Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 111 LIVE TEXT. Lupte grele la Severodoneţk, încercuit de ruşi. Ucrainenii încearcă să evacueze civilii: "Militarii rezistă"

Război Rusia - Ucraina, ziua 111. Războiul din Ucraina continuă la intensitate maximă. Ruşii au distrus toate podurile care făceau legătura cu Severodoneţk, astfel că evacuarea civililor a devenit aproape imposibilă. De asemenea, armata rusă a bombardat şi regiunea Cernihiv. Trei rachete au fost trase în această zonă, forţând evacuarea civililor. Din acest motiv, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere Occidentului mai multe arme. Zelenski vrea cel puţin 300 de lansatoarea de rachete şi 500 de tancuri. Între timp, Moscova le cere soldaţilor ucraineni din uzina Azot să depună armele, iar oficialii de la Kiev anunţă că armata "rezistă".

de Redactia Observator

la 14.06.2022, 22:51

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 22:30. Forțele ucrainene fac eforturi să evacueze civilii din Sievierodonetsk

Forțele ucrainene încearcă, marți, să evacueze civilii din orașul Sievierodonetsk, unde se dau lupte crâncene, după ce Rusia a distrus ultimul pod către orașul din estul țării, relatează Reuters. „Trupele rusești încearcă să ia cu asalt orașul, dar militarii rezistă”, a declarat primarul orașului Sievierodonetsk, Oleksandr Stryuk. Guvernatorul regional Serhiy Gaidai a declarat: „Bombardamentele sunt atât de puternice încât oamenii nu mai pot rezista în adăposturi, starea lor psihologică este la limită. În ultimele zile, locuitorii sunt în sfârșit pregătiți să plece".

Rusia a declarat că le va oferi luptătorilor ucraineni ascunși în uzina chimică o șansă de a se preda miercuri dimineață. Luptătorii ar trebui „să înceteze rezistența fără sens și să depună armele” începând cu ora 8.00 a.m., ora Moscovei (05.00 GMT), potrivit agenției de știri Interfax, care l-a citat pe Mihail Mizintsev, șeful Centrului de gestionare a apărării naționale a Rusiei, relatează Reuters. Civilii vor fi lăsați să iasă prin intermediul unui „coridor umanitar", a precizat el, conform Mediafax.

Pe acelaşi subiect

Ambele tabere susțin că au provocat pierderi uriașe în luptele pentru oraș, principala țintă a Rusiei în bătălia sa pentru estul țării după ce nu a reușit să captureze capitala Kiev în martie, în primele săptămâni ale invaziei sale în Ucraina. Ucraina deține în continuare Lysychansk, orașul geamăn al lui Sievierodonetsk, situat pe un teren mai înalt, pe malul vestic al râului. Dar, cu toate podurile distruse acum, forțele ucrainene recunosc că o amenințare ar putea fi încercuirea în Sievierodonetsk. Damien Megrou, purtătorul de cuvânt al unei unități de voluntari străini care ajută la apărarea Sievierodonetsk, a declarat că există riscul de a lăsa „un număr mare de apărători ucraineni izolat de restul trupelor ucrainene" - ca în Mariupol, portul de la Marea Neagră care a capitulat luna trecută după luni de asediu rusesc.

Bătălia pentru Sievierodonetsk, un oraș care abia depășește 100.000 de locuitori, este locul unde acum se dă cea mai mare luptă din Ucraina, în condițiile în care conflictul s-a transformat într-un război de uzură. Kievul a declarat că pierde 100-200 de soldați uciși în fiecare zi și alte sute sunt răniți. Rusia nu oferă în mod regulat cifre privind pierderile proprii, dar țările occidentale spun că acestea au fost masive, deoarece Moscova și-a angajat cea mai mare parte a puterii de foc pentru a îndeplini unul dintre obiectivele declarate ale președintelui Vladimir Putin: forțarea Kievului să cedeze întregul teritoriu al celor două provincii estice.

UPDATE 21:05. Rusia se protejează de sancțiuni. Restricționează informațiile despre cheltuielile bugetare

Rusia va începe să restricționeze accesul public la unele date guvernamentale în încercarea de a proteja țara de sancțiuni suplimentare, a declarat marți Ministerul de Finanțe. Ministerul a precizat că va restricționa parțial informațiile despre cheltuielile bugetare pe care le face publice, ca răspuns la "consecințele negative" ale sancțiunilor asupra economiei rusești.

Stimulat de prețurile ridicate la energie pentru exporturile vitale de petrol și gaze ale Rusiei, excedentul bugetar al țării a ajuns la 1.490 de miliarde de ruble (26 miliarde de dolari) în primele cinci luni ale anului, potrivit datelor Ministerului de Finanțe, conform Reuters.

Conform planului bugetar, Rusia preconizează să câștige 25.000 de miliarde de ruble și să cheltuiască 23.700 de miliarde de ruble în acest an, însă oficialii au avertizat deja că țara este pregătită să cheltuiască fiecare rublă disponibilă pentru a-și proteja economia și cetățenii de sancțiunile occidentale impuse după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina. Președintele Vladimir Putin a promis deja miliarde de dolari în noi plăți sociale, inclusiv pensii, iar ministerul de finanțe intenționează să apeleze la marele său Fond Național de Avuție, în valoare de 198 de miliarde de dolari, pentru a sprijini întreprinderile de stat cheie afectate de sancțiuni.

Ministerul Energiei a restricționat accesul la datele sale lunare privind producția lunară de petrol și gaze, o serie de companii mari nu au fost autorizate să își dezvăluie situațiile financiare, iar banca centrală a limitat, de asemenea, publicarea unor date. În cea mai recentă măsură, guvernul a propus ca mărimea rezervelor de aur și de valută ale Rusiei - în prezent dezvăluite public săptămânal - să devină secret de stat, într-o altă măsură pentru a proteja țara de sancțiuni. "Sancțiunile împotriva Rusiei diferă în ceea ce privește modul în care funcționează și gradul de consecințe negative. Acest lucru va ajuta la minimizarea riscului de noi sancțiuni", a declarat Ministerul de Finanțe, potrivit Mediafax.

UPDATE 20:15. Rusia devine al doilea cel mai mare furnizor de petrol al Indiei, după sancţiunile Vestului

Rusia a ajuns al doilea cel mai mare furnizor de petrol al Indiei în luna mai, împingând Arabia Saudită pe locul al treilea, dar încă în spatele Irakului, care rămâne pe primul loc, după cum arată datele oficiale, citate de Reuters. În luna mai, rafinăriile indiene au primit aproximativ 819.000 de barili pe zi de petrol rusesc, cel mai mare ridicat nivel de până acum, comparativ cu aproximativ 277.000 barili în luna aprilie.

UPDATE 19:30. Gazprom reduce cu 40% livrările de gaze prin Nord Stream către Germania. Pretextul rușilor

Gazprom a anunțat marți că va reduce livrările zilnice de gaze prin conducta Nord Stream către Germania din cauza "reparațiilor" de care au nevoie anumite echipamente. Aceste lucrări ar urma să fie realizate de compania germană Siemens. Până la finalizarea lucrărilor, doar trei unități de pompare a gazelor sunt operaționale la stația de compresie Portovaya, în apropiere de orașului Vyborg din nord-vestul țării, anunță Le Monde.

UPDATE 18:40. Armata rusă arată pentru prima dată tunelurile de la Azovstal

Armata rusă le-a arătat jurnaliştilor tunelurile subterane de sub combinatul siderurgic Azovstal, unde soldaţii ucraineni au rezistat aproape trei luni, relatează Associated Press. Un grup de jurnaliști a fost lăsat de soldații ruși să intre în ce a mai rămas din uzina Azvostal. Jurnaliștii au fost conduși de militari înarmați printre ruine, în tunelurile uzinei unde s-au ascuns luptătorii ucraineni. 

UPDATE 18:10. Moscova le cere soldaţilor ucraineni să depună armele. Oraşul Severodoneţk, înconjurat de ruşi

Ruşii au înconjurat oraşul-cheie Severodoneţk, iar imaginile din satelit arată că toate podurile care fac legătura cu restul ţării au fost distruse. Conform BBC, Moscova le-a cerut soldaţilor ucraineni din uzina chimică Azot să depună armele, după un anunţ anterior prin care Kremlinul spunea că le va acorda militarilor oponenţi şansa de a se preda. 

UPDATE 17:50. Dată afară din G8, Rusia a inventat un "nou G8", cu Brazilia și Iran

Rusia vrea să creeze un nou G8, un forum internațional al celor mai dezvoltate state din punct de vedere economic, militar și tehnologic, ca urmare a "destrămării relațiilor" cu Statele Unite ale Americii, anunță Viaceslav Volodin, șeful Dumei de Stat, citat de Pravda.

UPDATE 16:40. Evacuarea civilor din uzina chimică Azot din Severodoneţk. Moscova anunţă că va deschide un culoar umanitar

Rusia anunţă marţi că va deschidere, miercuri, un culoar umanitar de evacuare către nord, la Svatove (localitate aflată sub control rusesc) a civililor care se află în uzina chimică Azot din Severodoneţk. "Un culoar umanitar va fi deschis către nord (până în oraşul Svatove), în data de 15 iunie", între orele 5.00 GMT (8.00, ora României) şi 17.00 GMT (20.00, ora României), anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 16:30. Britanicii condamnați la moarte de ruși. Regatul Unit face totul pentru eliberarea lor. Nu a cerut intervenția Rusiei, spune Kremlinul

Ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a declarat că va face ”tot ce este necesar” pentru a-i elibera pe cei doi britanici condamnați la moarte după ce au luptat în Ucraina. Britanicii Aiden Aslin, Shaun Pinner și marocanul, Saaudun Brahim, neagă acuzațiile aduse de ruși că sunt mercenari. Ei au fost condamnați de autoproclamata Republică Populară Donețk din estul Ucrainei. Rusia transmite că Marea Britanie ar trebui să discute cu autoritățile din RPD, care nu este recunoscută de Occident.

UPDATE 16:10. Ucraina a pierdut un sfert din suprafața arabilă a țării, din cauza războiului

Un oficial guvernamental a estimat luni că recolta de cereale a Ucrainei ar putea scădea în acest an până la aproximativ 48,5 milioane de tone, de la 86 de milioane de tone anul trecut, ca urmare a invaziei ruseşti, transmite Reuters. Suprafaţa arabilă a ţării a fost redusă cu 25%, în special în regiunile sudice şi estice, a precizat Taras Vysotskyi, adjunct în Ministerul Agriculturii de la Kiev.

UPDATE 15:45. UE are nevoie de gaz israelian după șantajul Rusiei, susţine Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană vrea să-şi "consolideze" cooperarea energetică cu Israelul, ca răspuns la "şantajul" Rusiei, a declarat marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite în Israel, relatează France Presse. "Kremlinul a folosit dependenţa noastră de combustibilii fosili ruşi pentru a ne şantaja", a acuzat ea în timpul unui discurs la Universitatea Ben-Gurion din Negev, în sudul Israelului. "De la începutul războiului (în Ucraina), Rusia a întrerupt în mod deliberat aprovizionarea cu gaze a Poloniei, Bulgariei şi Finlandei, a companiilor olandeze şi daneze, ca represalii pentru sprijinul nostru faţă de Ucraina", a subliniat Ursula von der Leyen.

UPDATE 15:30. Papa Francisc: ''Trăim Al Treilea Război Mondial''

Papa Francisc a declarat că ''trăim Al Treilea Război Mondial'' şi că războiul din Ucraina în urma invaziei Rusiei ''a fost poate într-un fel provocat sau nu a fost împiedicat'', potrivit transcrierii unei conversaţii pe care a avut-o în urmă cu câteva zile cu zece reprezentanţi ai revistelor culturale europene ale Societăţii lui Isus (Ordinul iezuit al Bisericii Catolice), reuniţi în audienţă la Biblioteca privată a Palatului Apostolic, relatează EFE şi La Stampa.

UPDATE 14:58. Obuzierele germane de tip Panzerhaubitze 2000 vor putea fi în curând utilizate în războiul din Ucraina

Antrenamentul trupelor ucrainene în vederea folosirii obuzierelor germane de tip Panzerhaubitze 2000 va fi finalizat în curând, deschizând calea pentru utilizarea în războiul din Ucraina, a declarat, marţi, ministrul german al Apărării Christine Lambrecht, relatează Reuters, citat de news.ro. ”Instruirea pentru folosirea obuzierelor Panzerhaubitze 2000 va fi finalizată în curând, astfel încât să poată fi folosite în luptă în Ucraina”, a afirmat ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, în timpul unei vizite la o bază militară din oraşul Rheinbach din vestul Germaniei.

UPDATE 14:33 ”Sunt împușcați în cap și genunchi și au mâinile legate”. Cadavrele a șapte civili, găsite într-o nouă groapă comună la Bucha

Cadavrele a șapte civili au fost scoase dintr-o noua groapă comună, descoperită într-o pădure de lângă Bucha, la periferia Kievului, relatează Associated Press. Două dintre cadavre au fost găsite cu mâinile legate și cu împuşcături în genunchi și în cap, potrivit șeful poliției regionale din Kiev, Andrii Nebitov.  "Îmșcăturile în genunchi sugerează că victimele au fost torturate”, a spus Nebitov, în timp ce un echipaj dezgropa cadavrele. De la retragerea trupelor ruse din regiunea Kiev la sfârșitul lunii martie, autoritățile locale susţin că au descoperit cadavrele a 1.316 de persoane.

UPDATE 14:00 Autorităţile ucrainene continuă să evacueze civili din Severodonețk, ”în orice moment când este linişte”

Autorităţile ucrainene anunţă că ele continuă să evacueze civili din Severodonețk ori de câte ori se mai liniştesc confruntări armate ”extrem de puternice” în vederea cuceririi acestui oraş-cheie în Donbas (est), relatează CNN, citat de news.ro. Un al treilea pod către Sivierodoneţk nu mai poate fi folosit, anunţa luni seara şeful Administraţiei Militare, însă autorităţile spun că există în continuare căi de acces şi de ieţire din oraş. ”Căile de conectare cu oraşul sunt destul de dificile, dar există”, declră televiziunii ucrainene şeful Administraţiei Militare din Severodonețk, Oleksandr Struik. Evacuări au loc ”în orice minut în care este linişte sau există o posibilitate de transportare”, dă el asigurări.

Potrivit lui Struik, peste 500 de civili se află în continuare în uzina chimică Azot, bombardată intensiv de către armata rusă, acuză autorităţile. Alte două batalioane tactice ruse au fost trimise în zonă, anunţă marţi guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk, Serghii Gaidai. Forţe ruse continuă să încerce să încercuiască atât Sievierodoneţkul, cât şi oraşul vecin Lisiciansk, potrivit lui Gaidai.

UPDATE 13:55 Lista lui Zelenski: 1.000 de obuziere, 1.000 de drone, 500 de tancuri, 300 de lansatoare multiple de rachete

Între timp, războiul de la granita noastra a ajuns în ziua 111 iar bătălia pentru Severodoneţk pare să se transforme într-una dintre cele mai mai violente lupte purtate vreodată în Europa. Forţele ucrainene au fost nevoite să se retragă din centrul oraşului iar un lider al separatiştilor ruşi susţine că soldaţii ucraineni au doar două opţiuni: să se predea sau să moară. Zelenski afirmă, însă, că Ucraina îşi va recuceri toate teritoriile în prezent ocupate, dacă va primi armamentul pe care nu încetează să-l ceară Occidentului.

"În luptele din Donbas, care, cu siguranţă, vor rămâne în istoria militară ca una din cele mai brutale bătălii purtate în Europa şi pentru Europa, armata ucraineană şi serviciile de informaţii încă mai pot învinge, tactic, forţele Rusiei", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. În Severodoneţk situaţia este mai dramatică pe zi ce trece. Ruşii controlează acum mai bine de 70% din centrul urban, iar ultimul pod care lega oraşul de restul teritoriului încă neocupat al ţării a fost şi el aruncat în aer. Forţele armatei ucrainene nu sunt, însă, încercuite şi pot salva în continuare locuitorii oraşului.

UPDATE 09:49 Ucraina şi-a pierdut un sfert dintre terenurile cultivabile din cauza ocupaţiei ruse, în sud şi est

Ucraina a pierdut un sfert dintre terenurile cultivabile din cauza ocupaţiei ruse a anumitor regiuni, în sud şi est, denunţă Ministerul ucrainean al Agrculturii, însă acest lucru nu constituie ”o ameninţare la adresa securităţii alimentare” a ţării, relatează AFP, citat de news.ro. ”În pofida piederii a 25% dintre terenurile cultivabile, structura culturilor semănate anul acesta este mai mult decât suficientă să asigure consumul” populaţiei ucrainene, a subliniat luni într-o conferinţă de presă adjunctul ministrului ucrainean al Agriculturii Taras Vîsoţki.

”Consumul a scăzut, la rândul său, din cauza deplasării masive (a populaţiei) şi a migraţiei externe”, potrivit ministrului. Peste şapte milioane de ucraineni au fost deplasaţi în interiorul ţării, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Mgraţiilor (OIM) şi Înaltului Comisariat ONU pentru refugiaţi (UNHCR). Alte 7,3 milioane de ucraineni au fugit în străinătate, dintre care peste jumătate în Polonia.

UPDATE 09:42 Zelenski promite să recupereze Crimeea

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a promis compatrioţilor săi că va recuceri peninsula Crimeea anexată de Rusia, notează Agerpres. ''Drapelul ucrainean va flutura din nou deasupra Ialta şi Sudak, deasupra Djankoi şi Ievpatoria'', a declarat Zelenski în mesajul său video de luni seara de la Kiev, citat de DPA. ''Bineînţeles, vom elibera şi Crimeea noastră''. Armata rusă a ocupat peninsula de la Marea Neagră în 2014, când Ucraina era slăbită în urma unei schimbări de putere şi nu a putut opune rezistenţă. Apoi a fost organizat un referendum, care nu este recunoscut la nivel internaţional, iar Crimeea a fost anexată la Rusia.

UPDATE 09:05 Angela Merkel consideră inacceptabil comportamentul sopranei Anna Netrebko

Într-un interviu acordat în public pentru Die Spiegel, fostul cancelar german Angela Merkel, mare amatoare de muzică clasică şi de operă, a condamnat tergiversările cântăreţie lirice ruse Anna Netrebko, potrivit Le Figaro, citat de news.ro. „Ea a făcut deja lucruri pe care le condamn absolut”. Retrasă din viaţa publică de când şi-a părăsit postul de cancelar în decembrie 2021, Angela Merkel a oferit un interviu foarte aşteptat publicaţiei germane Die Spiegel, într-un teatru din Berlin.

În faţa invitaţilor care au cumpărat bilet de 30 de euro pentru a asista la eveniment, Merkel a vorbit în special depsre războiul din Ucraina şi a condamnat ferm invazia rusă, apărând în acelaşi timp alegerea de a fi favorizat dialogul cu Vladimir Putin. Întrebată despre modul în care sunt trataţi artiştii ruşi care şi-au văzut spectacolele anulate de la începutul războiului, Angela Merkel a fost ponderată. „Nu cred că ar trebui să interzicem cultura rusă acum. Ar trebui să vedem cine susţine ceea ce face Putin şi cine nu”, a spus ea înainte de a o critica aspru pe soprana rusă Anna Netrebko, afirmând că „nu o va invita la cină”. „Din punct de vedere politic, ea a făcut deja lucruri pe care le condamn absolut”, a adăugat ea, fără a oferi alte detalii.

UPDATE 07:54 Mesajul ruşilor pentru ultimii apărători din Severodoneţk: "Vă predaţi sau muriţi"

Bătălia pentru oraşul ucrainean Severodoneţk este una din cele mai violente purtate vreodată în Europa, declară preşedintele Zelenski. Forţele ucrainene au fost nevoite să se retragă din centrul oraşului situat în nordul regiunii Donbas. Un lider al separatiştilor susţinuţi de Rusia susţine că soldaţii ucraineni rămaşi la Severodoneţk mai au doar două opţiuni: să se predea sau să moară. Zelenski afirmă, însă, că Ucraina îşi va recuceri toate teritoriile în prezent ocupate, dacă va primi armamentul pe care nu încetează să-l ceară Occidentului.

În luptele din Donbas, care, cu siguranţă, vor rămâne în istoria militară ca una din cele mai brutale bătălii purtate în Europa şi pentru Europa, armata ucraineană şi serviciile de informaţii încă mai pot învinge, tactic, forţele Rusiei. Guvernatorul ucrainean al regiunii Luhansk, unde se află Severodoneţk, a recunoscut că ruşii controlează acum 70 - 80% din oraş. Luptele sunt atât de îndârjite, încât chiar şi cucerirea unui singur bloc de locuinţe poate dura câteva zile, a adăugat demnitarul. Armata rusă a aruncat în aer ultimul pod care lega oraşul de restul teritoriului încă neocupat al ţării. Reprezentanţii autorităţilor de la Kiev subliniază, însă, că forţele ucrainene rămase în Severodoneţk NU sunt încercuite şi pot să-şi evacueze răniţii. Comandantul separatiştilor susţinuţi de Rusia se laudă, însă, că trupele sale i-au blocat total pe ucraineni.

Forţele ruse au tras trei rachete asupra districtului Pryluky din regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, forţând evacuarea locuitorilor din mai multe sate

Forţele ruse au tras trei rachete asupra districtului Pryluky din regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, forţând evacuarea unor locuitori din cauza fricii de extindere a incendiului, potrivit oficialilor locali, citaţi de CNN. ”În jurul orei 13:15, ocupanţii au tras trei rachete spre Pryluky, în regiunea Cernihiv”, a declarat Comandamentul Operaţional „Nord” al Ucrainei într-o declaraţie pe Facebook. Au fost anunţate evacuări pentru satele Zaiizd, Petrivske, Tykhe şi Sukhostavets din districtul Pryluky. „Motivul este ameninţarea cu răspândirea incendiului”, a declarat Serhii Boldyrev, directorul Departamentului de Apărare Civilă al Administraţiei Regionale de Stat Cernihiv, pentru postul public al Ucrainei. Deşi nu se cunosc victime, regiunea Cernihiv nu a fost recent o ţintă regulată a loviturilor sau bombardamentelor ruseşti.

Zelenski: "Spuneţi-le oamenilor din teritoriile ocupate despre Ucraina, că armata ucraineană va veni cu siguranţă"

Preşedintele Volodimir Zelenski afirmă, în mesajul zilnic adresa poporului, în cea de-a 110 -a zi a războiului, că oamenii din teritoriile ocupate trebuie să ştie că armata ucraineană va veni cu siguranţă. El afirmă că o mare parte a regiunii Harkov a fost eliberată iar invazia ocupanţilor din sudul Ucrainei a fost oprită. El le transmite celor din Donbas că vor fi eliberaţi. ”Doar un număr suficient de artilerie modernă pentru Ucraina va asigura avantajul nostru şi în cele din urmă sfârşitul torturii ruseşti asupra Donbasului ucrainean”, mai afirmă el, precizând că lăţimea frontului ucrainean este deja de peste 2,5 mii de kilometri şi se simte că iniţiativa strategică este încă a Ucrainei.

”Spuneţi-le oamenilor din teritoriile ocupate despre Ucraina, că armata ucraineană va veni cu siguranţă. Astăzi este cea de-a 110-a zi a apărării noastre. (..) Inamicul a fost alungat din regiunile Zhytomyr, Kiev, Cernihiv şi Sumy. O mare parte a regiunii Harkov a fost eliberată. În total, peste o mie de aşezări au fost eliberate. Invazia ocupanţilor din sudul Ucrainei a fost oprită. Da, ei încă mai vor să distrugă Mykolaiv, Zaporizhzhia şi oraşele din regiunea Dnipropetrovsk. Au încă suficientă putere pentru a trage din artileria de la Zelenodolsk şi Hulyaipole. Odesa rămâne o ţintă pentru flota rusă”, spune preşedintele ucrainean.

El arată că zeci de încercări de atac ale armatei ruse au fost deja dejucate chiar acolo, în sud. Şi datorită contraofensivei, unele comunităţi din regiunea Herson au fost deja eliberate. ”În luptele din Donbas - şi cu siguranţă vor rămâne în istoria militară ca fiind una dintre cele mai brutale bătălii din Europa şi pentru Europa - armata ucraineană şi informaţiile noastre încă bat tactic armata rusă. Şi asta în ciuda avantajului semnificativ al ruşilor în ceea ce priveşte cantitatea de echipamente, şi mai ales - sistemele de artilerie”, spune el.

Potrivit lui Zekenski, ”doar un număr suficient de artilerie modernă pentru Ucraina va asigura avantajul lor şi în cele din urmă sfârşitul torturii ruseşti asupra Donbasului ucrainean”. ”Astăzi s-a aflat despre moartea unui alt copil, cauzată de bombardamentele ruseşti - chiar acolo, chiar în Donbas, în regiunea Lugansk. Băiatul s-a născut în 2016. A locuit în Lysychansk, într-o casă obişnuită de pe strada Moskovska. Iată: un băieţel de şase ani de pe strada Moskovska este şi, după cum s-a dovedit, un inamic periculos pentru Federaţia Rusă...Avem de-a face cu răul absolut. Şi nu avem de ales decât să mergem mai departe. Eliberaţi întregul nostru teritoriu. Alungaţi ocupanţii din toate regiunile noastre. Şi deşi acum lăţimea frontului nostru este deja de peste 2,5 mii de kilometri, se simte că iniţiativa strategică este încă a noastră”, mai spune preşedintele Zelenski.

Zelenski afirmă că ”este nevoie doar de suficiente arme pentru a face acest lucru”. ”Partenerii o au. În cantităţi suficiente. Şi lucrăm în fiecare zi pentru ca voinţa politică să ne dea aceste arme să apară”, spune Volodimir Zelenski, arătând că ”ocupanţii ţin teritoriul ocupat nu doar într-un blocaj informaţional ci o blocada civilizaţională”.

”Desigur, ne vom elibera şi Crimeea. Steagul Ucrainei va arbora din nou peste Ialta şi Sudak, peste Dzhankoi şi Yevpatoriya. Şi fiecare oficial rus care a pus mâna pe pământ preţios în Crimeea să-şi amintească: acesta nu este ţara în care vor avea pace. Nu există nimeni astăzi care să spună exact cât timp va dura drumul nostru către victorie. Dar marea majoritate a oamenilor de astăzi sunt deja conştienţi - aceasta este calea noastră. Aşa se va termina acest război. Vom reconstrui tot ce a fost distrus de ocupanţi. De la Volnovakha la Chortkiv. Pentru că aceasta este Ucraina. Şi este destinul nostru să ne întoarcem şi să-l întărim”, afirmă în finalul mesajului Zelenski.

Războiul din Ucraina: toate podurile spre Severodonetsk au fost distruse

Toate podurile spre Severodonetsk au fost distruse, anunță guvernatorul local, potrivit Sky News. Distrugerea podurilor aflate pe drumurile către orașul din estul Ucrainei înseamnă că civilii nu mai pot fi evacuați. Cu toate acestea, guvernatorul local Serhiy Haidai a declarat că încă se mai poate intra în oraș.

Într-un mesaj pe Telegram, el a spus că Rusia nu a obținut controlul total al Severodonetskului și că o „parte" este controlată de ucraineni. Severodonetsk este important din punct de vedere strategic și este unul dintre ultimele orașe din regiunea estică Luhansk care nu a fost cucerit de ruși.

Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze 300 de lansatoare de rachete și 500 de tancuri

Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze 300 de lansatoare de rachete, 500 de tancuri și 1.000 de obuziere înainte de o întâlnire cheie care va avea loc miercuri. Solicitarea a fost făcută public luni pe Twitter de Mikhailo Podoliak, un consilier prezidențial cheie, care a susținut că Ucraina are nevoie de "paritate cu armele grele" pentru a învinge Rusia și a pune capăt războiului, conform The Guardian. Acest lucru ar necesita, a spus el, 300 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) - cu mult mai mult decât cele aproximativ șapte angajate până acum de SUA și Marea Britanie - și mai mult decât cele 60 sau mai multe despre care alți consilieri au spus anterior că ar satisface nevoile sale.

Lista completă a lui Podoliak includea, de asemenea, "1.000 de obuziere" din standardul NATO de 155 mm, de câteva ori mai mult decât ceea ce a fost trimis până acum. SUA, principalul furnizor de arme, a livrat 109 până la sfârșitul lunii mai. Miercuri, la Bruxelles, are loc o reuniune specială a miniștrilor apărării, care va fi prezidată de Lloyd Austin, secretarul american al apărării, pentru a discuta despre viitoarele donații de arme, aceasta fiind a treia reuniune de acest fel de la începutul războiului. Ben Wallace, omologul său britanic, se numără printre cei care urmează să participe.

Reuniunea are loc într-un moment în care armata ucraineană se străduiește să reziste unui asalt intens condus de artileria rusă asupra regiunii sale estice Donbas și pierde, în unele zile, 200 de soldați uciși în luptă, în cele mai grele lupte din Europa de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 111 LIVE TEXT. Lupte grele la Severodoneţk, încercuit de ruşi. Ucrainenii încearcă să evacueze civilii: "Militarii rezistă"