Meniu
Search
x

Video Cum a fost surprins Horia Colibăşanu de avalanşă în Himalaya: "Am vrut să împingem un pic limitele"

Alpinistul român Horia Colibăşanu ne-a prezentat, în premieră, imagini din cea mai recentă experienţă în Himalaya, acolo unde a fost surprins de o avalanşă în toiul nopţii. Horia Colibăşanu ne-a împărtăşit cum a decurs lupta contracronometru pe care a dus-o în vârful munţilor, alături de colegii lui.

De Cornel Preda la 27.05.2021, 15:30
Vezi și

Horia Colibăşanu a mers în Himalaya alături de încă doi colegi. Din păcate, în toiul nopţii au fost surprinşi de o avalanşă, care i-a împiedicat să mai continue ambiţioasa expediţie - deschiderea unei noi rute montane. Doar stăpânirea de sine l-a ajutat pe Horia să găsească rapid soluţii de salvare în toiul avalanşei. Ce este important însă este că au reuşit să se salveze şi să spună povestea. 

"În mod normal noi nu păţim evenimente de genul acesta. Avem împreună peste 100 de ani de alpinism şi niciunul nu a ajuns în vreo avalanşă vreodată. De data asta s-a întâmplat, nu din cauză că ne-a luat prin surprindere, ci din cauză că nu am avut un loc bun de pus cortul. Alternativa era să coborâm, să renunţăm la expediţie. După trei ani de muncă am vrut să împingem un pic limitele. Din păcate e bine să împingi limitele efortului, dar nu şi pe cele ale riscului. 

Am ajuns la aproape 6.800 de metri. Cafeaua e cel mai important lucru pe munte, fără ea îţi vine să renunţi. Trebuie să te hidratezi foarte bine pe munte. A fost şi asta o problemă, pentru că nu ne-am hidratat suficient de bine şi am devenit foarte obosiţi şi nu am mai putut avansa, am rămas în zona periculoasă. Toate sunt legate în lanţ, care poate să plece chiar şi de la o cafea", a declarat Horia Colibăşanu.

De ce merge Horia Colibăşanu pe munte

Alpinistul a explicat şi de ce anume face aceste expediţii şi care este răsplata finală.

"Mie îmi place foarte mult să merg pe munte. Nu îmi aduce o euforie, ceva extraordinar. Mă bucur când sunt pe munte, mă bucur când reuşesc să fac ceva, la fel cum orice om se bucură de reuşite.

Pot spune ce se întâmplă când nu merg. Pentru că s-a întâmplat într-un an din cauza jobului să nu pot să ajung în Himalaya. Toţi prietenii mei erau acolo, iar pentru mine e frustrant, e ca şi cum aş avea tot timpul pandemie", a declarat Horia Colibăşanu.

Echipa formată din trei alpiniști cu experienţă - Horia Colibășanu, Marius Gane, și slovacul Peter Hamor, a avut ca misiune deschiderea unei noi rute spre vârful Dhaulagiri din Himalaya. În prima parte a traseului sportivii erau optimişti. Reuşiseră să depăşească cea mai abruptă parte din traseu. La 7.000 de metri altitudine, au fost surprinşi de avalanşă, în cort. A început o altă cursă, contracronometru, pentru supravieţuire.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sport » Cum a fost surprins Horia Colibăşanu de avalanşă în Himalaya: "Am vrut să împingem un pic limitele"