Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum mint ruşii despre România. S-au plâns inclusiv la ONU despre "situaţia intolerabilă din regiune"

Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU s-a plâns în cadrul ședinței de joi seară din Consiliul de Securitate al ONU, de "situaţia intolerabilă din regiune" menţionând România în contextul discursului referitor la arestarea bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guţul. Cu o zi înainte şi Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a lansat afirmații false despre alegerile prezidențiale din România.

de Redactia Observator

la 28.03.2025 , 16:56

Cum mint ruşii despre România. S-au plâns inclusiv la ONU despre "situaţia intolerabilă din regiune" Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la o şedinţă de guvern, 27 martie 2025 - Profimedia

Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU a menționat România în cadrul ședinței de joi seară, din Consiliului de Securitate al ONU, în contextul discursului referitor la arestarea bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guţul. Guvernatoarea pro-rusă a Găgăuziei este acuzată de Chişinău de complicitate la finanțarea ilegală a fostului Partid Șor, declarat neconstituțional în 2023.

Dmitry Polyanskiy, prim-adjunct al reprezentantului permanent al Rusiei la Organizația Națiunilor Unite a afirmat că Republica Moldova se îndreaptă către o situație "foarte gravă și instabilă", similară cu cea din România, unde "favoritul principal" a fost interzis din cursa electorală. A subliniat că întreaga regiune este instabilă și că Rusia consideră de datoria sa să atragă atenția membrilor Consiliului de Securitate al ONU asupra acestei situații pe care o consideră absolut intolerabilă.

"Ar trebui să facem tot posibilul pentru a evita o situație în care lucrurile din Moldova să ajungă într-o stare foarte gravă și instabilă. Aceasta se înscrie în contextul alegerilor recente – alegerile prezidențiale din această țară – care au fost larg contestate și s-au desfășurat într-o atmosferă extrem de controversată. De asemenea, este legat de o serie de provocări la adresa Transnistriei. Situația din România, țară vecină, ridică de asemenea semne de întrebare serioase din cauza interzicerii candidaturii principalului favorit în alegeri. Prin urmare, întreaga regiune este instabilă și am considerat că este responsabilitatea noastră să atragem atenția membrilor Consiliului asupra acestei situații absolut intolerabile", a declarat Dmitry Polyanskiy.

Articolul continuă după reclamă

Serghei Lavrov, declaraţii false despre România

Pe acelaşi subiect

Cu o zi înainte, pe 26 martie, ministrul de Externe Serghei Lavrov a făcut declarații halucinante despre România, în cadrul emisiunii "Vesti" difuzate de televiziunea de stat Rossiya. Interviul este disponibil în rusă aici

"S-a decis ca în România, Călin Georgescu nu va putea candida la președinție, deși Curtea Constituțională a țării l-a exonerat de orice suspiciune. Cu toate acestea, Comisia Electorală Centrală a declarat: "Nu ne pasă de Curtea Constituțională; președintele ne-a ordonat să nu-l lăsăm pe "acesta" să candideze pentru că nu îl denunță pe Vladimir Putin și Rusia", a declarat Lavrov. 

Declarația atribuită de oficialul rus Comisiei Electorale Centrale este una inventată. Biroul Electoral Central (BEC) a respins candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale din mai invocând chiar aplicarea a două hotărâri ale Curţii Constituţionale a României (CCR): din octombrie 2024 de respingere a candidaturii Dianei Șoșoacă și din decembrie 2024 de anulare a alegerilor. Citeşte aici motivarea BEC

Ulterior, decizia BEC din 9 martie 2025 a fost contestată la CCR. Iar Curtea a stablit pe 11 martie că Georgescu nu poate candida la alegerile prezidențiale. Decizia a fost definitivă, iar Georgescu a pierdut astfel ultima cale de atac. Pe 14 martie CCR a publicat motivarea deciziei în care spune ca BEC a acționat în limitele legii atunci când a respins candidatura lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidențiale din 2025.

Principalele motive ale CCR pentru respingerea contestației sunt că BEC a aplicat prevederile a două hotărâri anterioare ale CCR, care au stabilit că anumite conduite și declarații ale candidaților pot fi incompatibile cu valorile constituționale. În plus, Călin Georgescu a fost implicat în nereguli în scrutinul prezidențial din 2024, ceea ce a dus la anularea acestuia. Curtea a considerat că, implicit, acest lucru îi afectează dreptul de a candida și în 2025. Deși Călin Georgescu nu a fost condamnat penal, CCR a apreciat că declarațiile și acțiunile sale au fost contrare democrației și statului de drept.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Credeți că autoritățile responsabile de gestionarea deșeurilor ar trebui trase la răspundere pentru incidentele cu urși din zonele urbane?
Observator » Ştiri externe » Cum mint ruşii despre România. S-au plâns inclusiv la ONU despre "situaţia intolerabilă din regiune"