Video Cutremure în Turcia și Siria: Peste 22.000 de morţi. Experții avertizează că sunt tot mai puține șanse ca printre dărâmături să fie găsiți oameni în viață
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanţul cutremurelor care au devastat Turcia şi Siria a depăşit 22.000 de morţi, la peste 100 de ore după primul şi cel mai puternic seism, care a îngenuncheat două ţări şi a mobilizat o lume. Experții avertizează că sunt din ce în ce mai puține șanse ca printre dărâmături să fie găsiți oameni în viață. Dar salvatorii nu vor să renunţe, chiar dacă sunt epuizaţi, după ce au lucrat neîncetat de atâta vreme. Trăiesc cu speranţa că de acolo, de dincolo de ruine, îi mai aude cineva. Misiunile de salvare continuă, dar cu fiecare oră care trece, creşte bilanţul victimelor.
Peste 22.000 de oameni au murit în Turcia și Siria după cutremure care au afectat luni regiunea. Salvatorii duc o luptă contra cronometrului pentru a scoate supraviețuitorii din dărâmăturile clădirilor prăbușite. Cel puțin 78.124 de persoane au fost rănite în ambele țări, potrivit autorităților. Cutremurul cu magnitudinea 7,8 s-a produs la 23 de kilometri est de Nurdagi, în provincia Gaziantep din Turcia, la o adâncime de 24,1 kilometri, a declarat Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS). Dezastrul natural este unul dintre cele mai mortale cutremure din ultimele două decenii.
- Desfășurarea evenimentelor din Turcia și Siria, joi, 9 februarie 2023
- Desfășurarea evenimentelor din Turcia și Siria, miercuri, 8 februarie 2023
- Desfășurarea evenimentelor din Turcia și Siria, marți, 7 februarie 2023
- Desfășurarea evenimentelor din Turcia și Siria, luni, 6 februarie 2023
UPDATE 14:40 Bilanțul a depășit 22.000 de morți
Bilanțul provizoriu în urma cutremurelor din Turcia și Siria a depășit 22.300 de morți. Potrivit oficialilor turci, numărul deceselor se ridică la 18.991, în timp ce Siria raportează doar 3.377 de morți. Astfel, bilanțul total a ajuns la 22.368 de persoane decedate, potrivit BBC.
- Cutremure în Turcia și Siria: Bilanţul a depăşit 20.000 de morţi, peste dezastrul de la Fukushima....
- "Unde este sora mea? Dormea lângă mine, dar nu-mi răspundea". La doar 3 ani, Tariq a rămas orfan și nu știe...
- Coşmarul victimelor cutremurului din Turcia continuă şi după ce sunt salvate: Unele mor pe masa de operaţie sau...
UPDATE 14:00 O femeie a fost salvată după 100 de ore
O femeie a fost salvată vineri în oraşul Kirikhan din Turcia de o echipă germană de intervenţie, după ce a petrecut mai mult de 100 de ore sub dărâmăturile unei clădiri devastate de seismele de luni, care au făcut peste 21.700 de victime, potrivit unui ONG.
"Echipa de salvare a avut nevoie de peste 50 de ore pentru a-şi face drum printre dărâmături şi a ajunge la această femeie", a anunţat pe Twitter ONG-ul german I.S.A.R. Germany.
UPDATE 12:20 Bashar al-Assad vizitează orașul Alep
Preşedintele sirian Bashar al-Assad a vizitat vineri un spital din provincia Alep (nord-vestul Siriei), una dintre cele mai afectate de cutremurele de la începutul săptămânii, în prima sa apariţie publică de la seismele care au avut epicentrul în Turcia.
Preşedinţia ţării arabe a informat într-un scurt mesaj pe contul său de Twitter că liderul sirian şi Prima Doamnă, Asma al-Assad, se află la Spitalul Universitar din oraşul Alep, capitala omonimă a provinciei şi care a fost foarte afectat de cutremure. De la dezastrul de luni, Al-Assad nu a apărut în public şi nu s-a adresat populaţiei.
UPDATE 11:00 Povești miraculoase vin din Turcia
Două surori adolescente au fost scoase, după 101, dintre dărâmături, în orașul Kahramanmaraş. Ayfer și Fatma au fost salvate după o operațiune care a durat 10 ore. Pompierii au comunicat cu cele două, pe toată perioada misiunii, iar una dintre surori le-a mărturisit salvatorilor ei că cel mai dor îi este să mănânce înghețată. Pentru a le calma, echipajele speciale le-au pus și muzică.
UPDATE 10:10 Tată și fii, salvați după 76 de ore
Trei bărbați din Turcia au fost salvați, după 76 de ore în care au stat prinși sub dărâmături. Mithat și fiii săi, Ersin și Mustafa, au fost scoși de sub ruinele unui bloc cu opt etaje din suburbia Ibrahimli. Din nefericire, soția lui Mithat a fost găsită fără suflare.
UPDATE 08:20 Salvatorii români au ajutat încă o victimă a cutremurului din Turcia
Echipa de căutare-salvare a României trimisă în Turcia a participat la scoaterea de sub dărâmăturile unei clădiri cu nouă etaje a unei femei, în vârstă de 55-60 de ani. Victima era conştientă şi a fost predată echipajelor medicale, anunţă IGSU.
”Timp de câteva ore, operaţiunile de salvare au fost continuate de structurile naţionale, cu sprijinul echipei RO-USAR. Astfel, în această dimineaţă, în jurul orei 04.00 (ora locală), echipa de căutare-salvare a României a sprijinit autorităţile locale pentru extragerea unui supravieţuitor (o femeie în vârstă de 55-60 ani, conştientă, cooperantă) din cadrul clădirii rezidenţiale prăbuşite. Persoana a fost predată echipajelor medicale”, a transmis sursa citată.
UPDATE 08:00 SUA oferă un ajutor de 85 milioane de dolari
Statele Unite vor oferi ajutor de 85 de milioane de dolari Turciei şi Siriei, a anunţat joi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), după cutremurul devastator care a lovit luni cele două ţări, potrivit Agerpres.
USAID a subliniat într-un comunicat că finanţarea va fi plătită unor parteneri de pe teren "pentru a oferi asistenţă de urgenţă necesară la milioane de oameni", în special alimente şi îngrijire medicală. Ajutorul ar urma, de asemenea, să ajute la aprovizionarea cu apă potabilă şi să prevină răspândirea bolilor, a informat agenţia.
Anunţul intervine după o discuţie telefonică în cursul zilei între şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, pentru a analiza nevoile acestui aliat, membru al NATO.
Sute de mii de oameni din Siria, fără adăpost
Sute de mii de oameni din Siria au rămas fără adăpost în mijlocul iernii, după cutremurele mortale de luni. În nord-vestul Siriei, unde temperaturile sunt sub zero, mulți oameni stau în adăposturi improvizate, moschei și în ruinele clădirilor distruse.
Mousa Zidane, un voluntar de la „Căștile Albe”, cunoscut oficial ca Apărarea Civilă a Siriei, a declarat joi pentru CNN că, în urma cutremurelor, „zeci de mii de familii sunt în prezent fără adăpost în tot nord-vestul Siriei”.
„Sute de familii din Idlib dorm în mașinile lor, în parcurile publice și pe străzi”, după ce casele lor au fost distruse, a spus Zidane. „Chiar și cei care au încă case, le este frică să petreacă noaptea în casă, merg pentru scurt timp la case în timpul zilei, apoi pleacă noaptea de teamă”. Zidane a spus că vremea rece se adaugă la catastrofă, în timp ce echipele de salvare se luptă să scoată oamenii de sub dărâmături.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰