Antena Meniu Search
x

Danemarca ridică toate restricţiile epidemice, după ce peste 80% din populaţie s-a vaccinat cu schema completă

Danemarca devine una din primele ţări membre ale Uniunii Europene care ridică toate restricţiile epidemice, după 548 de zile în care s-au făcut eforturi pentru a ţine sub control numărul noilor infectări cu virusul SARS-CoV-2. Ţara nordică a înregistrat o rată de vaccinare de peste 80% în rândul persoanelor cu vârste de peste 12 ani, motiv pentru care autorităţile au declarat că boala provocată de coronavirus nu mai reprezintă o situaţie "critică" la nivelul societăţii daneze.

de Ioana Petcu

la 10.09.2021, 15:31

Danezi fotografiaţi la coadă, în faţa unui club din Copenhaga
Danezi fotografiaţi la coadă, în faţa unui club din Copenhaga - Profimedia

Succesul campaniei de vaccinare din Danemarca a făcut posibilă ridicarea tuturor restricţiilor impuse pentru a ţine în frâu pandemia de COVID-19, după 548 de zile în care autorităţile şi cetăţenii danezi au făcut eforturi să revină la normalitate. Cu o rată de vaccinare de peste 80%, Danemarca este unul din primele state membre UE care renunţă la măsurile epidemice, după un proces treptat de relaxare a restricţiilor. De vineri, certificatul digital (Green Pass) nu mai este necesar nici la intrarea în cluburile de noapte. Guvernul a declarat că, începând cu miezul nopţii, COVID-19 nu va mai fi considerată o situaţie "critică" la nivelul societăţii daneze, relatează The Guardian.

„Nu aș spune că este prea devreme. Am deschis ușa, dar am spus, de asemenea, că o putem închide dacă este cazul”, a precizat Søren Riis Paludan, profesor de virologie la Universitatea din Aarhus, al doilea oraș ca mărime din Danemarca. Un prag critic în procesul de revenire la normalitate a fost depăşit odată cu vaccinarea cu schema completă a celor mai mulţi cetăţeni cu vârste de peste 50 de ani, mai spune Riis Paludan.

Purtarea măştii nu mai este obligatorie în mijloacele de transport public de pe 14 august, iar începând cu 1 septembrie şi cluburile şi-au redeschis porţile pentru petrecăreţi. Totodată, limitele impuse în cadrul adunărilor publice au fost eliminate, iar prezentarea certificatului digital nu mai e necesară la intrarea în restaurante, săli de sport, pe stadioane sau la saloanele de înfrumuseţare. Cu toate acestea, gura şi nasul trebuie acoperite, în continuare, în aeroporturi, iar oamenii sunt sfătuiți să poarte mască atunci când merg la medic, în centrele de testare COVID sau în spitale. Distanțarea fizică este încă recomandată și restricțiile stricte rămân în vigoare pentru străini, la frontera daneză.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Danemarca ridică toate restricţiile epidemice, după ce peste 80% din populaţie s-a vaccinat cu schema completă