Antena Meniu Search
x

Donald Trump, jurământ cu proteste. 200 de protestatari mascaţi au declanşat un adevărat război civil într-o suburbie din Washington!

Trăim un moment istoric. Donald Trump a depus jurământul şi este, oficial, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite. Aproape un milion de oameni se bucură alături de el, la Capitoliul din New York. Dar sunt şi zeci de mii de americani care îl condamnă, prin marşuri de amploare în stradă.

Vezi și

Trăim un moment istoric. Donald Trump a depus jurământul şi este, oficial, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite. Aproape un milion de oameni se bucură alături de el, la Capitoliul din New York. Dar sunt şi zeci de mii de americani care îl condamnă, prin marşuri de amploare în stradă.

La doi paşi de Casa Albă, protestele au degenerat, iar forţele de ordine au intervenit. Violenţa pătează strălucirea spectacolului pentru care Trump a plătit 200 de milioane de dolari. 

"Eu, Donald John Trump, jur solemn că voi îndeplini cu credinţă atribuţiile de Preşedinte al Statelor Unite. Şi, cu toate puterile mele, voi păstra, voi ocroti şi voi apăra Constituţia Statelor Unite. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!" 

35 de cuvinte marchează începutul unei noi ere. Un jurământ istoric, rostit în urmă cu puţin timp de preşedintele cu numărul 45 al Statelor Unite: Donald John Trump.  

A jurat cu mâna pe două Biblii: cea din copilăria sa, plus cea a fostului preşedinte Abraham Lincoln. Deasupra sa, au fost înălţate steagurile-simbol ale Americii: primul din istorie, cu numai 13 stele în cerc, reprezentând 13 colonii.

Al doilea, sub care a slujit George Washington, şi ultimul, sub care îşi începe mandatul Donald Trump. Promisiunea sa a fost marcată de salve de tun. 

Aproape un milion de oameni i-au fost martori, la ceremonia fastuoasă de la Capitoliul din Washington, D.C.. În faţa lor, dar şi a întregii planete, Trump a rostit un discurs răspicat. 

Alături i-a stat Prima sa Doamnă, Melania, o apariţie extrem de preţioasă. Michelle şi Barack Obama au predat ştafeta, în faţa naţiunii. Alţi trei foşti preşedinţi,  George W. Bush, Bill Clinton şi Jimmy Carter au participat la ceremonia de învestire. 

Ziua inaugurării a început cu o slujbă religioasă. Apoi, Melania şi Donald Trump au ajuns la Casa Albă, pentru o scurtă întâlnire cu fostul cuplu prezidenţial.

Ceremonia de la Capitoliu a început la ora 19, ora României, acolo unde 30 de mii de membri ai forţelor de ordine au o misiune dificilă: să ţină în frâu mulţimea de peste 900 de mii de oameni.  Întreaga zonă a fost securizată, până la Casa Albă.

Pe aici vor defila coloana oficială şi  forţele armate ale Statelor Unite, pe un traseu calculat pas cu pas şi păzit cu orice preţ.

Din cele 200 de milioane plătite pentru ceremonie, Trump a cheltuit 100 de milioane numai pentru securitate. E o sumă exorbitantă, dar şi pericolul e uriaş. Proteste masive au loc în toată lumea. Iar mâine, un milion de femei vor defila în semn de revoltă. 

În inima Americii, la Washington, ziua a început cu marşuri de amploare. 

În New York, mii de oameni au protestat deja împotriva lui Trump, în frunte cu actori mari de la Hollywood. 

Nu sunt singurele figuri celebre care îl condamnă public pe Donald Trump.  Mai mulţi cântăreţi faimoşi, printre care Elton John, Celine Dion şi Andreea Bocelli au refuzat să cânte pentru noul preşedinte, supăraţi pe afirmaţiile sale naţionaliste, sexiste şi rasiste.

Astfel, artişti de mâna a doua vor susţine spectacolul din această seară.  Iubit sau blamat, admirat sau controversat, Donald Trump este, pentru următorii patru ani, preşedintele Statelor Unite şi unul dintre cei mai puternici oameni din lume. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Donald Trump, jurământ cu proteste. 200 de protestatari mascaţi au declanşat un adevărat război civil într-o suburbie din Washington!