Antena Meniu Search
x

Patruzeci de ani de la moartea lui Elvis Presley! Patru decenii fără o adevărată legendă!

Elvis Presley, supranumit ”Regele rock and roll”, artistul care a transformat cultura populară, este celebrat în Statele Unite după 40 de ani de la moarte, la Graceland fiind aşteptate câteva zeci de mii de persoane, informează News.ro

Elvis Presley, supranumit ”Regele rock and roll”, artistul care a transformat cultura populară, este celebrat în Statele Unite după 40 de ani de la moarte, la Graceland fiind aşteptate câteva zeci de mii de persoane, informează News.ro

Elvis Aaron Presley a fost cântăreţ şi actor american, considerat unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului al XX-lea. Supranumit ”Regele rock and roll”, Elvis Presley a inclus în piesele sale influenţe country şi rhythm & blues, iar albumele sale s-au vândut în aproximativ 1 miliard de copii pe plan mondial. A jucat în peste 30 de filme şi a câştigat numeroase trofee, inclusiv trei premii Grammy.

A murit pe 16 august 1977, în Memphis, Tennessee.

Graceland, proprietatea care i-a aparţinut în Memphis, Tennessee, şi unde este înmormântat, va primi miercuri peste 50.000 de persoane, care vor veni să îl comemoreze pe artist.

În decurs de două decenii, peste 20 de milioane de persoane au vizitat Graceland, după ce Priscilla, soţia lui Elvis Presley şi mama unicei lui fiice, Lisa-Marie, a deschis proprietatea pentru public, în 1982.

Anual, aici ajuns 600.000 de vizitatori, care generează venituri de 150 de milioane de dolari la economia oraşului Memphis.

Fanii vizitează muzeul, dar şi mormintele din curtea casei, unde sunt înmormântaţi, alături de Elvis, părinţii lui - Gladys şi Vernon - şi bunica lui, Minnie-Mae.

În centrul oraşului Memphis magazinele oferă tot felul de obiecte inspirate de muzician - de la brazi de Crăciun la tricouri, figurine din carton întâmpină clienţii barurilor, iar muzica lui răsună de peste tot.

Elvis Presley este considerat artistul a cărui muzică a cunoscut cele mai mari vânzări din toate timpurile, iar în 2016, revista Forbes l-a plasat pe locul al patrulea între celebritaţile care aveau cele mai mari venituri la momentul decesului. În cazul lui, 27 de milioane de dolari.

Vocea şi stilul său, combinaţia de rhythm & blues, country şi gospel, sfidarea barierelor sociale şi rasiale ale timpului său, mişcările de dans l-au făcut pe Elvis să fie fantezia a milioane de femei şi o sursă de inspiraţie pentru toţi muzicienii care s-au lansat după - de la The Beatles şi The Rolling Stones până la Bruno Mars.

”Când l-am ascultat prima dată m-am simţit de parcă aş fi ieşit de la închisoare”, a spus Bob Dylan, citat de AFP.

La finalul anilor 1960, compozitorul şi regizorul Leonard Bernstein l-a numit ”cea mai mare forţă culturală a secolului XX”.

Piese precum ”Love Me Tender”, "Heartbreak Hotel", "Hound Dog", "Jailhouse Rock", "Are You Lonesome Tonight" şi ”Suspicious Minds” se numără printre cele mai cunoscute şi difuzate de posturile de radio.

Muzica sa a fost relansată şi reeditată de nenumărate ori după moartea lui.

Fiu al unui camionagiu şi al unei croitorese, Elvis Presley s-a născut pe 8 ianuarie 1935 şi a crescut într-o casă din Tupelo, Mississippi.

În 1948, familia s-a mutat în Memphis, unde Elvis a terminat liceul, iar la vârsta de 19 ani a înregistrat primul său disc, care s-a bucurat de succes imediat.

Conservatorii l-au criticat pentru ritmul, dansul şi depăşirea barierelor rasiale ale momentului. S-a înrolat în armata americană şi doi ani a fost trimis în Germania de Vest, fiind promovat la gradul de sergent.

În ultimii ani, starea lui de sănătate s-a deteriorat, însă starul a cunoscut o revenire pe scenă prin seria de concerte din 1970, în care a apărut pentru prima dată în celebrul costum alb cu paiete.

Câţiva ani mai târziu, era obez şi dependent de medicamente, şi trăia retras. A susţinut ultimul concert pe 25 iunie 1977. Pe 16 august 1977, a fost găsit mort în baia casei sale din Memphis. Cauza oficială a decesului a fost atacul de cord.

Sursă: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Patruzeci de ani de la moartea lui Elvis Presley! Patru decenii fără o adevărată legendă!