Antena Meniu Search
x

Victorie pentru Donald Trump. Președintele SUA, achitat de Senat în procedura de destituire

Procedura de destituire a președintelui american Donald Trump a luat sfârșit. Senatul SUA a pus capăt demersului inițiat de democrații conduși de Nancy Pelosi, după scandalul convorbirii telefonice cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky. Trump fusese acuzat că a condiționat un ajutor militar pentru Ucraina, cerând în schimb anchetarea fiului rivalului său democrat, Joe Biden, membru într-un consiliu de administrație al unei mari companii energetice.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 06.02.2020, 02:23

Procedura de destituire a președintelui american Donald Trump a luat sfârșit. Senatul SUA a pus capăt demersului inițiat de democrații conduși de Nancy Pelosi, după scandalul convorbirii telefonice cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky. Trump fusese acuzat că a condiționat un ajutor militar pentru Ucraina, cerând în schimb anchetarea fiului rivalului său democrat, Joe Biden, membru într-un consiliu de administrație al unei mari companii energetice ucrainene.

Republicanii americani, care controlează Senatul Statelor Unite, au decis să-l achite pe Donald Trump, punând stop procesului de destituire pornit în Camera Reprezentaților, cu doar nouă luni înainte de alegerile prezidențiale.

Totul a pornit de la stenograma unei conversații pe care Trump a avut-o cu liderul ucrainean Zelensky, ce a ajuns ulterior în presă.

"Falsul destituirii a confirmat ce am știut cu toții de la început. Nu am făcut nimic rău. Nu putem lăsa stânga radicală să scape cu ceea ce a făcut națiunii noastre", a scris Donald Trump pe Facebook, după decizia Senatului.

"O vânătoare de vrăjitoare"

Președintele american a catalogat întregul demers democrat ca fiind "o vânătoare de vrăjitoare", făcând aluzie la investigația privind alegerile prezidențiale din 2016, în care a fost acuzat de colaborare cu rușii pentru a submina campania rivalei Hillary Clinton, soția fostului președinte Bill Clinton. 

Între timp, Donald Trump a fost exonerat de orice implicare în acest scandal.

În vârstă de 73 de ani, Trump a trecut peste cel de-al treilea proces de destituire a unui preşedinte din istoria Statelor Unite.

Liderul american este în cursa pentru a obține cel de-al doilea mandat de președinte și pare a avea o largă susținere în Partidul Republican, ultimele cifre privind creșterea economiei SUA fiindu-i favorabile, la fel ca și finalul recentului conflict cu Iranul, stins după ce iranienii au doborât un avion cu pasageri din greșeală.

Republicanii s-au aliat în jurul lui Trump. Democrații, divizați

În așa-numitul "caucas" (n.r. alegeri informale) din statul Iowa, ce a avut loc pe 3 februarie, Donald Trump a obținut un procent de 97,1%, reprezentând 39 de delegați. Unul singur a votat împotriva președintelui în funcție.

În schimb democrații, care își măsoară popularitatea și priza la electorat în aceste alegeri preliminare din Iowa - considerate a fi un punct critic pentru orice candidat la funcția de președinte - s-au dovedit a fi divizați, după centralizarea a 86% dintre voturi.

Rezultate caucus Iowa

26,7% s-au exprimat în favoarea lui Pete Buttigieg, un primar din statul Iowa considerat cu șanse mici de a primi nominalizarea democrațior, 25,4% au votat pentru Bernie Sanders, politician cu puternice înclinații de stânga, iar 18,3% din voturi au mers către Elizabeth Warren.

Joe Biden, fost vicepreședinte sub Barack Obama, privit ca fiind un moderat și principalul competitor al lui Trump, a obținut doar 15,9% din voturi.

Lidera democraților a rupt discursul lui Trump, în fața Congresului

Un moment remarcabil a avut loc în Congresul Statelor Unite pe 5 februarie, atunci când președintele Trump a susținut așa numitul "State of the Union Speech" - discursul către națiune.

Conform cutumei, Donald Trump a înmânat personal o copie a discursului către vice-președintele Mike Pence, dar și către președinta Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii, Nancy Pelosi.

Democrata a întins mâna către Trump, însă președintele a părut a că nu a vrut să întoarcă gestul.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Lidera democraților a rupt în fața Congresului, într-un mod ostentativ, discursul primit pe hârtie al președintelui în funcție, precizând ulterior că este o colecție de dezinformări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Victorie pentru Donald Trump. Președintele SUA, achitat de Senat în procedura de destituire