Antena Meniu Search
x

Galerie foto Două alpiniste, prietene de-o viaţă, au fost găsite înghețate pe Muntele Rosa, din Italia. ”Ne vom întoarce să ne îmbrățișăm munții”

Două alpiniste de 28 și 29 de ani din Italia au murit de frig pe muntele Rosa, la sfârșitul săptămânii trecute, după ce au fost surprinse de viscol și nu au reușit să găsească adăpost. Tinerele, care împărtășeau pasiunea pentru munte, erau însoțite de un bărbat care, în ciuda degerăturilor de la mâini a supraviețuit vremii extreme.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 06.07.2021, 13:36

Martina Svilpo, de 29 de ani din Crevoladossola, și Paola Viscardi, de 28 de ani din Trontano, au rămas blocate pe munte sub Piramide Vincent, la 4.150 metri deasupra nivelului mării, și au chemat ajutor.

Tinerele erau însoțite de Valerio Zolla, în vârstă de 27 de ani, care a fost găsit în viață de salvatori, în ciuda degerăturilor severe de la mâini.

Cei trei au urcat pe Muntele Rosa sâmbătă după-amiază, în ciuda condițiilor meteorologice foarte proaste. S-au abătut de pe potecă la coborâre și au început să rătăcească pe ghețar în condiții de vizibilitate foarte redusă.

Un tânăr care a urcat cu ele pe munte, găsit în viață de salvatori

Pe acelaşi subiect

Apoi, o furtună a izbucnit în vârful muntelui, lucru care a făcut ca temperaturile să scadă sub 10 grade Celsius inclusiv la altitudini mai joase. 

Tinerii au reușit să alerteze autoritățile, care a plecat în căutarea lor, însă operațiunile de salvare au fost îngreunate de vreme. Când i-au găsit, doar bărbatul mai era în viață.

Zolla, care a fost transferat la un spital în Elveția, le-a spus salvatorilor că "viscolul ne-a lovit brusc și nu am putut respira din cauza aerului rece. Mi-am scos mănușile și le-am dat uneia dintre fete, dar nu au fost de nici un folos".

El a spus că „condițiile meteorologice s-au schimbat complet în cinci minute”.

Prietenie până la moarte

Între cele două fete era o prietenie strânsă, cultivată de-a lungul anilor, încă din copilărie, și alimentată de pasiunea pentru munte.

În fotografiile lor de pe rețelele de socializare sunt poze din toate excursiile făcute împreună. Dolomiții, cele trei vârfuri din Lavaredo, Alpe Devero în Verbano. 

Atunci când natura decide să ridice cortina doar pentru tine, singurul spectator, nu poți plânge decât cu emoție”, scria Martina, la una dintre postările ei pe Facebook, potrivit corriere.it.

”Ne vom întoarce să ne îmbrățișăm munții”, a scris și Paola, la una dintre postările ei de pe perioada blocajului impus de pandemie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Două alpiniste, prietene de-o viaţă, au fost găsite înghețate pe Muntele Rosa, din Italia. ”Ne vom întoarce să ne îmbrățișăm munții”