Antena Meniu Search
x

Franța își evacuează cetățenii din Niger, dar nu repatriază și cei aproximativ 1.000 de soldați francezi staționați acolo

Franţa a început să-şi evacueze cetăţenii din Niger, dar spune că nu are planuri pentru soldaţii săi cantonaţi acolo. Mali şi Burkina Faso, alte două ţari cu guverne militare, s-au solidarizat cu Nigerul şi transmit că vor porni la război dacă Franţa sau Occidentul intervin militar în ţara în care tocmai a fost dată o lovitură de stat. Din cauza situaţiei tensionate, şi Marea Britanie a recomandat cetăţenilor săi să plece din Niger sau, dacă şi-au programat o vacanţă acolo, să o anuleze urgent.

de Redactia Observator

la 02.08.2023, 09:07

polițiști din Niger
Franța își evacuează cetățenii din Niger, dar nu repatriază și cei aproximativ 1.000 de soldați francezi staționați acolo - Profimedia Images

Echipe din Franța vor evacua francezi și alți europeni aflați în Niger, începând de marți. Anunțul a fost făcut de Ministerul francez de Externe, la câteva zile după ce militarii au preluat puterea în țara din vestul Africii, potrivit Reuters.

Lovitura de stat din Niger a avut loc săptămâna trecută

Atunci, președintele Mohamed Bazoum a fost luat ostatic de militarii însărcinați cu paza administrației prezidențiale. A fost a șaptea preluare a puterii de către militari în mai puțin de trei ani în Africa de Vest și Centrală ceea ce a provocat unde de șoc în întreaga regiune.

Franța a avut trupe în regiune timp de un deceniu, ajutând la combaterea insurgenței islamiste, dar noua putere a țării dorește ca francezii să părăsească zona.

Pe acelaşi subiect

Duminică, susținători ai militarilor au ars steaguri franceze și au atacat ambasada Franței din capitala Nigerului, Niamey, determinând poliția să lanseze gaze lacrimogene.

"Având în vedere situația de la Niamey, violențele de alaltăieri împotriva ambasadei noastre și faptul că spațiul aerian este închis, iar cetățenii noștri nu pot părăsi țara prin mijloace proprii, Franța pregătește evacuarea cetățenilor săi și a (altor) cetățeni europeni care doresc să plece. Evacuarea începe astăzi", a anunțat Ministerul de Externe prin intermediul unui comunicat.

Potrivit site-ului Ministerului francez de Externe, în 2022, în Niger se aflau cel mult 1.200 de cetățeni francez, transmite Mediafax.

Lovitură de stat în Niger. Cetățenii europeni evacuați ajung la Paris și Roma

Zborurile care evacuează cetățenii europeni din Niger au ajuns în Franța și Italia, miercuri dimineața, transmite BBC.

Franța a început să își evacueze cetățenii din Niger pe fondul sentimentelor anti-franceze după lovitura de stat de săptămâna trecută. 262 de persoane au sosit la Paris miercuri dimineață.

Lovitura de stat a provocat demonstrații împotriva fostei puteri coloniale, iar ambasada Franței a fost atacată. Cu toate acestea, Franța afirmă că nu intenționează să repatrieze cei aproximativ 1.000 de soldați francezi staționați acolo ca parte a eforturilor de combatere a militanților islamiști.

Germania și-a îndemnat cetățenii să accepte oferta Franței de a ajuta alți europeni, în timp ce Italia a organizat un zbor care a ajuns la Roma miercuri, cu 87 de persoane evacuate.

Avionul avea la bord 36 de italieni, 21 de americani și un britanic, potrivit agenției de presă Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Franța își evacuează cetățenii din Niger, dar nu repatriază și cei aproximativ 1.000 de soldați francezi staționați acolo