Antena Meniu Search
x

Video Iohannis și Zelenski, acord pe tema cerealelor. Ce spune șeful statului despre nemulțumirile fermierilor români cauzate de exporturile Ucrainei

România nu-şi va abandona partenerii, mai ales că aceştia trec prin momente foarte grele. Este promisiunea făcută de preşedintele Klaus Iohannis aseară, la întâlnirea de la New York cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și Vicepremierul bulgar Mariya Gabriel. Discuţia principală a fost despre problema cerealelor, iar şeful statului a promis că România va continua să sprijine Ucraina. 

de Redactia Observator

la 21.09.2023, 08:50

Vezi și

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Regiunea noastră extinsă a Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului purtat de Rusia contra Ucrainei, războiului ei hibrid şi împotriva interferenţelor maligne."

De la tribuna ONU, preşedintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă - Rusia a transformat Marea Neagră în zonă de conflict - şi a cerut ajutorul aliaţilor. Totuşi, şeful statului a promis că nu-i va abandona pe partenerii cei mai vulnerabili, care au nevoie de sprijinul nostru. Este motivul pentru care preşedintele ucrainean a ţinut să mulţumească României. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: "Sunteţi prieteni adevăraţi şi în această perioadă ne-aţi fost parteneri. Prieteni adevăraţi. Vă mulţumesc mult pentru că, deşi Rusia blochează Marea Neagră, vă menţineţi poziţia şi sunteţi de partea legii, că apăraţi drepturile oamenilor şi principiile UE." 

Preşedintele Klaus Iohannis spune că, deşi fermierii români sunt nemulţumiţi, trebuie căutate soluţii pentru ca cerealele din Ucraina să ajungă pe pieţele din lume. 

Pe acelaşi subiect

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Și noi în România avem nemulțumiri ale fermierilor, avem probleme concrete de rezolvat cu acest tranzit, însă, după părerea mea, nu este important să ne centrăm pe a bloca tranzitul de cereale, sau pentru a face o temă de politică națională din asta. După părerea mea, este nevoie să căutăm soluții. Și noi zicem că am găsit aceste soluții."

Şi preşedinta Comisiei Europene a lăudat România pentru implicare.

Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene: "Legăturile noastre sunt solide. Le-am făcut pentru că Rusia blochează Marea Neagră. La început, cred că a trecut deja un an de când lucrăm la ele, a fost dificil, dar astăzi aproape 60% din cereale ajung în Europa cu ajutorul vecinilor Ucrainei. Este un mare succes. Vreau să mulţumesc României pentru ajutorul consistent. Am investit masiv în infrastructura de pe Dunăre şi încă mai avem mult de lucru."

Preşedintele Iohannis conduce delegaţia României la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care desfăşoară a New York, Statele Unite ale Americii, în perioada 18-22 septembrie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Iohannis și Zelenski, acord pe tema cerealelor. Ce spune șeful statului despre nemulțumirile fermierilor români cauzate de exporturile Ucrainei