Antena Meniu Search
x

Delir la Budapesta. Extremiştii maghiari spun că vor revendica Transcarpatia, dacă Ucraina pierde războiul

Partidul maghiar de extremă dreapta "Patria Noastră" va revendica Transcarpatia, regiune din vestul Ucrainei în care locuiesc aproximativ 150.000 de etnici maghiari, dacă Ucraina îşi va pierde statutul de stat în urma invaziei Rusiei, a declarat liderul acestei formaţiuni, Laszlo Toroczkai, citat de Reuters.

de Redactia Observator

la 29.01.2024, 10:53

Delir la Budapesta. Extremiştii maghiari spun că vor revendica Transcarpatia, dacă Ucraina pierde războiul
Delir la Budapesta. Extremiştii maghiari spun că vor revendica Transcarpatia, dacă Ucraina pierde războiul - Profimedia Images

"În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, mesajul nostru este foarte simplu: încetarea imediată a focului, pace şi o rezolvare prin discuţii", a declarat Toroczkai într-un videoclip postat pe site-ul partidului în care a cerut autonomie pentru etnicii maghiari din vestul Ucrainei. "Dacă acest război se termină cu pierderea statalităţii Ucrainei, pentru că şi acest lucru este în cărţi, atunci, ca singurul partid maghiar care adoptă această poziţie, permiteţi-mi să semnalez că revendicăm Transcarpatia", a spus el, stârnind aplauzele mulţimii.

Laszlo Toroczkai a făcut aceste remarci sâmbătă seara la o conferinţă a partidului - care are şase parlamentari din totalul celor 199 de membri ai Parlamentului de la Budapesta. Conferinţa a găzduit, printre alţii, lideri de extremă dreapta din partea AfD din Germania şi a Forumului olandez pentru Democraţie.

Ministerul ungar de Externe şi Ambasada Ucrainei la Budapesta nu au răspuns imediat la întrebările trimise prin e-mail de Reuters pentru comentarii cu privire la remarcile lui Torockzai.

Într-un interviu acordat în decembrie radioului public, premierul ungar Viktor Orban şi-a exprimat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, potrivit unui rezumat al remarcilor sale publicat de purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs.

Pe acelaşi subiect

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto urmează să se întâlnească luni, în vestul Ucrainei, cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, şi cu premierul Denîs Şmîhal, pentru a pregăti terenul pentru o posibilă întâlnire între liderii celor două ţări.

Conflictul dintre Budapesta şi Kiev

Budapesta a intrat în conflict cu Kievul din cauza a ceea ce consideră că ar fi restricţii asupra drepturilor celor aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a-şi folosi limba maternă.

Luna trecută, toate statele Uniunii Europene, cu excepţia Ungariei, care este şi membră a NATO, au fost de acord să înceapă negocierile de aderare la UE cu Ucraina. Liderii blocului au ocolit opoziţia lui Orban, făcându-l să părăsească sala atunci când a fost luată decizia. Însă liderii nu au putut învinge veto-ul său la amendarea bugetului UE pentru a direcţiona 50 de miliarde de euro către Kiev, dar se aşteaptă să revină asupra acestei chestiuni la un summit de urgenţă prevăzut pentru joi.

László Toroczkai, în vârstă de 45 de ani, este un politician maghiar, fost jurnalist şi fost primar al oraşului Ásotthalom. Este fost vicepreşedinte al partidului extremist Jobbik, din rândurile căruia a fost exclus în 2018, când a fondat mişcarea radicală Patria Noastră, împreună cu alţi disidenţi din Jobbik, nemulţumiţi de "îmblânzirea" tonului acestui partid radical.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Delir la Budapesta. Extremiştii maghiari spun că vor revendica Transcarpatia, dacă Ucraina pierde războiul