Antena Meniu Search
x

Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, desemnat de Moscova drept "agent străin"

Ministerul Justiţiei din Rusia l-a declarat vineri seară pe cunoscutul jurnalist rus Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021, "agent străin" pentru elaborarea şi diseminarea de informaţii care vizează crearea unei "atitudini negative" faţă de ţară, transmite EFE, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 02.09.2023, 09:39

Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, desemnat de Moscova drept "agent străin"
- Profimedia

Ziarul independent Novaia Gazeta Europe, cu sediul în Letonia şi moştenitor al ziarului Novaia Gazeta, fondat de Muratov în 1993, a informat pe canalul său oficial Telegram despre măsura luată de Rusia. Cotidianul a indicat că, potrivit autorităţilor ruse, Muratov "a participat la elaborarea şi diseminarea de materiale de către agenţi străini şi, de asemenea, a folosit platforme străine pentru a disemina opinii care vizează formarea unei atitudini negative faţă de politica internă şi externă a Rusiei".

În martie 2022, Muratov a cerut o încetare a focului "necondiţionată" în războiul din Ucraina

La începutul lunii martie 2022, Muratov a cerut o încetare a focului "necondiţionată" în războiul din Ucraina şi a anunţat acordarea medaliei Nobel pentru pace unei fundaţii care ajută refugiaţi ucraineni. Premiul a fost vândut luni, la New York, la o licitaţie la care a fost strânsă o sumă record de 103,5 milioane de dolari, bani alocaţi pentru ca UNICEF să ajute copiii ucraineni.

Muratov a denunţat şi "genocidul" presei independente din Rusia, unde aproape 300 de publicaţii au fost închise. Ziarul Novaia Gazeta a fost blocat de autorităţile ruse în septembrie 2022, după ce şi-a suspendat publicarea în martie a acelui an; apoi publicaţia Novaia Gazeta Europe a fost declarată "indezirabilă" în luna iunie a acestui an.

Conform unei legi ruse adoptate la sfârşitul anului 2019, de acum încolo Muratov şi mass-media rusă care îşi publică articolele în Rusia trebuie să-şi clasifice toate materialele jurnalistice ca fiind produse de un "agent străin".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, desemnat de Moscova drept "agent străin"