Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Donald Trump amenință Europa cu un război fiscal legat de impozitarea multinaționalelor americane

Donald Trump amenință Europa cu un război fiscal. O ordonat oficialilor să elaboreze măsuri de represalii împotriva taxelor "extrateritoriale" la adresa multinaționalelor americane, relatează Financial Times (FT). 

de Redactia Observator

la 21.01.2025 , 17:31

Donald Trump amenință Europa cu un război fiscal legat de impozitarea multinaționalelor americane Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Sundar Pichai şi Elon Musk, la inaugurarea lui Donald Trump, 20 ianuarie 2025 - Profimedia

Donald Trump a ordonat oficialilor să elaboreze măsuri de represalii împotriva țărilor care impun taxe "extrateritoriale" multinaționalelor americane, relatează FT. Decizia, luată printr-un ordin executiv semnat luni, retrage practic sprijinul SUA pentru un acord al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare (OECD), care permite altor țări să perceapă taxe suplimentare de la companiile americane.

Ordinul executiv semnat luni prevede investigarea "dacă vreo țară străină nu respectă vreun tratat fiscal cu SUA sau dacă are reguli fiscale în vigoare sau este probabil să pună în aplicare reguli fiscale, care sunt extrateritoriale sau afectează în mod disproporționat companiile americane". 

Decizia lui Trump semnalează o posibilă confruntare globală pe tema regimurilor fiscale și o extindere a "războiului economic" al SUA dincolo de taxele de export sau vamale. Liderii din tehnologie, precum Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Sundar Pichai şi Elon Musk au participat luni la inaugurarea lui Trump. În plus, directorul executiv al Meta a spus pe 10 ianuarie că guvernul SUA ar trebui să intervină pentru a împiedica UE să amendeze companiile americane de tehnologie pentru încălcarea normelor antitrust şi comiterea altor încălcări de regulamente.

Articolul continuă după reclamă

Taxe suplimentare și represalii

Pe acelaşi subiect

Trump a cerut pregătirea unei liste cu "măsuri de protecție" în termen de 60 de zile, vizând țările semnatare ale acordului OECD, inclusiv statele UE, Regatul Unit, Canada, Japonia și Coreea de Sud. Măsurile ar putea include impozite suplimentare asupra companiilor străine din SUA sau reținerea impozitelor la sursă.

Nu e prima dată când Trump se ceartă cu liderii europeni pe această temă. În timpul primului său mandat, el a criticat taxele care afectează marile companii tech din SUA, cum ar fi Alphabet sau Apple, amenințând Franța la un moment dat cu tarife vamale.

Ce este Acordul OECD

Acordul fiscal global, convenit în 2021, și introdus parțial de mai multe țări anul trecut, urma să majoreze veniturile fiscale cu până la 192 miliarde de dolari anual prin aplicarea unui impozit minim global de 15% pentru cele mai mari multinaționale din lume. 

Conform pilonului doi al acordului OCDE, dacă profiturile corporative ar fi impozitate sub 15% în țara în care își are sediul multinaționala, autorităţile locale ar putea percepe taxe suplimentare. Partidul Republican a criticat regulile acordului, în special regula profiturilor subimpozitate (UTPR), ca fiind "discriminatorii".

Critici și implicații

Alex Cobham, lider al grupului de activişti Tax Justice Network, a declarat că deciziile lui Trump ucid practic pactul OECD, în timp ce Grant Wardell-Johnson de la KPMG a remarcat că taxarea internațională trece de la o abordare multilaterală la una bazată pe afirmații unilaterale puternice: "În cele din urmă, vedem că fiscalitatea internațională trece de la un domeniu multilateral la unul bilateral bazat pe afirmații unilaterale puternice. Este o nouă eră fiscală", a adăugat el.

Reacții internaționale

Mathias Cormann, secretarul general a OECD, a declarat că organizația va continua să colaboreze cu SUA și alte țări pentru a asigura cooperarea internațională și pentru a preveni dubla impozitare. În timp ce Comisia Europeană a reiterat angajamentul față de obligațiile internaționale și a cerut un dialog constructiv cu partenerii globali.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Unde petreceţi minivacanţa de Mica Unire?
Observator » Ştiri externe » Donald Trump amenință Europa cu un război fiscal legat de impozitarea multinaționalelor americane