Antena Meniu Search
x

Drona care a traversat România şi s-a prăbușit în Zagreb transporta o bombă de 120 kg, anunţă oficialii croaţi. Analiştii militari îi contrazic

Bomba găsită în resturile dronei care s-a prăbuşit săptămâna trecută la Zagreb cântărea până la 120 de kilograme şi a explodat sub pământ, a relatat duminică postul public de televiziune croat HTV, citând o sursă de nivel înalt din Ministerul Apărării, transmite Agerpres.

de Redactia Observator

la 14.03.2022, 11:18

Drona care a traversat România şi s-a prăbușit în Zagreb transporta o bombă de 120 kg, anunţă oficialii croaţi. Analiştii militari îi contrazic
- Facebook / Pixsell (Slavko Mijor)

Explozia s-ar fi produs sub pământ întrucât drona a căzut pe un teren moale, dar dacă ar fi căzut pe asfalt sau beton consecinţele ar fi fost catastrofale, informează HTV.

Resturile dronei militare datând din perioada sovietică au fost dezgropate duminică dimineaţa, iar ministrul croat al apărării Mario Banozic a confirmat că în crater s-au găsit fragmente de bombă de aviaţie şi urme de explozibil, indicând că nu a fost vorba de o dronă de recunoaştere.

Unii analişti militari au contrazis însă această afirmaţie, declarând presei că nu a fost vorba de o bombă de aviaţie, ci de un sistem de autodistrugere a echipamentului şi datelor.

Ivan Selak, fost pilot în forţele aeriene croate, a spus că este aproape sigur că nu a fost o bombă aeriană "pentru că dacă ar fi avut explozibil jumătate din căminul studenţesc din vecinătate ar fi fost distrus de deflagraţie".

Pe acelaşi subiect

Aparatul prăbușit - o dronă de recunoaştere Tupolev Tu-141 Strizh

Drona, un dispozitiv fără pilot Tupolev Tu-141 Strizh, s-a prăbuşit joi lângă un cămin studenţesc din Jarun, în sud-vestul Zagrebului, la puţin timp după ora 11 seara, avariind circa 40 de maşini aflate într-o parcare. Totuşi, nimeni nu a fost rănit.

Drona venise din Ucraina, survolând România şi Ungaria, amândouă state membre ale NATO, cu o viteză de 700 km/h şi la o altitudine de 1.300 de metri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Drona care a traversat România şi s-a prăbușit în Zagreb transporta o bombă de 120 kg, anunţă oficialii croaţi. Analiştii militari îi contrazic