Antena Meniu Search
x

Dată afară din G8, Rusia a inventat un "nou G8", cu Brazilia și Iran

Rusia vrea să creeze un nou G8, un forum internațional al celor mai dezvoltate state din punct de vedere economic, militar și tehnologic, ca urmare a "destrămării relațiilor" cu Statele Unite ale Americii, anunță Viaceslav Volodin, șeful Dumei de Stat, citat de Pravda.

Andrada Popovici
de Andrada Popovici

la 14.06.2022 , 17:17

Rusia acuză ruperea relațiilor economice cu SUA.
Rusia vrea să pună bazele unui nou G8, alături de statele care nu au susținut sancțiunile occidentale. - Profimedia

Volodin a transmis într-un mesaj pe Telegram că: "Economiile Statelor Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Canada continuă să se prăbușească sub presiunea sancțiunilor împotriva Rusiei."

"Ruperea relațiilor economice existente de către Washington și aliații săi a dus la formarea unor noi puncte de creștere în lume. Grupul de opt țări care nu participă în războaiele sancțiunilor - China, India, Rusia, Indonezia, Brazilia, Mexic, Iran și Turcia - depășește cu 24.4% grupului vechi (n.r G7) în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor."

Șeful Dumei de Stat a anunțat că statele care vor să pună bazele unui nou forum G7 sunt dispuse să "dezvolte dialogul și relațiile reciproc avantajoase cu Rusia".

Articolul continuă după reclamă

Războiul din Ucraina a dus la izolarea internațională a Rusiei

Pe acelaşi subiect

Într-o declarație emisă la scurt timp după începerea invaziei din Ucraina, liderii țărilor din G7, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unite, Statele Unite; au cerut excluderea Federației Ruse din Consiliul Drepturilor Omului din cadrul ONU. Mai trebuie subliniat și faptul că aceste țări au decis excluderea rușilor din forumul pe care îl reprezentau în 2014, ca urmare a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea.

După începutul invaziei și după primele valuri de sancțiuni occidentale, în unele cercuri academice și diplomatice s-a discutat posibilitatea ca Rusia, pe lângă G7, să fie exclusă și din G20. Experții, printre care și Christopher A. Hartwell, profesor al Institutului ZHAW din Elveția, argumenta că Federația Rusă, deși este mai comptibilă cu statele din cel de al doilea grup, tot ar fi trebuit să fie exclusă.

El este de părere că acțiunile Rusiei au pus în pericol piețele financiare și de mărfuri de pe glob. În plus, profesorul a mai subliniat că singura contribuție semnificativă a rușilor la economia globală este reprezentată de exporturile de gaze și petrol și că, în mod paradoxal, decizia lui Putin de a invada Ucraina a accentuat eforturile de tranziție către o economie neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Credeţi că sunt pregătite autorităţile să facă faţă codului roșu de caniculă?
Observator » Stiri externe » Dată afară din G8, Rusia a inventat un "nou G8", cu Brazilia și Iran