Antena Meniu Search
x

Rusia anunţă că produce 1500 de tancuri în 2023, în timp ce este acuzată că trimite pe front blindate vechi de 80 de ani, scoase din uz

Rusia vrea să producă 1.500 de tancuri în acest an pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, a anunţat joi vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev. Conturi pro-ucrainene de Telegram au publicat ieri imagini cu un tren încărcat cu tancuri vechi, sovietice, modele T-54/T-55 aflat în mișcare undeva în Rusia. Nu este clar dacă blindatele vechi de 80 de ani se îndreptau spre linia frontului din Ucraina, susţin alte surse. 

de Redactia Observator

la 23.03.2023, 14:45

Vezi și

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a evaluat joi pe baza unor imagini răspândite pe conturi de Telegram că Rusia foloseşte tancuri T-54 şi T-55, fabricate în Uniunea Sovietică la sfârşitul anilor 1940, pentru a compensa pierderile masive de blindate suferite în campania de cucerire a estului Ucraine

"Pierderile de vehicule blindate limitează capacitatea armatei ruse de a desfăşura ofensive mecanizate eficiente în asaltul său din Ucraina, care a stagnat", spune ISW, citând şi dovezi vizuale obţinute de grupul independent de experţi militari Conflict Intelligence Team. "Forţele ruse ar putea desfăşura tancuri T-54 şi T-55 pe care le aveau în depozit pentru a intensifica aceste ofensive şi a se pregăti pentru contraofensivele mecanizate ucrainene", adaugă institutul american specializat în afaceri militare.

Alte surse occidentale, precum grupul OSINTdefender consideră că nu sunt dovezi clare că tancurile din anii 40  merg spre front. "Spre deosebire de modelele T-62 care au fost văzute în Ucraina şi care au fost modernizate cu echipamente și sisteme moderne,  modelele T-54/T-55 par a fi variante extrem de rudimentare, așa că cel mai probabil sunt mutate în diferite spaţii de depozitare sau sunt scoase din funcțiune pentru piese și metal", consideră OSINTdefender. 

"Cele mai vechi tancuri din seria T-54 au fost adoptate de armata sovietică la mijlocul anilor 1940, iar seria T-55 a intrat în funcțiune în 1958. Chiar și un tanc vechi este mai util decât niciun tanc, dar considerăm că lipsa telemetrului și a calculatoarelor balistice (ca să nu mai vorbim de sistemele de control al focului) sunt dezavantaje majore ale acestor serii... Ne este greu să stabilim care ar fi posibilele utilizări ale acestor tancuri, dar, în orice caz, la fel ca şi scoaterea din depozite a blindatelor de transport de trupe BTR-50... indică în mod clar probleme grave ale aprovizionării cu vehicule militare în rândul Forțele Armate ale Federației Ruse", consideră experţii de la Conflict Intelligence Team

Pe acelaşi subiect

Medvedev: Numai în acest an producem 1.500 de tancuri

"Complexul militaro-industrial şi-a încins motoarele", a declarat Medvedev, într-un interviu publicat joi pe contul său de Telegram. "Occidentul încearcă să blocheze accesul Rusiei la componentele importante, susţinând că ţara a rămas fără obuze, tancuri şi rachete. (...) Şi totuşi, numai în acest an producem 1.500 de tancuri", a susţinut fostul preşedinte rus, care încă din februarie, când a vizitat o fabrică, a declarat că Rusia va construi şi moderniza mii de tancuri.

Totuşi, potrivit dpa, experţii se îndoiesc că Rusia poate produce asemenea cantităţi. Medvedev a mai declarat joi că Rusia îşi va produce propriile sale drone. Fostul preşedinte a susţinut totodată că Rusia are armament la fel de bun sau chiar mai bun decât cel occidental. "Cel mai important lucru acum este să producem toate aceste cantităţi necesare şi, pentru aceasta, producţia trebuie să înceapă", a afirmat el. Mai presus de orice, armele nucleare strategice ale Rusiei i-au asigurat protecţia, a insistat Medvedev. "Fără ele, ne-ar fi făcut deja bucăţi", a susţinut el.

Experţii nu cred că Rusia poate produce asemenea cantităţi de tancuri

Uniunea Sovietică a produs zeci de mii de tancuri T-54 şi T-55 la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Rusia le poate reutiliza acum, deoarece sunt relativ ieftin de reparat, potrivit ISW. Folosirea acestor tancuri fabricate cu mai bine de şapte decenii în urmă pentru a înlocui vehiculele blindate mai moderne care au fost distruse de armata ucraineană ar putea însemna o creştere şi mai mare a numărului de victime în rândurile militarilor ruşi, avertizează ISW.

"Nu este clar cât de eficiente vor fi aceste tancuri împotriva vehiculelor blindate ucrainene", spune institutul, care subliniază, de asemenea, "vulnerabilitatea" T-54 şi T-55 la "numeroasele sisteme antitanc de care dispune Ucraina". ISW avertizează, de asemenea, că Rusia nu numai că ar fi pierdut un număr mare de tancuri fabricate mai recent în timpul operaţiunilor sale în estul Ucrainei, ci şi numeroşi tanchişti. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Rusia anunţă că produce 1500 de tancuri în 2023, în timp ce este acuzată că trimite pe front blindate vechi de 80 de ani, scoase din uz