Antena Meniu Search
x

Emmanuel Macron, în favoarea revizuirii tratatelor UE. România şi alte 12 state se opun

România şi alte 12 state din Uniunea Europeană se opun revizuirii tratatelor UE, aşa cum şi-ar dori preşedintele francez Emmanuel Macron şi Parlamentul European, notează news.ro.

de Redactia Observator

la 10.05.2022, 16:25

Emmanuel Macron, în favoarea revizuirii tratatelor UE. România şi alte 12 state se opun
- Shutterstock

Macron a propus să discute despre asta la summitul UE din iunie. "Va trebui să ne reformăm textele, este evident. Una dintre căile acestei reforme este convocarea unei convenţii de revizuire a tratatelor. Este o propunere a Parlamentului European şi o aprob", a declarat preşedintele francez.  De asemenea, şeful statului francez şi-a exprimat dorinţa de a crea o "comunitate politică europeană” care ar putea include Ucraina, Georgia sau Moldova şi a cerut "investiţii şi mai puternice” în apărarea europeană.

13 dintre cele 27 de ţări UE se opun lansării unei proceduri de modificare

Luni au fost dezvăluite oficial şi propunerile rezultate din Conferinţa privind viitorul Europei - o vastă consultare cetăţenească desfăşurată timp de un an. Unele dintre aceste propuneri implică modificarea tratatului. Printre acestea: conferirea unui drept de iniţiativă legislativă Parlamentului sau extinderea competenţelor UE în materie de apărare sau sănătate.  Cu toate acestea, aproape jumătate dintre statele membre nu sunt în favoarea unei revizuiri a tratatelor. Treisprezece dintre cele 27 de ţări UE se opun lansării unei proceduri de modificare a acesteia.

"Nu suntem în favoarea unor încercări imprudente şi premature de a lansa” o astfel de procedură, scriu aceste ţări într-un text postat luni pe Twitter de Suedia, care este unul dintre semnatari, alături de Polonia, România, Finlanda, Danemarca, Malta, Cehia, Slovenia, Bulgaria, Croaţia şi cele trei ţări baltice (Estonia, Letonia şi Lituania). "Avem deja o Europă funcţională, aşa cum arată pandemia de Covid-19 şi răspunsul la invazia rusă a Ucrainei şi nu trebuie să ne grăbim să facem reforme instituţionale”, se arată în scrisoare.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Emmanuel Macron, în favoarea revizuirii tratatelor UE. România şi alte 12 state se opun