de comemorarea atacurilor din 11 septembrie 2001. Guvernului afgan s-a prăbușit, iar președintele Ashraf Ghani a fugit din țară.

de Redactia Observator

la 16.08.2021, 10:00

Cum au reușit talibanii să recâștige controlul în Afganistan, după 20 de ani
Cum au reușit talibanii să recâștige controlul în Afganistan, după 20 de ani - Profimedia Images

2001: Începe ofensiva SUA în Afganistan

La mai puțin de o lună după ce teroriștii Al Qaeda au efectuat atacurile din 11 septembrie, forțele americane și aliate încep o ofesivă în Afganistan numită "Operațiunea Enduring Freedom", pentru a opri talibanii să ofere un refugiu teroriștilor și pentru a opri Al Qaeda să folosească Afganistanul ca bază de operațiuni pentru activități teroriste, scrie CNN.

La 7 decembrie 2001, talibanii și-au pierdut ultima fortăreață în timp ce orașul Kandahar a fost eliberat. De atunci, aceștia au încercat să recâștige controlul asupra Afganistanului, însă fără succes, datorită prezenței americane în țară.

2017: Talibanii i-au cerut lui Trump să retragă armata din Afganistan

Pe acelaşi subiect

În ianuarie 2017, talibanii i-au trimis o scrisoare președinte american de atunci, Donald Trump, solicitându-i să retragă forțele armate din Afganistan. Între 2017 și 2019 au existat mai multe discuții de pace între SUA și talibani, care nu s-au încheiat niciodată într-un acord.

În timpul unei vizite în Afganistan, la bazele militare americane, în noiembrie 2019 cu ocazia Zilei Recunoștinței, Trump a anunțat că negocierile de pace cu talibanii vor fi reluate. Negocierile au început la Doha, Qatar, în decembrie 2019.

SUA și talibanii au semnat un acord istoric în februarie 2020, o mișcare menită să pună capăt celui mai lung război american și să aducă acasă trupele americane. În luna martie, insurgenții și-au intensificat atacurile asupra aliaților, potrivit Pentagonului.

În august 2020, marele consiliu Loya Jirga a adoptat o rezoluție prin care solicita eliberarea ultimilor 400 dintre cei 5.000 de prizonieri talibani, deschizând astfel calea discuțiilor de pace directe cu grupul de insurgenți, pentru a pune capăt celor aproape două decenii de război. Eliberarea prizonierilor a făcut parte din acordul semnat de SUA și talibani în februarie.

2021: Biden decide retragerea armatei din Afganistan

În martie 2021, președintele afgan Ashraf Ghani și administrația Biden au propus guvernului afgan să încheie un acord interimar de împărțire a puterii cu talibanii.

În aprilie 2021, președintele Biden a anunțat că SUA vor retrage forțele din Afganistan până în septembrie 2021.

În august, la doar câteva luni după ce SUA au început să retragă forțele, administrația Biden a trimis 5.000 de soldați în Afganistan după ce talibanii au început să câștige controlul în țară.

August 2021: Talibanii au preluat controlul asupra tuturor orașelor importante din Afganistan

Talibanii se apropie acum de controlul deplin asupra țării și au pus stăpânire pe palatul prezidențial din Kabul după ce președintele Ghani a fugit din țară. Discuțiile anterioare pentru a forma un guvern de tranziție par să fi fost spulberate de plecarea șefului de stat.

Pe 15 august 2021, sute de afgani au venit în aeroportul din Kabul în speranța de a prinde un ultim zbor care să-i salveze de talibani, însă avioanele nu au primit permisiunea de a decola. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Cum au reușit talibanii să recâștige controlul în Afganistan, după 20 de ani