Antena Meniu Search
x

Cutremur în Italia. Primele CONCLUZII ale anchetei ies la iveală: “Toată lumea suspectează că o astfel de tragedie nu a fost numai o chestiune de destin”

Magistraţii italieni anchetează dacă societăţile implicate în restaurarea clădirilor publice, dar şi proprietarii de case din Amatrice au ignorat regulile de construcţie antiseism, ceea ce a dus la prăbuşirea unui număr atât de mare de edificii în urma cutremurului de miercuri, relatează The Guardian.

Magistraţii italieni anchetează dacă societăţile implicate în restaurarea clădirilor publice, dar şi proprietarii de case din Amatrice au ignorat regulile de construcţie antiseism, ceea ce a dus la prăbuşirea unui număr atât de mare de edificii în urma cutremurului de miercuri, relatează The Guardian.

“Toată lumea suspectează că o astfel de tragedie nu a fost numai o chestiune de destin”, a spus procurorul general din Rieti, Giuseppe Saieva, care conduce investigaţia. “Datoria noastră este să verificăm dacă a fost vorba şi de o responsabilitate, o culpă umană”, a adăugat el.

Ancheta se va concentra în special pe şcoala primară Romolo Capranica, din Amatrice. Aceasta a fost inaugurată în 2012, după ce a fost reconstruită de un consorţiu, Valori Scarl, care a câştigat un contract al Consiliului Local din Amatrice în valoare de 700.000 de euro. Una dintre prevederile contractului era implementarea standardelor de siguranţă anticutremur, potrivit surselor judiciare.

Clădirea s-a prăbuşit în timpul seismului de miercuri, ce a avut magnitudinea 6.

În vizorul magistraţilor se află şi lucrările de consolidare a clopotniţei bisericii din Accumoli, o localitate din apropiere de Amatrice, unde a fost localizat epicentrul.

Aceasta ar fi fost renovată pentru a respecta standardele anti-seism din fonduri publice obţinute de Dioceza Catolică din Rieti după seismul puternic ce a afectat centrul Italiei în 1997.

Între timp, ofiţeri de poliţie păzesc ruinele rămase din Primăria din Amatrice, pentru a împiedica suspecţii să sustragă dosare municipale care să arate ce companii au primit contracte publice.

De asemenea, procurorul general a anunţat că proprietarii de case care au angajat companii ce au ignorat codul de construcţii în vigoare pot primi compensaţii. Însă cei care au făcut renovări majore sau au construit extensii ale locuinţelor fără a respecta standardele antiseismice pot fi urmăriţi în justiţie pentru că au provocat moartea unor membri ai familiei.

Arătând spre o casă cu trei etaje prăbuşită, magistratul a subliniat: “Nu pot să nu mă gândesc că a fost construită ieftin, cu mai mult nisip decât ciment”.

„Dacă se dovedeşte că anumite persoane au luat-o pe scurtătură, vor fi urmăriţi în justiţie, iar cei care au făcut greşeli vor plăti preţul”, a adăugat el.

Cutremurul, cu magnitudinea de 6,2, a avut loc miercuri, la ora locală 3.36 (4.36, ora României), la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Roma, într-o zonă muntoasă din centrul Italiei. Cele mai multe dintre cele 291 de persoane moarte şi dintre sutele de oameni răniţi sunt turişti aflaţi în trecere, ceea ce complică identificarea corpurilor.

Ministerul Afacerilor Externe al României a anunţat 11 români au murit, în timp ce 6 români răniţi sunt internaţi în spitale, iar alţi 14 sunt încă dispăruţi.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Cutremur în Italia. Primele CONCLUZII ale anchetei ies la iveală: “Toată lumea suspectează că o astfel de tragedie nu a fost numai o chestiune de destin”