Antena Meniu Search
x

Emmanuel Macron acuză SUA de "dublu standard". Vrea ca americanii să dea dovadă de mai multă "prietenie" și să vândă gazele mai ieftin

Emmanuel Macron, președintele Franței acuză Statele Unite că a impus un "dublu standard" în relația sa cu Europa pe piața energetică și în ceea ce privește schimburile comerciale. Declarațiile vin pe fondul nemulțumirilor care se acumulează pe continentul nostru cu privire la efectele războiului din Ucraina, notează Bloomberg.

de Adrian Popovici

la 24.10.2022, 12:31

Emmanuel Macron, președintele Franței
Francezii își doresc ca americanii să dea dovadă de mai multă "prietenie" și să vândă gazele mai ieftin - Profimedia

"Economia nord-americană face alegeri de dragul atractivității, pe care o respect, dar creează un dublu standard", cu prețuri mai mici la energie pe plan intern, în timp ce vinde gaze naturale în Europa la prețuri record, a declarat Macron la o conferință de presă la Bruxelles, în urma unei întâlniri a liderilor Uniunii Europene.

"În plus, ele permit ca ajutoarele de stat să ajungă la 80% în unele sectoare, în timp ce acestea sunt interzise aici, ajungem astfel la un dublu standard", a declarat Emmanuel Macron. "Se rezumă la sinceritatea comerțului transatlantic", a adăugat el.

UE a adus în discuție de mult de pachetul de stimulente al SUA, cunoscut sub numele de Legea reducerii inflației, care prevede subvenții pentru mașinile electrice fabricate în America de Nord și oferă un ajutor neloial pentru sectorul economiei verzi.

Tensiuni între Paris și Washington

Pe acelaşi subiect

Îngrijorările ridicate de Macron ar putea fi abordate în timpului vizitei de stat pe care președintele francez urmează să o facă la Washington în cursul lunii decembrie. Relația dintre cele două state a avut de suferit în cursul anului trecut, atunci când Australia a renunțat la un contract pentru submarinele franceze în favoarea celor de producție americană.

Franța și-a rechemat pentru scurt timp ambasadorul din SUA, dar legăturile s-au îmbunătățit după ce Macron s-a întâlnit cu Joe Biden la Roma. Președintele american s-a angajat să sprijine Franța în lupta sa împotriva terorismului în Sahel și a recunoscut importanța consolidării apărării UE, o luptă îndelungată pentru liderul de la Paris.

Dar încep să apară fisuri în relația dintre cele două state. Vineri, Macron a acuzat SUA și Norvegia ca sunt producători de energie care fac "superprofituri" care beneficiază de "venituri nemeritate din războiul geopolitic". El a spus că a discutat subiectul "într-un mod prietenos" cu omologii săi din SUA și Norvegia.

În timpul unei dezbateri a parlamentului de la Paris, ministrul francez de finanțe Bruno le Maire a criticat SUA pentru vânzarea gazelor naturale lichefiate către companiile europene la "de patru ori prețurile la care le vinde" pe plan intern. El a reiterat comentariile anterioare ale lui Macron, care a spus că UE ar trebui să se alăture economiilor asiatice pentru a cere ca SUA și Norvegia să arate o mai mare prietenie prin vânzarea de gaze la prețuri mai mici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Emmanuel Macron acuză SUA de "dublu standard". Vrea ca americanii să dea dovadă de mai multă "prietenie" și să vândă gazele mai ieftin