Antena Meniu Search
x

Dintr-un război în altul. Un refugiat afgan în Ucraina a fugit cu familia în Polonia, după invazia Rusiei: "Chiar am ghinion"

După ce a părăsit Afganistanul în urmă cu un an, Ajmal Rahmani a crezut că îşi va găsi un refugiu sigur în Ucraina, însă s-a văzut nevoit să fugă din nou, de data aceasta în Polonia, împreună cu alte sute de mii de refugiaţi, pentru a scăpa de bombele lansate de Rusia, relatează miercuri AFP.

de Redactia Observator

la 02.03.2022, 10:39

Un refugiat afgan în Ucraina a fugit cu familia în Polonia, după invazia Rusiei: "Chiar am ghinion"
Un refugiat afgan în Ucraina a fugit cu familia în Polonia, după invazia Rusiei: "Chiar am ghinion" - Profimedia Images

"Am fugit de un război, iar acum a început un altul. Chiar am ghinion", a declarat cu amărăciune afganul în vârstă de 40 de ani. Tocmai a ajuns în Polonia, alături de soţia sa, Mina, fiul Omar, în vârstă de 11 ani, şi fiica Marwa, de 7 ani, care nu se desparte niciodată de câinele ei de pluş bej.

Ajunşi la punctul de frontieră polonez Medyka, ei aşteaptă împreună cu ceilalţi refugiaţi sosirea autobuzelor care îi vor duce la un centru de primire din oraşul vecin Przemysl.

Pe lângă ucraineni, printre refugiaţi se numără sute de persoane de alte naţionalităţi, studenţi sau muncitori care locuiesc în Ucraina, afgani, congolezi, marocani, indieni, ecuadorieni sau nepalezi.

"Am lucrat zece ani pentru NATO la Aeroportul Internaţional din Kabul", povesteşte Rahmani, originar din acest oraş.

Pe acelaşi subiect

El a decis să-şi părăsească ţara cu patru luni înainte de plecarea americanilor deoarece se simţea ameninţat. "Am primit apeluri telefonice cu ameninţări cu moartea la adresa copiilor mei. Am vorbit despre asta la serviciu, dar nimeni n-a vrut să mă asculte, nimeni n-a vrut să mă ajute, să-mi dea o viză", a adăugat el.

A plecat în Ucraina, singura ţară dispusă să-l primească, şi s-a stabilit la Odesa, oraş-port la Marea Neagră. "Am avut o viaţă bună în Afganistan, o casă, o maşină, un salariu bun. Am vândut totul, am pierdut totul. Am ales să plec pentru copiii mei, pentru familia mea, pentru educaţia lor", a explicat Rahmani.

A parcurs 1.110 de kilometri, de la Odessa la granița poloneză

După ce Rusia a atacat Ucraina, Rahmani a fost nevoit din nou să lase totul în urmă. Împreună cu familia sa, el a parcurs 1.110 de kilometri, de la Odesa la graniţa poloneză. Ultimii 30 de kilometri i-au făcut pe jos, drumul fiind complet blocat de maşini.

"Când am ajuns, era atât de frig încât i-am luat fiicei mele o pătură. Câteva minute mai târziu, s-a simţit foarte, foarte rău, iar mama ei a început să plângă", a povestit el. A sosit o ambulanţă, iar poliţia de frontieră ucraineană a lăsat să treacă întreaga familie.

"Am avut noroc, pentru că erau peste 50.000 de oameni la graniţă", a precizat el. "Toată lumea aştepta în picioare, cu bebeluşi, cu bagaje, fiecare îşi aştepta rândul. Şi, iată-ne, am trecut", a adăugat Rahmani.

Circa 213.000 de persoane din Ucraina au intrat în Polonia de la începutul invaziei ruse în Ucraina, au anunţat poliţiştii de frontieră polonezi duminică după-amiază. Doar sâmbătă au înregistrat 77.300 de sosiri, iar duminică până la ora 15:00 (14:00 GMT) au sosit alţi 53.000 de refugiaţi.

Primele ore în Polonia, încurajatoare: "Ne-au dat ciocolată pentru copii"

De acum înainte, Ajmal Rahmani şi familia lui, ca orice persoană fără viză poloneză, au la dispoziţie un termen de 15 zile pentru a formula o cerere oficială de regularizare a situaţiei lor, după cum a explicat Tomasz Pietrzak, jurist în cadrul organizaţiei non-guvernamentale poloneze Ocalenie, care se ocupă de refugiaţi. "Un termen limită acum nerealist, având în vedere numărul tot mai mare de refugiaţi", a adăugat el.

"Polonia va trebui să-şi modifice foarte repede legislaţia în acest domeniu", a adăugat Pietrzak.

Ajmal Rahmani nu-şi ascunde îngrijorarea cu privire la viitorul său, însă primele ore în Polonia au fost încurajatoare. "Am fost foarte bine primiţi, oamenii sunt amabili şi zâmbitori. Ne-au dat ciocolată pentru copii, o doză bună de energie pentru viitor", a declarat el. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Dintr-un război în altul. Un refugiat afgan în Ucraina a fugit cu familia în Polonia, după invazia Rusiei: "Chiar am ghinion"