Antena Meniu Search
x

Dmitri Medvedev: Rusia este pregătită să folosească absolut orice armă împotriva Ucrainei dacă va încerca să recupereze Crimeea

Dacă Ucraina va încerca să recupereze Crimeea, Rusia va avea motive suficiente de a folosi armele nucleare, a avertizat din nou fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev. 

de Redactia Observator

la 24.03.2023, 18:46

Dmitri Medvedev: Rusia este pregătită să folosească absolut orice armă împotriva Ucrainei dacă va încerca să recupereze Crimeea
Dmitri Medvedev şi Vladimir Putin - Profimedia

Încercările Ucrainei de a recupera peninsula Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014, ar putea conduce la folosirea armelor nucleare de către armata rusă, a avertizat vineri vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, relatează Agerpres

"Dacă vorbim despre ofensive serioase legate de încercarea de a recupera prin forţă Crimeea, este deplin evident că acesta va fi considerat un motiv pentru folosirea oricărui mijloc, inclusiv cele prevăzute în doctrina de descurajare nucleară", a spus Medvedev într-un interviu acordat unor agenţii de presă ruse, printre care şi TASS.

El a precizat că doctrina Rusiei pentru descurajare nucleară prevede posibilitatea recurgerii la armele nucleare dacă existenţa statului rus în sine este ameninţată. Or, încercarea de a smulge o parte a statului rus este un atac la adresa existenţei sale, a explicat Medvedev, referind-se la Crimeea anexată de Rusia.

"Prin urmare, puteţi trage concluziile: există fundamentele evidente pentru folosirea oricărei arme. Absolut oricare", a ameninţat fostul preşedinte rus. "Sper că 'prietenii' noştri de peste Ocean sunt conştienţi de asta", a completat el.

Pe acelaşi subiect

Medvedev: Recuperarea Crimeei este propagandă ucraineană

Totuşi, Medvedev crede că declaraţiile oficialilor ucraineni despre recuperarea Crimeei sunt mai degrabă propagandă. "Tot felul de declaraţii despre recuperarea Crimeei sau altceva ... Vedeţi, asta este propagandă şi aşa trebuie tratată. Ea există mereu în timp de război", a observat responsabilul rus.

"Aceasta în primul rând pentru că situaţia economică prin care trec ei, spre deosebire de noi, este oribilă", consideră Medvedev, adăugând că la ora actuală Kievul supravieţuieşte economic doar datorită finanţărilor externe. "Ucraina nu este doar o ţară ruinată, este o ţară întreţinută complet din exterior, un stat falit", a apreciat el.

Cât despre posibilitatea ca Ucraina să adere curând la UE, în opinia fostului preşedinte rus aceasta este "o minciună absolută". El mai crede că preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, se grăbeşte să intensifice ajutorul militar pentru Ucraina întrucât agenda sa ar pierde elan atât în SUA, cât şi în Occident în general.

"Biden şi apropiaţii lui fac tot ce pot pentru a intensifica acest ajutor cât mai repede posibil. Dar republicanii nu le vor permite. Este adevărat, ei îşi mai agită pumnii în faţa noastră. Unii republicani nebuni cer să fie doborâte avioane (ruseşti), dar asta nu înlătură ideea principală: conflictul în Ucraina este agenda democraţilor, şi nu doar a democraţilor, ci a lui Joe Biden personal. El s-a aruncat adânc în această afacere încă de când era vicepreşedinte. Şi-a adus în Ucraina fiul (Hunter Biden - n. red.), care a început să facă avere acolo doar pentru că era fiul lui Biden. Pentru el asta este o rană nevindecată şi care nu se va vindeca niciodată", a remarcat Dmitri Medvedev, citat de agenţia TASS.

Medvedev: Trupele ruse ar putea să fie nevoite să avanseze până la Kiev sau Liov

Dmitri Medvedev a mai declarat presie ruse că s-ar putea ca trupele ruse să fie nevoite să avanseze până la Kiev sau Liov dacă va fi necesar. "Nimic nu poate fi exclus. Dacă trebuie să ajungă la Kiev, atunci vor trebui să meargă la Kiev, dacă trebuie să ajungă la Liov atunci vor trebui să meargă la Liov, pentru a distruge această infecţie", a declarat Medvedev, preşedinte al Rusiei între 2008 şi 2012, citat de RIA Novosti.

Evocând obiectivele campaniei militare ruse, Medvedev a afirmat că Moscova are nevoie de o "fâşie sanitară" la frontiera sa de vest pentru a evita ca teritoriul rus să fie lovit de arme care trag de la "70 până la 100 de kilometri". "Toate obiectivele stabilite pentru protejarea teritoriului nostru, adică a teritoriului Federaţiei Ruse, trebuie să fie atinse", a adăugat el.

Medvedev, mesaj în stil Stalin

Cu o zi în urmă, vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a citit un mesaj al liderului sovietic Iosif Stalin din timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru "a-i încuraja" pe şefii întreprinderilor din industria militară să adopte măsuri pentru creşterea producţiei de armament pentru campania militară rusă în Ucraina.

"Vreau să mă fac auzit şi să luaţi aminte la cuvintele generalisimului. După cum bine ştiţi rezultatele unor astfel de declaraţii au fost impresionante şi, dacă nu ar fi fost aşa, înţelegeţi ce s-ar fi întâmplat", a spus Medvedev, făcând aluzie la execuţiile în masă din acea perioadă, potrivit unei înregistrări video postate pe canalul său Telegram.

"Vă cer să îndepliniţi cu onestitate şi la timp comenzile de furnizare de carcase de tancuri pentru fabrica de tractoare din Celiabinsk. Acum vă cer şi aştept să vă faceţi datoria faţă de Patrie. Peste câteva zile, dacă se va dovedi că nu v-aţi îndeplinit datoria faţă de patrie, voi începe să vă anihilez ca pe nişte criminali care nu respectă onoarea şi interesele patriei lor. Nu trebuie să permitem ca soldaţii noştri să sufere pe front din cauza lipsei de tancuri, în timp ce departe, în spatele frontului, cineva trândăveşte şi se răcoreşte'', le transmitea Stalin conducătorilor întreprinderilor militare de la acea vreme. Telegrama lui Stalin datează din 17 septembrie 1941, la câteva luni după invazia nazistă a Uniunii Sovietice.

În declaraţii de presă, Medvedev îşi exprimase intenţia de a-i "încuraja" pe şefii corporaţiilor din industria militară cu o telegramă a lui Stalin, care a murit în urmă cu 70 de ani. "O merită", a spus Dmitri Medvedev, care a adoptat cel mai belicos şi agresiv limbaj împotriva Ucrainei şi a Occidentului de la începutul conflictului în Ucraina, mergând până la a ameninţa cu bombardarea Curţii Penale Internaţionale (TPI) după ce aceasta a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin.

Medvedev susţine că Rusia are "suficientă muniţie" şi că industria militară şi-a crescut de zece ori ritmul de producţie în unele uzine, deşi serviciile de informaţii occidentale şi ucrainene afirmă contrariul, în special în ceea ce priveşte rachetele de croazieră Kalibr şi rachetele Iskander.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Dmitri Medvedev: Rusia este pregătită să folosească absolut orice armă împotriva Ucrainei dacă va încerca să recupereze Crimeea