Antena Meniu Search
x

Video Pandemia de COVID a izbucnit cel mai probabil de la o scurgere de laborator, consideră Departamentul de Energie din SUA

Departamentul pentru Energie din SUA a concluzionat că pandemia de COVID-19 a izbucnit cel mai probabil de la o scurgere de laborator, potrivit un raport clasificat transmis recent Casei Albe și unor membrii-cheie ai Congresului american, transmite The Wall Street Journal. Schimbarea de poziție a Departamentului, care anterior era indecis cu privire la proveniența virusului SARS-CoV-2, a fost notată într-un document din 2021 al Directoratului pentru Inteligență Națională (DNI), condus de Avril Haines.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 27.02.2023, 20:54

Vezi și

Noul raport subliniază modul în care diferite branșe ale comunității de inteligență din SUA au ajuns la concluzii separate privind originea pandemiei de coronavirus. Departamentul de Energie se alătură acum Biroului pentru Investigații Federale (FBI) și concluzionează că virusul a fost, cel mai probabil, scăpat dintr-un laborator chinez. Patru alte agenții cred în continuare că SARS-CoV-2 este rezultatul transmisiei naturale, iar alte două sunt indecise.

Concluzia Departamentului pentru Energie din Statele Unite vine după noi informații referitoare la originea pandemiei ce a cauzat peste 3.3 milioane de decese și este important pentru că instituția deține o expertiză științifică amplă și supervizează o rețea de laboratoare americane angajate în cercetare biologică. Potrivit persoanelor care au citit raportul, concluzia Departamentului pentru Energie este una cu "încredere redusă", ceea ce înseamnă că există suficiente îndoieli. FBI, în comparație, a ajuns la aceeași concluzie, însă cu "încredere moderată".

Agenția FBI angajează un grup de microbiologi, imunologi și alți oameni de știință și este susținută de Centrul Național de Analiză Biocriminalistică - înființat la Fort Detrick, Maryland, în 2004 pentru a analiza antraxul și alte posibile amenințări biologice.

Oficialii americani au refuzat să ofere detalii despre noile informații și analize care au determinat Departamentul de Energie să își schimbe poziția. Ei au adăugat că, deși Departamentul de Energie și FBI spun fiecare că o scurgere neintenționată din laborator este cea mai probabilă, au ajuns la aceste concluzii din motive diferite.

Documentul actualizat subliniază modul în care oficialii serviciilor de informații încă adună date despre cum a apărut Covid-19. Peste un milion de americani au murit în pandemia care a izbucnit în urmă cu mai bine de trei ani.

Virusul SARS-CoV-2 a circulat pentru prima dată în Wuhan, China, cel târziu în noiembrie 2019, potrivit raportului de informații al SUA din 2021. Originea pandemiei a făcut obiectul unor dezbateri viguroase, uneori partizane, între cadre universitare, experți în informații și politicieni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Pandemia de COVID a izbucnit cel mai probabil de la o scurgere de laborator, consideră Departamentul de Energie din SUA