Antena Meniu Search
x

Un bancher chinez, dat dispărut în urmă cu 2 săptămâni, "cooperează" într-o anchetă a autorităţilor. Se credea că este victima "cruciadei" lui Xi

Omul de afaceri chinez Bao Fan, un antreprenor cunoscut din domeniul tehnologiei, despre care nu se mai ştia nimic de două săptămâni, "cooperează" într-o anchetă a autorităţilor, a anunţat compania sa, după speculaţii că acesta ar fi cea mai recentă victimă a unei campanii de prigonire a miliardarilor chinezi, declanşată de Beijing.

de Redactia Observator

la 27.02.2023, 12:33

Cunoscutul bancher chinez, dat dispărut în urmă cu 2 săptămâni, cooperează într-o anchetă a autorităţilor. Se credea că este victima "cruciadei" lui Xi Jinping
Cunoscutul bancher chinez, dat dispărut în urmă cu 2 săptămâni, cooperează într-o anchetă a autorităţilor. Se credea că este victima "cruciadei" lui Xi Jinping - Profimedia Images

Bao Fan, în vârstă de 52 de ani, este fondatorul China Renaissance, o importantă bancă comercială privată chineză specializată în investiţii în tehnologie.

Grupul a supervizat intrarea pe bursă a mai multor giganţi digitali, inclusiv al companiei JD.com, un gigant în domeniul comerţului electronic. De asemenea, a fost în spatele fuziunii din 2015 între compania VTC Didi şi rivala sa de atunci, Kuaidi Dache.

Dispariţia lui Bao Fan, care a ridicat temeri privind un nou val de preluare a sectorului financiar de către autorităţile chineze, a făcut ca acţiunile grupului să se prăbuşească la Hong Kong.

Bao Fan, în vizorul autorităților chineze

Pe acelaşi subiect

Duminică seară, China Renaissance a declarat că Bao "cooperează în prezent cu o anchetă a autorităţilor" din China. "Compania va coopera în mod corespunzător şi va răspunde la orice solicitare legală din partea autorităţilor relevante din Republica Populară Chineză, dacă va fi necesar", a adăugat grupul.

China Renaissance anunţase dispariţia lui Bao Fan la 16 februarie, spunând că "nu a reuşit să ia legătura cu (directorul general) Bao Fan". În comunicatul de duminică, China Renaissance nu a precizat natura exactă a anchetei şi nici nu a răspuns unei solicitări de comentarii din partea AFP.

Potrivit publicaţiei Caixin, autorităţile chineze l-au reţinut pe Cong Lin, preşedintele China Renaissance, în septembrie anul trecut, după ce a fost lansată o anchetă privind activitatea sa la banca de stat ICBC. Fondată în 2005, China Renaissance este prezentă în Singapore şi în Statele Unite.

"Cruciada" lui Xi Jinping

Preşedintele chinez Xi Jinping a condus o cruciadă împotriva corupţiei în ultimii ani, care i-a băgat la închisoare pe mulţi lideri din afaceri, în special în sectoarele financiar şi al noilor tehnologii.

Dispariţia lui Bao Fan a amintit de cea a magnatului chinez de origine canadiană Xiao Jianhua, care a dispărut în 2017 dintr-un hotel din Hong Kong. Considerat un apropiat al principalilor lideri comunişti chinezi, el a fost răpit de agenţi ai Beijingului, potrivit presei. La momentul arestării sale, Xiao Jianhua era unul dintre cei mai bogaţi oameni din China, cu o avere estimată la 6 miliarde de dolari. Fostul om de afaceri a fost condamnat definitiv anul trecut la 13 ani de închisoare pentru fraudă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Un bancher chinez, dat dispărut în urmă cu 2 săptămâni, "cooperează" într-o anchetă a autorităţilor. Se credea că este victima "cruciadei" lui Xi