Antena Meniu Search
x

Video Cum se apără Credit Suisse, banca din Elveția acuzată că spăla bani pentru traficanți, criminali și politicieni corupți

Scurgeri masive de date de la una dintre cele mai mari bănci private din lume, Credit Suisse, au scos la iveală bogăția ascunsă a unor clienți implicați în tortură, trafic de droguri, spălare de bani şi corupție. Chiar şi Vaticanul are un cont implicat într-o afacere necurată. Banca se apără: ancheta ar fi tendenţioasă.

de Redactia Observator

la 21.02.2022, 21:07

Vezi și

"Secretele elveţiene", cum a fost botezată investigaţia jurnalistică la nivel global, dezvăluie detalii despre conturile a 30.000 de clienți Credit Suisse din întreaga lume. Mai exact, sunt demascaţi beneficiarii a aproximativ 100 de miliarde de euro. 

Vorbim de conturi deschise din 1940 şi până acum. Printre clienţi: un traficant de persoane din Filipine, un şef al bursei de valori din Hong Kong condamnat pentru mită, un miliardar care a ordonat asasinarea iubitei, directori care au devalizat compania petrolieră de stat din Venezuela şi politicieni corupţi din Egipt sau Ucraina.

Vaticanul, pe lista clienților Credit Suisse

Dan Schwartz, consultant fiscal: ”Probabil tentaţia vine exact de la legile elveţiene care protejează secretul bancar. Deci accesul la informaţia bancară în Elveţia este limitat”.

Pe acelaşi subiect

Printre conturi, se află şi unul deținut de Vatican şi care a fost folosit pentru a cheltui 30 de milioane de euro. Cu o parte din bani, a fost cumpărată o proprietate în Londra. Tranzacţia este parte a unui proces penal în desfășurare cu mai mulţi inculpați, inclusiv un cardinal. Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, doi fii ai fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak sau fii ai şefului serviciilor secrete pakistaneze sunt şi ei printre cei care şi-au ascuns banii de ochii lumii.

Credit Suisse acuză jurnaliștii că ancheta ar fi tendenţioasă

Celebra instituţie financiară respinge acuzaţiile. Într-un comunicat, susţine că informaţiile publicate de jurnalişti se bazează pe "informații selective, scoase din context, care au ca rezultat interpretări tendențioase ale activității băncii".

Dan Schwartz, consultant fiscal:Până când aceste acuzaţii nu se vor fi dovedit reale şi până când un tribunal nu decide în ceea ce priveşte realitatea acestor acuzaţii, şi această bancă, ca oricine, într-un stat de drept, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie”.

Analiştii financiari cred că în industria bancară, orice informaţie, adevărată sau neadevărată, poate să provoace daune irecuperabile şi se aşteaptă la o criză majoră în Elveţia, ţară în care secretul bancar e lege.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Cum se apără Credit Suisse, banca din Elveția acuzată că spăla bani pentru traficanți, criminali și politicieni corupți