Donald Trump a spus că ar putea anexa Canada de față cu Justin Trudeau: "L-a făcut să râdă nervos"
Preşedintele ales Donald Trump a făcut o veche glumă despre anexarea Canadei, dar Ottawa încă încearcă să îşi dea seama dacă scopul ei a fost doar amuzamentul, scrie POLITICO.
Canada ca al 51-lea stat al SUA este ocazional un subiect de conversaţie de ambele părţi ale frontierei. Celebrul personaj Homer Simpson şi-a numit odată vecinul din nord "America junior". Când Trump a luat cina cu prim-ministrul canadian Justin Trudeau, vinerea trecută, la Mar-a-Lago, se pare că preşedintele ales a avut propria încercare de a fi amuzant folosind această temă, scrie News.ro.
Trump glumeşte că ar putea anexa Canada
Premierul canadian Trudeau, care a venit în Florida cu o mică delegaţie la câteva zile după ce Trump a ameninţat cu impunerea de tarife vamale pentru importurile din Canada, a profitat de timpul petrecut cu viitorul preşedinte pentru a avertiza că măsura va pedepsi economia canadiană. Surse Fox News au afirmat că atunci Trump a lansat ideea unui statut de stat american pentru Canada, "ceea ce l-a făcut pe prim-ministru şi pe alţii să râdă nervos".
Desigur, o astfel de perspectivă ar însemna o super-ţară, masivă, care ar depăşi Rusia, devenind cea mai mare ţară din lume după suprafaţa terenului, dar ar integra şi mai mult lanţurile de aprovizionare oricum puternic interconectate.
- Putin "va respinge" oferta de pace a lui Trump: Vine la Moscova cu planul lui și apoi îi spunem să se ducă...
- Donald Trump se gândește deja să schimbe propunerea făcută pentru şefia Pentagonului. Cu cine vrea să-l...
- Călin Georgescu a dezvăluit pentru Politico ce va face în primele 100 de zile ca preşedinte. Publicaţia l-a...
Naţionaliştii canadieni au avertizat de mult timp în privinţa transformării Canadei în cel de-al 51-lea stat american, inclusiv în timpul unei dezbateri naţionale tensionate privind liberul schimb continental, care a dominat alegerile din 1988.
Miniştrii cabinetului canadian au fost hărţuiţi marţi de reporteri care căutau o reacţie la glumă - inclusiv ministrul siguranţei publice, Dominic LeBlanc, care a fost prezent la dineul de la Mar-a-Lago, scrie POLITICO. "Într-o seară socială de trei ore la reşedinţa preşedintelui din Florida, într-un weekend lung de Ziua Recunoştinţei americane, conversaţia trebuia să fie informală", a declarat LeBlanc. "Preşedintele spunea glume. Preşedintele ne tachina", a dat el asigurări. "Nu a fost o întâlnire într-o sală de consiliu cu 10 birocraţi care luau notiţe", a continuat el. "A fost o seară socială şi au existat momente în care a fost distractiv şi amuzant şi au existat momente în care am fost capabili să facem, credem noi, ceva bun pentru Canada", a spus ministrul.
Gerald Butts, un fost consilier senior al lui Trudeau care a jucat un rol major în dosarul Canada-SUA în timpul primilor ani de mandat ai lui Trump, i-a sfătuit pe urmăritorii săi de pe LinkedIn să se calmeze. "Trump a folosit mult această replică cu Trudeau, "al 51-lea stat", în timpul primului său mandat. O face pentru a zgâlţâi cuştile canadienilor", a scris Butts. "Când cineva încearcă să vă facă să vă speriaţi, nu o faceţi", a fost sfatul ex-consilierului.
Acest mesaj a părut să rezoneze şi la parlament. Întrebat despre gluma lui Trump, Arif Virani, ministrul justiţiei, a subliniat trăinicia relaţiei Trump-Trudeau. "Cred că este foarte important ca atunci când preşedintele ales Trump îl vede pe prim-ministrul Trudeau, să vadă pe cineva care a stat acolo şi că există continuitate în ceea ce priveşte liderii de pe scena mondială", a spus Virani.
Gluma a stârnit semne de întrebare
"Resuscitarea relaţiei pe care o au deja este foarte importantă pentru a demonstra că luăm în serios problemele legate de cele două ţări ale noastre, în special interesele economice", a subliniat el. Un reporter a mai încercat o dată: "A fost doar o glumă, totuşi?" l-a întrebat pe ministru. "Merci. Mulţumesc". a fost răspunsul final al lui Virani.
Ministrul industriei, François-Philippe Champagne, unul dintre principalii promotori ai strategiei "Team Canada", care a durat un an, s-a grăbit să-şi spună punctul de vedere despre relaţia transfrontalieră. "Prietenii noştri americani vor vedea în Canada furnizorul strategic preferat, fie că este vorba despre semiconductori, fie că este vorba despre minerale esenţiale, fie că este vorba despre energie", a spus el. Champagne a reamintit reporterilor că Trudeau a fost primul lider G7 care s-a întâlnit cu Trump după victoria răsunătoare a preşedintelui ales luna trecută - un tête-à-tête care "trimite un semnal important lumii că Canada este partenerul strategic".
Canadienii ar putea fi iertaţi pentru lipsa lor de umor, comentează POLITICO. La urma urmei, Trump încă se gândea la Canada la câteva zile după cină. Marţi, el a postat o imagine criptică pe reţeaua sa Truth Social. "Oh Canada!" a scris Trump deasupra a ceea ce părea a fi o imagine generată de inteligenţa artificială în care stătea lângă un steag canadian, cu vedere la un lanţ muntos. Muntele din fundal semăna izbitor cu Matterhorn - un vârf remarcabil din Alpii elveţieni, care se află la mii de kilometri departare de Parlamentul din Ottawa - dar punctul a fost atins, conchide publicaţia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰