Victorie pentru Donald Trump. Președintele SUA, achitat de Senat în procedura de destituire
Procedura de destituire a președintelui american Donald Trump a luat sfârșit. Senatul SUA a pus capăt demersului inițiat de democrații conduși de Nancy Pelosi, după scandalul convorbirii telefonice cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky. Trump fusese acuzat că a condiționat un ajutor militar pentru Ucraina, cerând în schimb anchetarea fiului rivalului său democrat, Joe Biden, membru într-un consiliu de administrație al unei mari companii energetice.
Procedura de destituire a președintelui american Donald Trump a luat sfârșit. Senatul SUA a pus capăt demersului inițiat de democrații conduși de Nancy Pelosi, după scandalul convorbirii telefonice cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky. Trump fusese acuzat că a condiționat un ajutor militar pentru Ucraina, cerând în schimb anchetarea fiului rivalului său democrat, Joe Biden, membru într-un consiliu de administrație al unei mari companii energetice ucrainene.
Republicanii americani, care controlează Senatul Statelor Unite, au decis să-l achite pe Donald Trump, punând stop procesului de destituire pornit în Camera Reprezentaților, cu doar nouă luni înainte de alegerile prezidențiale.
Totul a pornit de la stenograma unei conversații pe care Trump a avut-o cu liderul ucrainean Zelensky, ce a ajuns ulterior în presă.
"Falsul destituirii a confirmat ce am știut cu toții de la început. Nu am făcut nimic rău. Nu putem lăsa stânga radicală să scape cu ceea ce a făcut națiunii noastre", a scris Donald Trump pe Facebook, după decizia Senatului.
- UE intenţionează să blocheze importul anumitor produse, urmând exemplul SUA. Alimentele vizate
- "Cel care îşi salvează ţara nu încalcă nicio lege". Donald Trump, discurs inspirat de Napoleon
- Macron convoacă un summit european de urgență, după provocările lansate de Trump, spune un ministru polonez
- SUA vor exclude Europa de la masa negocierilor de pace cu Rusia, dar va fi "consultată". Reacţia liderilor europeni
- Zelenski respinge oferta lui Trump de a prelua jumătate din rezervele minerale ale Ucrainei
"O vânătoare de vrăjitoare"
Președintele american a catalogat întregul demers democrat ca fiind "o vânătoare de vrăjitoare", făcând aluzie la investigația privind alegerile prezidențiale din 2016, în care a fost acuzat de colaborare cu rușii pentru a submina campania rivalei Hillary Clinton, soția fostului președinte Bill Clinton.
Între timp, Donald Trump a fost exonerat de orice implicare în acest scandal.
În vârstă de 73 de ani, Trump a trecut peste cel de-al treilea proces de destituire a unui preşedinte din istoria Statelor Unite.
Liderul american este în cursa pentru a obține cel de-al doilea mandat de președinte și pare a avea o largă susținere în Partidul Republican, ultimele cifre privind creșterea economiei SUA fiindu-i favorabile, la fel ca și finalul recentului conflict cu Iranul, stins după ce iranienii au doborât un avion cu pasageri din greșeală.
Republicanii s-au aliat în jurul lui Trump. Democrații, divizați
În așa-numitul "caucas" (n.r. alegeri informale) din statul Iowa, ce a avut loc pe 3 februarie, Donald Trump a obținut un procent de 97,1%, reprezentând 39 de delegați. Unul singur a votat împotriva președintelui în funcție.
În schimb democrații, care își măsoară popularitatea și priza la electorat în aceste alegeri preliminare din Iowa - considerate a fi un punct critic pentru orice candidat la funcția de președinte - s-au dovedit a fi divizați, după centralizarea a 86% dintre voturi.
![Rezultate caucus Iowa](https://img.digitalag.ro/?u=https%3A%2F%2Fobservator.tv%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2020%2F2%2F6%2F341164%2F1580946676fcdebc3f.jpg&w=800)
26,7% s-au exprimat în favoarea lui Pete Buttigieg, un primar din statul Iowa considerat cu șanse mici de a primi nominalizarea democrațior, 25,4% au votat pentru Bernie Sanders, politician cu puternice înclinații de stânga, iar 18,3% din voturi au mers către Elizabeth Warren.
Joe Biden, fost vicepreședinte sub Barack Obama, privit ca fiind un moderat și principalul competitor al lui Trump, a obținut doar 15,9% din voturi.
Lidera democraților a rupt discursul lui Trump, în fața Congresului
Un moment remarcabil a avut loc în Congresul Statelor Unite pe 5 februarie, atunci când președintele Trump a susținut așa numitul "State of the Union Speech" - discursul către națiune.
Conform cutumei, Donald Trump a înmânat personal o copie a discursului către vice-președintele Mike Pence, dar și către președinta Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii, Nancy Pelosi.
Democrata a întins mâna către Trump, însă președintele a părut a că nu a vrut să întoarcă gestul.
Lidera democraților a rupt în fața Congresului, într-un mod ostentativ, discursul primit pe hârtie al președintelui în funcție, precizând ulterior că este o colecție de dezinformări.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰