Antena Meniu Search
x

"Epoca de aur" a relaţiilor dintre Marea Britanie şi China a luat sfârşit, anunţă premierul Rishi Sunak

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a declarat că așa-numita "epocă de aur" a relațiilor cu China s-a încheiat, întrucât a promis că va „evolua” poziția Marii Britanii față de țară, pe fondul protestelor istorice în care chinezii îi cer demisia lui Xi Jinping. Într-un prim discurs legat de politica externă, Sunak a spus că legăturile economice strânse dintre cele două ţări au fost "naive", transmite BBC

De Redactia Observator la 29.11.2022, 10:22
"Epoca de aur" a relaţiilor dintre Marea Britanie şi China a luat sfârşit, anunţă premierul Rishi Sunak
"Epoca de aur" a relaţiilor dintre Marea Britanie şi China a luat sfârşit, anunţă premierul Rishi Sunak - Profimedia Images

Rishi Sunak a spus că Regatul Unit trebuie acum să înlocuiască gândirea optimistă cu un "pragmatism robust" față de concurenți.

A avertizat, de asemenea, împotriva "retoricii Războiului Rece", adăugând că semnificația globală a Chinei nu poate fi ignorată. Discursul, care a avut loc la banchetul primarului din Londra, vine după valul de proteste istorice din China. 

Sunak s-a confruntat cu presiuni din partea parlamentarilor conservatori pentru a întări poziția Regatului Unit față de China, de când a preluat funcția de lider conservator și prim-ministru al Marii Britanii, luna trecută.

Protestele, transformate în mitinguri pentru democraţie

Iniţial, oamenii au denunţat restricţiile anti-Covid, dar, luaţi de valul nesupunerii, au ajuns să ceară reforme profunde şi demisia preşedintelui Xi Jinping. Poliţia a reacţionat cu brutalitate, iar printre cei bătuţi şi arestaţi s-a aflat şi un jurnalist BBC. După capitală şi marile oraşe, ca Shanghai şi Wuhan, protestele s-au extins ieri şi în Hong Kong, în timp ce guvernul încearcă să ascundă subiectul pe reţelele sociale.

Protestele transformate în mitinguri pentru democraţie sunt cea mai mare provocare cu care se confruntă conducerea Partidului Comunist în ultimii 33 de ani, de la manifestaţiile din Piaţa Tiananmen încoace. Din capitala Beijing până în Kashgar, oraş din extremitatea vestică, localnicii înfuriaţi de atâtea lockdown-uri şi campanii de testare în masă au ieșit în stradă pentru a cere schimbarea.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » "Epoca de aur" a relaţiilor dintre Marea Britanie şi China a luat sfârşit, anunţă premierul Rishi Sunak