Antena Meniu Search
x

Dovezi ale transmiterii Covid-19 de la om la pisică, evoluția bolii la două feline din Marea Britanie

Oamenii de știință de la Universitatea din Glasgow au descoperit două cazuri de transmitere a Covid-19 de la om la pisică, ca parte a unui studiu al populației feline din Marea Britanie.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 23.04.2021, 15:56

Mască de protecție antivirală pe fața unei pisici
Mască de protecție antivirală pe fața unei pisici - Shutterstock
  • Ambele pisici au fost infectate de proprietarii lor, care aveau simptome Covid-19 înainte ca ele să se îmbolnăvească.

Pisicile, de rase diferite, trăiau în gospodării separate și prezentau simptome respiratorii ușoare până la severe. Cercetătorii cred că ambele animale de companie au fost infectate de proprietarii lor, care aveau simptome Covid-19 înainte ca pisicile să se îmbolnăvească.

Studiul, publicat în Veterinary Record, a constatat că în prezent nu există dovezi ale transmiterii coronavirusului de la pisică la om, sau că pisicile, câinii sau alte animale domestice joacă un rol important în epidemiologia infecțiilor cu Covid-19 la oameni, scrie The Guardian.

Pisicile pot acționa precum un ”rezervor viral” pentru Covid-19

Dar oamenii de știință au spus că animalele domestice ar putea acționa ca un “rezervor viral” care să permită transmiterea continuă și au spus că este important să se înțeleagă dacă animalele de companie pot juca un rol în infectarea oamenilor.

Pe acelaşi subiect

“Aceste două cazuri de transmitere de la om la animal, găsite în populația felină din Marea Britanie, demonstrează de ce este important să înțelegem mai bine ce presupune infecția cu Covid-19 la animale” a declarat prof. Margaret Hosie, de la Centrul de cercetare a virusului MRC-Universitatea din Glasgow și autor principal al studiului.

“În prezent, transmiterea de la animal la om reprezintă un risc relativ scăzut pentru sănătatea publică în zonele în care transmiterea de la om la om rămâne ridicată. Cu toate acestea, pe măsură ce numărul cazurilor umane scade, perspectiva transmiterii la animale devine din ce în ce mai importantă ca o sursa potențială de reintroducere a SARS-CoV-2 la oameni”, a mai spus ea.

Evoluția bolii la cele două feline infectate cu Covid-19

Prima pisică infectată a fost din rasa Ragdoll, de patru luni, dintr-o gospodărie în care proprietarul a dezvoltat simptome care erau în concordanță cu infecția cu SARS-CoV-2 la sfârșitul lunii martie 2020, deși nu a fost testat.

Pisicuța a fost dus la un veterinar cu dificultăți de respirație în aprilie 2020, dar starea sa s-a deteriorat și ulterior a trebuit să fie eutanasiat. Probele de plămâni post-mortem au evidențiat leziuni compatibile cu o pneumonie virală și au existat dovezi ale infecției cu SARS-CoV-2.

A doua pisică era o femelă siameză de șase ani dintr-o gospodărie unde un proprietar a dat rezultate pozitive pentru Covid-19. Pisica a fost dusă la veterinar cu scurgeri nazale și conjunctivită, dar simptomele acesteia au rămas ușoare, iar pisica și-a revenit ulterior.

Oamenii de știință consideră că cele două cazuri sunt probabil o subestimare a frecvenței reale a transmiterii de la om la animal, deoarece testarea pe animale este limitată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Dovezi ale transmiterii Covid-19 de la om la pisică, evoluția bolii la două feline din Marea Britanie